کد خبر : 32200

نفت متاثر از اختلاف دیپلماتیک ایران و عربستان

نفت متاثر از اختلاف دیپلماتیک ایران و عربستان

پتروتحلیل- بهای نفت خام در اولین روز معاملات سال ۲۰۱۶ بازارهای جهانی پس از فراز و فرود و نوسانات فراوان در نهایت با کاهش روبرو شد، چرا که قیمت نفت در روز دوشنبه تحت تأثیر اختلاف دیپلماتیک میان ایران و عربستان از یک سو و ادامه مازاد عرضه و افت بازار بورس چین از سوی دیگر قرار گرفته بود.

در اولین روز کاری سال ۲۰۱۶ بازارهای سهام چین سقوط ارزش ۷ درصدی را تجربه کردند و برای نخستین بار معاملات در این بورس متوقف شد. کاهش فعالیت‌های تولیدی در کنار کاهش ارزش یوان چین به نگرانی‌ها اقتصادی درباره آینده اقتصادی این کشور افزوده است که همین امر به کاهش ارزش بازارهای سهام منجر شد.

داده های آماری نشان می دهد که فعالیت‌های تولیدی کارخانجات چین در ماه دسامبر برای دهمین ماه متوالی روندی کاهشی را تجربه کرده به گونه‌ای که شدت این کاهش در این ماه نسبت به ماه نوامبر افزایش بیشتری داشته است. آمارهای جدید حاکی از آنست که شاخص مدیران خرید در چین طی ماه دسامبر به کمتر از ۴۸/۲ واحد رسیده است که این رقم در ماه نوامبر نیز به کمتر از ۴۸/۶ واحد رسیده بود. لازم به ذکر است؛ افت این شاخص به کمتر از ۵۰ نشانگر وضعیت رکود بخش صنعت می باشد. به احتمال زیاد تشدید فشارها بر اقتصاد چین مقامات این کشور را وادار خواهد کرد تا در سال ۲۰۱۶ میلادی نیز سیاستهای انبساطی پولی و مالی بیشتری را اتخاذ نمایند.

کارشناسان انتظار داشتند تولیدات صنعتی چین افزایش اندکی داشته باشد، اما واقعیت خلاف این پیش بینی را نشان داد. انتشار این آمار به نگرانی بازار از کندی روند رشد اقتصادی چین افزوده و بر سایر بازارهای بورس جهان نیز تأثیر منفی بر جای گذاشت به طوریکه شاخص داوجونز بدترین عملکرد خود را از سال ۲۰۰۸ تاکنون شاهد بود. اکنون ذهنیت سرمایه گذاران بازارهای سرمایه بر عدم بهبودی بازار نفت در سال ۲۰۱۶ شکل گرفته است زیرا به نظر می رسد که عامل تقاضا نمی تواند کمکی به کاستن از حجم انبوه عرضه نفت در بازارهای جهانی بنماید. اما عامل دیگری که منشأ نوسانات بالای قیمت نفت در روز گذشته محسوب شده و حتی در ساعات اولیه به بالا رفتن چهار درصدی قیمت نیز منجر شد، بالا گرفتن اختلافات دیپلماتیک میان ایران و عربستان بود. همواره بروز هر گونه تنش در خاورمیانه موجب به وجود آمدن نگرانی در خصوص ایجاد خلل در عرضه نفت خام شده که به تبع آن بر قیمت نفت نیز افزوده می گردد. این بار نیز تردید درباره اختلال در عرضه و عبور نفتکش ها از خلیج فارس به افزایش قیمت نفت منجر گردید اما سپس بازار بورس چین و همچنین حجم معتنابه مازاد عرضه نفت در بازارهای جهانی بر این عامل غلبه نموده و در نهایت قیمت نفت در سطح پایین تری به تثبیت رسید به طوریکه قیمت نفت خام WTI در بازار نایمکس نیویورک برای تحویل در ماه فوریه طی معاملات روز چهارم ژانویه ۲۸ سنت (۰/۸ درصد) کاهش یافته و به بشکه ای ۳۶/۷۶ دلار رسید. همچنین بهای نفت خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه فوریه نیز با ۶ سنت (۰/۲ درصد) کاهش به هر بشکه ۳۷/۲۲ دلار رسید.

روند قیمت نفت خامهای شاخص بازار جهانی نفت

oil-15

برخی از تحلیل گران معتقدند که تشدید منازعات سیاسی میان ایران و عربستان نه تنها منجر به افزایش قیمت نفت نشده بلکه کمک به کاهش هر چه بیشتر آن می کند. این امکان وجود دارد، عربستان که طبق آمار ارائه شده از سوی IEA در ماه نوامبر با تولید روزانه ۱۰/۲ میلیون بشکه در حدود ۱۱ درصد از عرضه جهانی نفت را تأمین کرده بود، اینک به منظور رقابت با ایران که مصصم است تولید خود را پس از برداشته شدن تحریم های جهانی بیافزاید، باز هم عرضه نفت خود را بالا ببرد تا از قیمت نفت باز هم کاسته گردد. هر چند که این تصمیم بایستی با احتیاط گرفته شود چرا که کسری بودجه بالای عربستان قدرت مانور این کشور را کاهش داده است. ماهها است که کارشناسان اذعان می کنند که کاهش قیمت صورت گرفته کافی برای کاستن از حجم بالای تولید نبوده است و اکنون ناآرامی های اخیر نیز مؤید این ایده بود زیرا حتی تنش در منطقه خلیج فارس نیز مغلوب تأثیر منفی مازاد عرضه نفت قرار گرفته و نتوانست به افزایش قیمت بیانجامد.

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار