کد خبر : 31879

ایران، بازار نفت را تضعیف می کند

ایران، بازار نفت را تضعیف می کند

پتروتحلیل- بهای نفت خام طی معاملات روز جمعه برای سومین روز متوالی با کاهش روبرو شد.

ادامه تأثیر افزایش ۰/۲۵ درصدی نرخ بهره آمریکا، شکاف روزافزون میان عرضه و تقاضای نفت و بیشتر شدن تعداد دکلهای حفاری فعال نفت در ایالات متحده موجب شدند تا قیمت نفت مانند وقوع یک بحران مالی به سطح بسیار پایینی افت کند. مؤسسه خدمات نفتی Baker Hughes اعلام کرد که در هفته منتهی به ۱۸ دسامبر تعداد ۱۷ دکل نفتی فعال شده و مجموع آنها به ۵۴۱ واحد بالغ شده است. این خبر موجب شگفتی تمامی دست اندرکاران بازار جهانی نفت شد به طوریکه برخی از آن به عنوان شوک یاد کردند. چرا که تولیدکنندگان نفت همزمان با سقوط قیمت در تلاش برای کاستن از هزینه های خود بودند که البته کاهش تعداد دکلهای حفاری فعال نیز نتوانسته بود تولید نفت را به طور معناداری کاهش دهد. به علاوه، تنها در اواخر ماه ژوئیه که قیمت نفت دوباره بالاتر رفته و به محدود ۶۰ دلار نزدیک شد، بر تعداد دکلهای حفاری نیز افزوده گشت. اما برای افزایش اخیر هیچ توجیهی ارائه نشده است. علاوه بر این، فدرال رزرو آمریکا در روز چهارشنبه پس از برگزاری نشست دو روزه خود اعلام کرد که با توجه به در نظر گرفتن رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ بیکاری و نرخ تورم تصمیم به افزایش ۰/۲۵ درصدی نرخ بهره را گرفته که متعاقب آن همانگونه که انتظار می رفت، بر ارزش دلار آمریکا افزوده شده و پیامد منفی برای قیمت نفت بر جای گذاشت که اثرات آن تا روز جمعه نیز ادامه یافت.

پایین آمدن قیمت نفت در اثر این عامل بر بازار سایر کالاها نیز مؤثر واقع شده و قیمت سهام را در آمریکا با کاهش مواجه ساخت به طوریکه شاخص های S&P و داوجونز در روز جمعه بدترین عملکرد را از اول سپتامبر داشتند. اثرات افزایش ارزش دلار آمریکا در بازار سایر کشورها نیز به دلیل تغییر نرخ ارز مشهود بود و در حال حاضر توجه تمامی معامله گران به نوسانات دلار معطوف شده است. همچنانکه تنش و استرس در بورس وال استریت به علت سیاست اخیر بانک مرکزی آمریکا به چشم می خورد، نگرانی از ادامه مازاد عرضه نفت در بازار نیز شدت بیشتری گرفت به طوریکه کارشناسان می گویند؛ به نظر نمی رسد که روند نزولی قیمت نفت متوقف گردد.

بانک گلدمن ساکس اعلام کرد؛ مخازن ذخیره سازی نفت رو به انباشت بوده و به ظرفیت عملیاتی خود نزدیک می شوند، لذا ضروری است که قیمت نفت کاهش بیشتری یابد تا از حجم تولید آن کاسته گردد. در حالی که پیش بینی می شود تولید نفت اوپک در حدود ۳۲ میلیون بشکه در روز باقی بماند، باید افزایش تولید روزانه ۷۰۰-۵۰۰ هزار بشکه ای ایران را نیز در چند ماه آینده به آن افزود و لذا شرایط بدتری برای بازار نفت متصور بوده و عوامل بنیادین هر چه بیشتر تضعیف می شوند به ویژه آنکه رشد تقاضا نیز رو به کاهش گذاشته است.

این گزارش می افزاید؛ حتی اگر مخازن نیز پر نشده و موجودی ها کاهش یابند، همچنان راه زیادی برای رسیدن به تعادل در پیش است. بانک گلدمن ساکس قیمت ۲۰ دلار در هر بشکه به عنوان "قیمت کف" معرفی کرده که تولید نفت پرهزینه در سطح پایین تر از آن عملی نبوده و شرکتها برای جلوگیری از ضرر اقدام به توقف تولید خواهند کرد. با اینحال کارشناسان این بانک معتقدند که علیرغم مشکلات و چالش های مالی به وجود آمده به واسطه قیمت پایین نفت، کاستن از حجم تولید نفت موجب کاهش تولید درآمد بلندمدت تولیدکنندگان خواهد شد. لازم به ذکر است که خاتمه معاملات (Option) نفت خام WTI نیز بر نوسانات قیمت آن مؤثر واقع شد. بنابراین مجموعه عوامل فوق الذکر سبب شدند تا بهای نفت خام WTI در بازار نایمکس نیویورک برای تحویل در ماه ژانویه طی دادوستد روز ۱۸ دسامبر ۲۲ سنت (۰/۶ درصد) کاهش یافته و در سطح هر بشکه ۳۴/۷۳ دلار به تثبیت برسد. این نفت خام در هفته گذشته کاهش ۲/۵ درصدی را تجربه نمود. همچنین قیمت نفت خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه فوریه ۱۸ سنت (۰/۵ درصد) تقلیل یافته و به بشکه ای ۳۶/۸۸ دلار رسید. برنت در هفته گذشته ۳/۸ درصد کاهش بها داشت.

روند قیمت نفت خامهای شاخص بازار جهانی نفت

oil-18dec

تولیدکنندگان نفت روسیه فروش نفت خود را در سال جاری به مشتریان آسیایی افزایش داده اند. پیشبرد پروژه های زیربنایی نفتی کمک کرد تا این کشور در نبود ایران بتواند سهم بیشتری از بازار آسیا را به خود اختصاص دهد به طوریکه مقدار آنرا از ۴/۷ درصد در پنج سال قبل به ۷/۳ درصد در سال جاری برساند که نشاندهنده تلاش رئیس جمهور این کشور در کاهش وابستگی به بازار اروپا می باشد. صادرات نفت روسیه در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۱۵ نسبت به سال گذشته ۲۳ درصد افزایش نشان داد که در این میان چین و کره جنوبی بیشترین سهم را دارا بودند.

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار