پیش بینی گلدمن ساکس از نفت

پتروتحلیل- قیمت نفت خام برنت به پایین ترین سطح یازده سال گذشته رسید. کاهش تقاضا برای سوخت گرمایشی به دلیل گرمتر بودن نسبی دما در این فصل به کاهش تقاضای ایجاد شده برای نفت که از تضعیف شرایط اقتصادی جهان (و همچنین بهبود کارآیی انرژی) ناشی می گردید، دامن زده و از سوی دیگر تصویب رفع ممنوعیت چهل ساله صادرات نفت آمریکا نیز سبب تشدید مازاد عرضه کنونی نفت شده و عدم توازن میان عرضه و تقاضای آنرا عمیق تر نمود. بدین ترتیب بهای نفت خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه فوریه طی معاملات روز ۲۱ دسامبر ۵۳ سنت (۱/۴ درصد) کاهش یافته و به هر بشکه ۳۶/۳۵ دلار رسید. با این حال قیمت نفت خام شاخص بازار آمریکا کمی بالاتر از سطح نازل آن در سال ۲۰۰۹ واقع شده و افزایش بسیار جزئی نیز داشت زیرا در روز دوشنبه معاملات ماه ژانویه خاتمه می یافت اما قیمت معاملات ماه فوریه WTI با کاهش روبرو گردید. بنابراین بهای این نفت خام در بازار نایمکس نیویورک برای تحویل در ماه ژانویه با یک سنت (۰/۰۳ درصد) افزایش در سطح بشکه ای ۳۴/۷۴ دلار به تثبیت رسید. کاهش قیمت دادوستد مربوط به ماه فوریه معلول انتظارات شکل گرفته مبنی بر افزایش مجدد ذخیره سازی نفت خام ایالات متحده و همچنین موج بعدی افزوده شدن عرضه نفت در بازارهای جهانی است.
به هر حال طی ۱۸ ماه اخیر در حدود ۶۸ درصد از بهای نفت کاسته گردیده و نگرانی درباره رشد رو به تزاید عرضه نفت و کاهش تقاضا در اقتصادهای نوظهور موجب نزولی شدن این روند در سال جاری و انتظار ادامه آن در سال آینده نیز شده است و کارشناسان معتقدند که در میان رقابت شدید شکل گرفته بین تولیدکنندگان نفت بر سر کسب سهم بیشتر از بازار مصرف ، تنها بهبود تقاضا می تواند به ایجاد توازن کمک نماید.
تحلیل گران معتقدند که بازار در حال یافتن کف قیمت است و نکته اساسی در پیدا کردن آن در محدود شدن عرضه hsj. عاملی که پیشتر به رخ دادن آن امید می رفت و پیش بینی می شد که کاهش قیمت نفت بتواند برخی از تولیدکنندگان را از صحنه خارج کند. سیاستی که عربستان و روسیه در پیش گرفتند و با شتاب بخشیدن به تولید خود سعی بر تحقق این هدف داشتند. آمارها نیز نشان می دهد که صادرات نفت عربستان در ماه اکتبر با ۳/۶ درصد افزایش نسبت به ماه سپتامبر به ۷/۴ میلیون بشکه رسید که در همین حال ۶/۸ درصد فراتر از سال گذشته بوده است.
با اینکه برخی بر این باورند که این استراتژی مثبت عمل کرده و رشد تولید نفت آمریکا را کاهش داده است، اما افزایش ۱۷ دکل حفاری نفتی در این کشور در هفته منتهی به ۱۸ دسامبر سبب شد تا کارشناسان در تخمین کاهش تولید نفت آمریکا برای سال آینده تجدیدنظر نمایند و حتی بانک گلدمن ساکس نیز که قبلا" به کاهش ۳۳۵ هزار بشکه در روز برای سال ۲۰۱۶ اشاره کرده بود، اینک آنرا به ۳۱۵ هزار بشکه در روز تقلیل داده است.
این در حالیست که کارشناسان احتمال دور بعدی کاهش هزینه های سرمایه گذاری در بهره برداری از نفت را در منطقه آمریکای شمالی می دادند. اما به هر حال اکثر تحلیل گران متفق القول هستند که سال ۲۰۱۶ چالش برانگیزترین سال بازار بورس کالا خواهد بود و برای نفت در نیمه اول سال آینده این شرایط دشوارتر می شود چرا که با ورود نفت ایران به بازارهای جهانی و نیز تلاش لیبی برای داشتن نقش پررنگ تر بر رقابت میان تولیدکنندگان افزوده خواهد شد و لذا این امکان وجود دارد که قیمت نفت به ۳۰ دلار در هر بشکه نیز برسد.البته دو بانک گلدمن ساکس و سیتی گروپ به خاطر همین شرایط قیمت ۲۰ دلار در هر بشکه را نیز پیش بینی نمودند. عراق تولید نفت خود را از نوامبر ۲۰۱۴ تاکنون ۹۳۰ هزار بشکه در روز افزایش داده که در کنار بالا بردن میزان تولید عربستان و کشورهای غیرعضو روند نزولی نفت ثابت شده است. بایستی انتظار داشت که با جریان نفت آمریکا به بازارهای جهانی بر رقابت میان عربستان و آمریکا (به ویژه در بازار آسیا) افزوده شود. در حالیکه مصرف کنندگان نفت از قیمت پایین آن منتفع می شوند، کشورهای صادرکننده ناچار به ارزیابی مجدد پول رایج خود شده و به فروش دارایی و انتشار اوراق قرضه برای حل مشکلات بودجه ای روی آورده اند که البته وضعیت مذکور برای کشورهایی همچون نیجریه و ونزوئلا سخت تر است. با اینکه وزرای نفت عراق و قطر وارد مذاکره شده اند تا به راهکاری برای بهبود قیمت نفت دست یابند، اما باز هم در آینده نزدیک نمی توان امیدی به تغییر روند قیمت داشت.
روند قیمت نفت خامهای شاخص بازار جهانی نفت