پلیمرهایی که هنوز با قیمت جهانی فاصله دارند؟
پتروتحلیل- معاملات محصولات پلیمری در هفته ای که گذشت نسبت به هفته قبل با ۴۰۰ تن افزایش روبه رو بود، اما در مقایسه با ماه گذشته در همین زمان شاهد کاهش ۱۰ هزار تنی خرید محصولات پلیمری در بورس کالا بودیم.
به گزارش «پتروتحلیل»، با توجه به اینکه در هفته گذشته شاهد کاهش بیشتر حجم محصولات پلیمری و همچنین کاهش تنوع گریدها در انبار معامله گران بودیم، از این رو به نظر می رسد خریدهای هفته گذشته بیشتر مورد توجه بازاریان قرار گرفت.
از سوی دیگر خریدهای این هفته نشان می دهد که ذخیره انبار معامله گران محصولات پتروشیمی در بازار داخل کاملا فروش نرفته و اکثر مصرف کنندگان واقعی در حد نیاز روزانه خود خرید می کنند.
البته در هفته ای که گذشت برخی از اخبار بر بازار پتروشیمی غالب بود، به طوری که محصولات امیرکبیر متاثر از شایعه خواب دوباره الفین این شرکت بیش از محصولات دیگر مورد توجه بازاریان قرار گرفت. البته گریدهای لوله با توجه به رونق صادرات نیز با رقابت از سوی معامله گران روبه رو شدند، به طوری که ایکس تری و CRp100 تهسیم به نسبت شدند.
همچنین پلی اتیلن سبک فیلم ۰۲۰ بندرامام هم با توجه به تعمیرات خط تولید آن مورد استقبال قرار گرفت، پلی اتیلن سبک فیلم ۲۰۰۴TC37 لاله و پلی اتیلن سنگین تزریقی ۵۲۵۱۸ جم هم با توجه به عرضه اندک آنها با رقابت از سوی معامله گران خریداری شدند.به طوری که ۵۲۵۱۸ جم ۱۱۰ تن عرضه و ۹ هزارتن تقاضا داشت. اختلاف یک هزارتومانی قیمت این کالا در بورس و بازار نیز توجه بیشتر معامله گران را به آن جلب کرده است.
جواد موسوی، مدیرکالایی کارگزاری اطمینان سهم معتقد است؛ تا پایان تابستان بازار لوله های پلی اتیلنی از رونق خوبی برخوردار خواهد بود و از این رو معاملات این گروه از محصولات توانسته بر حجم مبادله محصولات پتروشیمی تاثیر گذار باشد.
البته در هفته ای که گذشته پلی اتیلن های ترفتالات هم به کف قیمتی نزدیک شده و از این رو مورد توجه بازار بودند. گر چه رقابت قیمتی در این کالاها اندک بود، اما حجم قابل توجهی از این گروه از کالاها توسط معامله گران خریداری شد. برخی از معامله گران آتش سوزی پتروشیمی تندگویان را یکی از محرک های خرید محصولات این شرکت عنوان می کنند.
این در حالی است برخی از فعالان بازار پتروشیمی با توجه به اعلام قیمت ها در روز دوشنبه هفته آینده توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی، حجم خریدهای خود را کاهش داده اند؛ چرا که پیش بینی قیمت های جدید نسبت به هفته های گذشته با توجه به ادامه روند نزولی بازار پتروشیمی اندکی سخت تر شده است.
البته در دو هفته اخیر قیمت دلار اندکی افزایش داشته است، از این رو به نظر می رسد اندکی از افت قیمت های جهانی تحت تاثیر افزایش قیمت دلار قرار گیرد و افت اندک برخی از محصولات به این طریق پوشش داده شود. مدیرکالایی کارگزاری اطمینان سهم دراین باره می گوید: احتمالا روند قیمت های پایه باز هم نزولی است، اما قیمت دلار در بازار افزایش داشته است و از این رو احتمال دارد برخی از کالاها روندی خنثی نسبت به دو هفته گذشته داشته باشند.
وی همچنین معتقد است؛ انتظارات نسبت به بازار پتروشیمی بهبود داشته است و از این رو به نظر می رسد بازار در ماه آینده با بهبود بیشتری نسبت به ماه جاری روبه رو شود؛ چرا که فعالان این حوزه نمی توانند به طور طولانی مدت در انتظار باشند و بالاخره مجبور می شوند تا به رکود در این بازار پایان دهند.
تعیین قیمت های داخلی براساس جهانی
با این حال هنوز برخی از محصولات پلیمری وجود دارند که اکثر کارشناسان بازار معتقدند قیمت این کالاها با نرخ جهانی آنها فاصله دارد و از این رو مبادلات آنها به سختی انجام می شود. پلی پروپیلن های نساجی و شیمیایی جزء این دسته از کالاها هستند، به طوری که قیمت جهانی پلی پروپیلن ها در محدوده ۱۱۵۰ دلار در هر تن قرار دارد، حال آنکه قیمت آنها در محدوده ۱۳۰۷ دلار توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام شده است. این در حالی است که برخی از معامله گران به صادرات این کالاها در محدوده قیمتی ۱۱۵۰ دلار در هر تن اشاره می کنند.
البته برخی از فعالان و کارشناسان این حوزه معتقدند؛ شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز برای اعلام قیمت ها با مشکلات و فشارهای زیادی روبه رو است، به طوری که تغییر مرجع قیمت گذاری و ترکیب منطقه GCC با جنوب شرق آسیا برای آنها دردسرهایی را به وجود آورده است.
با این حال هنوز بسیاری از کارشناسان بازار پتروشیمی اعتقاد دارند که قیمت محصولات پتروشیمی باید براساس نرخ صادراتی آنها تعیین شود و این موضوع می تواند با عرضه محصولات صادراتی در بورس کالای ایران شفافیت و اعتبار لازم را کسب کند.
در همین حال پلی اتیلن های سبک خطی نیز جز کالاهایی هستند که هنوز معامله گران به فاصله قیمتی آنها با بازار جهانی اشاره می کنند، به طوری که میانگین دو هفته گذشته این کالاها ۱۲۶۵ دلار در هر تن اعلام شده، حال آنکه این گروه از محصولات با قیمت ۱۳۷۷ دلار در هر تن فوب عرضه می شوند.
پلی استایرن معمولی و مقاوم نیز به ترتیب به گفته کارشناسان بازار قیمتی معادل ۱۳۱۲ و ۱۴۰۸ دلار در هر تن داشته و با قیمت ۱۴۲۰و ۱۴۵۰ دلار در هر تن عرضه می شوند. به گفته این کارشناسان در حال حاضر قیمت پی وی سی و پلی اتیلن های ترفتالات در محدوده جهانی آنها قرار دارد.