اجلاس جهانی داووس و چالش های حاصل از آن برای کشورهای صادر کننده نفت!
یادداشت-عبدالرسول دشتی*: مجمع جهانی اقتصاد جهان( داووس) که همه ساله با حضور سیاستمداران تاثیرگذار جهان و نمایندگان پیشرو در دنیای کار برگزار می شود از جمله همایش های معتبر جهانی و از یکی از مهم ترین گردهمایی های اقتصادی و سیاسی جهان به شمار می رود.
اجلاسی که یکی از اهداف اصلی آن ایجاد همکاری میان دولت ها و بخش خصوصی برای حل چالش های جهانی است و بیانیه ها و توافق هایی که در آن صورت می مسیرهای جدیدی برای سرمایه گذاری، توسعه اقتصادی و تعاملات تجاری ایجاد می کند.
مجمع داووس امسال با حضور حدود سه هزار نفر از مقام های بیش از ۱۳۰ کشور جهان از جمله ۳۵۰ مقام دولتی شامل ۶۰ رییس دولت برگزار شد.
بازتاب این اجلاس در ایران بیشتر ناشی از حضور آقای دکتر ظریف معاون راهبردی رییس جمهور و سخنرانی ایشان بود.
اما یکی از اتفاق های مهم اجلاس داووس که کمتر به آن پرداخته شد پیام مشخصی بود که دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا در این اجلاس آن هم به فاصله اندکی پس از مراسم تحلیف خود خطاب به عربستان و اعضای اوپک اعلام کرده بود.
ترامپ در پیام ارسالی به این اجلاس از کشورهای عضو اوپک خواست قیمت نفت را پایین بیاورند و توجیه او برای این کاهش قیمت، تلاش برای توقف جنگ روسیه علیه اوکراین بود.
پیامی که ترامپ برای اجلاس فرستاد بر این مبنا بود که چون روسیه به دلیل حجم بالای تولید نفت درآمد بالایی دارد لذا کاهش قیمت جهانی نفت به کاهش درآمدهای نفتی روسیه و پایان هرچه زودتر جنگ با اوکراین کمک خواهد کرد.
او در این پیام مشخصا عربستان را مخاطب قرار داد تا به همه بفهماند بر روی آن کشور به عنوان بزرگتربن تولید کننده نفت حال حاضر جهان و اوپک برای همراهی در برنامه ای که طراحی کرده حساب ویژه ای باز کرده است.
نکته مهم دیگر در کنار پیام ارسالی ترامپ به اجلاس داووس، صحبت هایی بود که پیش از آن ترامپ با شاهزاده بن سلمان برای افزایش حجم معاملات تجاری با عربستان تا «رقم بسیار بالای ششصد میلیارد دلار» انجام داده بودند.
به نظر می رسد رقص شمشیر جدید ترامپ و بن سلمان برای افزایش تولید و کاهش قیمت نفت مهم ترین موضوعی است که بازار آینده نفت را دچار چالش های جدی خواهد کرد.
اینکه تفاهم ترامپ و عربستان سعودی برای کاهش قیمت نفت و به تبع آن کاهش درآمد کشورهای تولید کننده و صادرکنندگان نفت با چه پیامدهایی همراه خواهد شد و راهکارهای مواجهه با آن چگونه باشد ، نکته بسیار مهمی است که نباید از آن غافل ماند.
* کارشناس صنعت نفت و پتروشیمی