پتروشیمی ها پس از نامه چهار وزیر به روحانی
پتروتحلیل- اعلام روند نزولی قیمت های پایه محصولات پتروشیمی امروز سبب شد تا بازار داخل با توقف در معاملات روبه رو شود.
به گزارش «پتروتحلیل»، با توجه به اینکه اکثر محصولات پلیمری امروز نسبت به دو هفته گذشته افت داشتند، معامله گران نیز ترجیح دادند مبادلات خود را متوقف کنند.
این در حالی است که اکثر معامله گران انتظار کاهش قیمت ها را نداشتند و از این رو به ناچار قیمت های خود را در بازار داخل کاهش دادند. در همین حال برخی از آگاهان بازار معتقدند؛ نامه چهار وزیر به روحانی یکی از دلایلی بوده که سبب تعدیل قیمت ها شده است.
در بخشی از این نامه آمده: در صنعت پتروشیمی که بیش از ۳۵ درصد از ارزش بازار سرمایه را تشکیل می دهد، سیاستهای نامعلوم تعیین نرخ خوراک گاز و همچنین افزایش قیمت دلار مبادلهای که موجب افزایش بهای تمام شده آنها شده است، به رکود این بخش دامن می زند، همچنین کنترل قیمت محصولات تولیدی بعضی از شرکتهای بورسی مانع از تعدیل متناسب درآمدها و هزینه ها گردیده است.
تشدید نگرانی از کاهش عرضه محصولات پلیمری
برخی از آگاهان بازار معتقدند؛ گر چه قیمت دلار در روزهای اخیر تا مرز ۳ هزار و ۴۹۰ تومان نیز رشد داشته و در محدوده ۳ هزار و ۴۳۰، ۴۵۰، ۴۶۰ و ۴۶۵ تومان در نوسان بوده است، اما میانگین قیمت دلار در محاسبه قیمت های محصولات پتروشیمی برای نیمه دوم مهرماه ۳ هزار و ۴۱۳ تومان در نظر گرفته شده است و این موضوع نشان از نگرانی در خصوص افزایش قیمت دلار در محاسبه قیمت محصولات پتروشیمی دارد.
البته در حال حاضر و با توجه به افت قیمت ها، اکثر خریداران نگرانی کاهش عرضه ها هستند، به طوری که در اعلام عرضه های روز سه شنبه نیز در گروه پی وی سی ها افتی معادل ۳ هزارتن کالا مشاهده می شود.به طوری که عرضه پتروشیمی اروند به ۱۵۰۰ تن، پتروشیمی بندرامام به ۲ هزارتن و پتروشیمی غدیر نیز به یک هزارتن کاهش یافته است.
برخی از معامله گران معتقدند؛ با توجه به کاهش عرضه ها، احتمال افزایش رقابت برای خرید محصولات در فردا وجود دارد و از این رو رشد قیمت ها در بازار آزاد نیز قطعی خواهد بود. از سوی دیگر نیز خرید براساس سقف سالانه نیز می تواند در شرایط فعلی به افزایش تقاضاها کمک کند، گر چه در حال حاضر سقف سالانه خرید محصولاتی همچون پلی استایرن ها به دلیل کاهش چشمگیر عرضه آنها به ماهانه تغییر یافته است.
به گفته معامله گران کاهش حجم عرضه ها می تواند بر بازار نهایی مصرف کنندگان اثر نامطلوبی داشته باشد. این در حالی است که در گروه پلی پروپیلن ها و پلی استایرن ها نیز در هفته های اخیر شاهد کاهش عرضه ها و نگرانی مصرف کنندگان بودیم.
البته پتروشیمی تبریز یکی از دلایل کاهش حجم عرضه های خود را کمبود خوراک نفتا عنوان می کند، منابع نزدیک به پتروشیمی تبریز در این رابطه می گویند: پالایشگاه تبریز با توجه به الزام در خصوص تولید بنزین نمی تواند نفتای مورد نیاز پتروشیمی تبریز را مانند سابق تولید کند، از این رو پتروشیمی تبریز مجبور است نفتای مورد نیاز مجتمع را از پالایشگاه لاوان و یا آبادان با هزینه های حمل بالا دریافت کند.
پلی پروپیلن سازها در کانون توجه
البته امروز هم کاهش حجم عرضه برخی از محصولات مانند پلی پروپیلن های نساجی سبب شد تا معامله گران برای خرید این کالاها تا سقف ۱۰ درصد رقابت کنند. به این ترتیب از عرضه ۵ هزار و ۳۰۰ تنی این کالاها ۴ هزار و ۴۰۰ تن آن به فروش رسید. البته کل عرضه پلی پروپیلن های نساجی با سقف قیمت توسط کارگزاران خریداری شد.
برخی از معامله گران می گویند: در حال حاضر برخی از مجتمع های تولیدکننده پلی پروپیلن در بازار آزاد، محصولات خود را با میانگین قیمت کشف شده در بورس به فروش می رسانند و از این رو حجم عرضه های خود در بورس را کاهش داده اند.
در همین حال پلی پروپیلن های نساجی نیز تقاضای بالایی داشتند و در برخی از موارد سقف قیمت نیز به ثبت رسد. البته در این روز پلی اتیلن های سنگین بادی مورد توجه خریداران قرار نگرفتند، اما گرید آف «ایکس فایو» با سقف قیمت معامله شد. برخی از معامله گران معتقدند؛ با توجه به اینکه در این روز «ایکس فایو» ON گرید عرضه نشده بود، به همین دلیل گرید آف آن با سقف قیمت خریداری شد. این در حالی است که گفته می شود مارون تا پایان مهرماه BL3 تولید خواهد کرد.