دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق در گفت و گو با «پتروتحلیل»؛
منافذ باز قاچاق محصولات پلیمری به کشورهای همسایه/ از عملکرد بورس کالا ناراضی هستیم
تبعات دلار 4200 تومان این است که هم خریدار داخلی و هم فردی که قاچاق را انجام می دهد هر دو مشتری بورس هستند و این گونه رفتار ها هوشمندی سازمان ها را برای بستن منافذ می طلبد
پتروتحلیل- از نحوه عملکرد و نظارت بورس کالا رضایت نداریم و متاسفانه بر خرید و فروش نظارتی انجام نمی شود.
دکتر حمید حسینی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق و عضو اتحادیه صاردکنندگان فرآورده های نفتی و پتروشیمی با بیان این مطلب به خبرنگار «پتروتحلیل»، گفت: تبعات دلار 4200 تومان این است که هم خریدار داخلی و هم فردی که قاچاق را انجام می دهد هر دو مشتری بورس هستند و این گونه رفتار ها هوشمندی سازمان ها را برای بستن منافذ می طلبد.
وی در ادامه افزود: متاسفانه در حال حاضر منافذ قاچاق محصولات پلیمری به کشورهای افغانستان، عراق و ترکیه باز است و این موضوع به بازارهای صادراتی لطمه وارد می کند و صادرکنندگان خوشنام را از بازار فراری می دهد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر در عراق ریالی وجود ندارد و اگر در روز 5000 هزار زائر نیز داشته باشیم، رقم موجود به پانصد هزار دلار خواهد رسید، گفت: در مقابل صادرات ما به عراق 20 تا 25 میلیون دلار است و ریالی نیز برای پرداخت به ما وجود ندارد و تنها صراف در مقابل قاچاق، ریال دریافت کرده و تحویل می دهد، بنابراین این موضوع باید در کشورهایی مانند افغانستان و عراق سازمان دهی شود.
به گفته دکتر حسینی؛ پیشنهاداتی به بانک مرکزی در این باره داده شده است، اما به نظر می رسد بانک مرکزی هنوز سردرگم است و اگر هوشمند عمل نکنیم؛ بازار صادراتی و سیاست های ارزی به جایی نخواهد رسید.
وی در ادامه افزود: در این شرایط صادر کنندگان خوب و خوش نام کنار خواهند رفت و شاهد ایجاد کارگاههای یک بار مصرف صادراتی خواهیم بود، همان طور که در دوران احمدی نژاد سیاست اظهار نامه صادراتی برقرار شد و بسیاری از صادر کنندگان به دلیل ابهامات موجود از بازار کنار رفته و با نامی دیگر صادرات انجام می دادند.
دکتر حسینی با تاکید بر اینکه صلاح دولت در این است که هر چه زودتر تکلیف ارز صادراتی را معلوم کند، گفت: دولت می تواند در بازار فولاد و پتروشیمی با فشار، دلار حاصل از صادرات آنها را دریافت کند، اما برای دیگر محصولات صادراتی مانند زعفران و پسته که در بازار آزاد با نرخ دلار 6 هزار و 400 تومانی مبادله می شود، قادر نیست تا با فشار دلار آنها را دریافت کند، چرا که این گروه عمدتا راه حلی برای این موضوع پیدا می کنند و یا ترجیح می دهند صادرات خود را تعطیل کنند.
وی ادامه داد: پیشنهاد ما این است که دولت حساسیتی نشان ندهد و یک لیست از محصولات قابل واردات از واحد ارز صادراتی را اعلام کرده و سعی در رقابتی کردن بازار کند، به طوری که میزان ارزی که از بازار صادراتی برای کالاها به دست می آید، به گونه ای باشد که صادر کننده و وارد کننده نتواند از آن سو استفاده کند. دولت باید این کالا ها را از قیمت گذاری ارز 4200 تومانی معاف کرده و صادر کننده را تشویق کند یا خود این کالا را وارد کند و یا اظهار نامه را وارد کننده بیاورد، به غیر از این هر سیاستی را اتخاذ کنیم، تبعاتی را خواهد داشت.
دکتر حسینی در ادامه افزود: در مورد شرکت های قیر نیز به آن ها پیشنهاد دادیم که مانند سابق ارز ریالی محصولات خود را به فروش برسانند و اجازه دهند خود صادر کننده اظهار نامه را کامل و ارز مورد نیاز را تامین کند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر بازار سردر گم است، با این حال در حاشیه نمایشگاه بین المللی نفت،گاز و پتروشیمی صحبت هایی شد تا شرکت ها دوگانه عمل نکنند؛ یعنی اگر قیمت گذاری و فروش بر مبنای دلار 4200 تومانی انجام می دهند، قیمت های خود را نیز به همان نسبت به بازار عرضه کنند.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق در ادامه افزود: وزارت نفت نیز بخشنامه ای صادر کرده است که باید موردی مجوز صادر شود که تکلیف آن نیز هنوز معلوم نیست و بازار از این بابت نیز سر در گم است.
وی همچنین در ادامه با اشاره به اینکه ثبات دلار 4200 تومانی، سیاست بانک مرکزی نیست و این رقم تغییر می کند، گفت: در حال حاضر فعلا رییس جمهور بر نرخ 4 هزارو 200 تومانی اصرار دارد. اما باید کمک کنیم که معامله اکثر کالاهایی که قابلیت خرید و فروش با دلار 4 هزار و 200 تومانی را دارند، انجام و به تنظیم بازار کمک شود.