مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان DOP ایران در گفتگو با «پتروتحلیل»:
پذیرش قیمت تلفیقی برای دواتیل هگزانول پتروشیمی شازند مشروط به عرضه مناسب در بورس / نباید صادرات DOP منجر به التهاب بازار شود
پتروتحلیل-سعیده جلادتی : بازار DOP طی چند سال گذشته با موج سینوسی مواجه بوده و با وجود راهکارهایی که از سوی فعالان انجمن تولیدکنندگان این محصول به مسئولان و صنایع بالادستی ارائه شده ، هنوز از چنگال چالش های نگران کننده رها نشده است. احمد اسدی یکتا مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان DOP ایران به تفصیل از فرایند آمد و شد در تثبیت راهکارهای مثمر ثمر در بازار DOP به «پترو تحلیل» می گوید : طی چند ماه گذشته به دلایل متعدد شاهد افزایش افسار گسیخته رقابت در خرید دواتیل هگزانول بورس کالا و به تبع آن افزایش قیمت DOP در بازار بودیم یکی از آن دلایل افزایش بی رویه قیمت ارز و ممنوعیت واردات DOP و محدودیت در واردات دواتیل هگزانول به دلیل رقابت پتروشیمی شازند است.
اسدی خاطر نشان می کند: سیاست های انقباضی در جهت کنترل بازار بدین صورت بود که توسط وزارت صمت میزان سهمیه خرید برای هر شرکت تولیدی بر مبنای میانگین خرید سالهای 95 الی 97 اختصاص پیدا کرد و موضوع ممنوعیت صادرات و رفع ممنوعیت واردات DOP مطرح شد.
وی می افزاید: همزمان شاهد کاهش قیمت های جهانی و کاهش نرخ ارز نیمایی در کشور بودیم و همچنین همزمان پتروشیمی شازند مکلف به واردات دواتیل هگزانول جهت تامین نیاز بازار گردید و مقرر شد قیمت تعیین شده توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی در بورس کالا بصورت تلفیقی به نسبت میزان عرضه دواتیل هگزانول وارداتی و تولید داخل مشخص گردد.
رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان DOP ایران می گوید: تمام این اتفاقات و نگرانی از نزول قیمت ها باعث کاهش تقاضا در بورس و به مچینگ رفتن دواتیل هگزانول طی چند هفته اخیر گردید. لذا طی توافق صورت گرفته بین انجمن تولیدکنندگان DOP و دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی مقرر شد در صورت واردات مستمر الکل توسط پتروشیمی شازند و حفظ تعادل در بازار و جلوگیری از رقابت در بورس با عرضه مناسب دفتر توسعه قیمت پایه اعلام شده در بورس کالا را با قیمت تلفیقی ادامه دهد.
به گفته اسدی، این توافق در روز 28 آبان به امضا رسید و این در حالی بود که وزارت صمت طی نامه ای به دفتر توسعه به دلیل به مچینگ رفتن چند هفته دواتیل هگزانول خواستار افزایش خرید ماهیانه شرکت ها در بورس کالا شد. همچنین در همان نامه تصریح شد در شرایط فعلی به دلیل امکان ایجاد التهاب مجدد با رفع ممنوعیت صادرات DOP موافق نبوده و شرکت هایی می توانند صادرات داشته باشند که از طریق ورود مواد اولیه بصورت موقت اقدام کرده باشند.
وی در ادامه توضیح می دهد: این بدان معناست که فقط شرکت هایی اجازه صادرات DOP دارند که امکان ورود موقت مواد اولیه داشته باشند و بر اساس آن موضوعی که انجمن در بیست وچهارمین جلسه کمیته تخصصی پتروشیمی مبنی بر رفع ممنوعیت صادرات مطرح کرده بود و مورد موافقت کمیته قرار گرفت به همان صورت قبلی به قوت خود باقی است .
اسدی تصریح می کند: در ادامه نامه وزارت صمت این موضوع متذکر شده که تامین نیاز داخلی DOP توسط تولیدکنندگان این محصول بصورت مستمر مورد پایش قرار گرفته و در صورت لزوم تصمیمات مقتضی اتخاذ می شود به عبارتی در صورت رقابت قیمت دواتیل هگزانول در بورس کالا مجددا بحث سهمیه بندی مطرح و میزان خرید هر شرکت در طول این مدت جزو سهمیه آن شرکت محسوب و منظور و در صورت خرید بیش از مقدار سهمیه و مقرر شانس خرید در ماه های آتی را از دست خواهد داد.
این تولید کننده DOP در پایان تاکید می کند: موج سینوسی بالا و پایین رفتن قیمت ها در صورتیکه بیش از حد و اندازه قیمت های جهانی باشد به صادرات صنایع پایین دستی لطمه زده که بعضا جبران ناپذیر خواهد بود.لازم به توضیح است با توجه به شرایط کشور به دلیل تحریم ها و نیاز به تامیت ارز جلوگیری از صادرات تنها پاک کردن صورت مسئله خواهد بود و به جهت جلوگیری از افزایش قیمت های داخلی باید واردات دواتیل هگزانول متناسب با صادرات DOP انجام پذیرد.