آیا کاهش سهمیه های خرید پی وی سی از بورس کالا می تواند بازار داخلی را التیام بخشد؛
رقابت برای اخذ تصمیمات نادرست
پتروتحلیل-در حالی سهمیه های خرید پی وی سی هر کد معاملاتی در بورس کالا حدودا 40 تا 60 درصد کاهش یافته است که انتظار می رود این تصمیم بازار را با افزایش مجدد قیمت ها روبه رو کند.
به نظر می رسد در بازار پی وی سی تصمیمات اشتباه از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و بورس کالا و فشار پتروشیمی ها بر ذخیره سازی محصولات و عدم عرضه نقدی پی وی سی از دلایل مهم آشفتگی در این بازار باشد. حال آنکه به نظر می رسد تنها راه دستیابی به میزان مصرف تولیدکنندگان پایین دست، راستی آزمایی شرکتهایی است که در بورس کالا کد معاملاتی دارند، می توان میزان مصرف برق، لیست فروش و بیمه این شرکتها را بررسی کرد، به نظر می رسد همواره راه حل های مقطعی و آسان در این بازار مورد توجه است.
با این حال انتظار بازار پس از کاهش سهمیه های خرید پی وی سی در بورس کالا جهش قیمت ها در بازار داخلی است که می تواند دوباره شرایط را سخت تر کند. در حال حاضر قیمت پی وی سی در محدوده ٢٠ هزارتومان قرار دارد و آخرین قیمت برای خرید این کالا در بورس به محدوده 18 هزار و 500 تومان رسیده است و همچنان بازار از عرضه سلف پتروشیمی ها و عدم تحویل به موقع محصولات گله دارد. البته در دو هفته اخیر بازرسی محموله های بنگاههای معاملاتی و نظارت بیشتر و افزایش اندک عرضه ها توانست نرخ رقابت در بورس کالا را از ٣٠ تا ٤٠ درصد به ٩ درصد کاهش دهد.
این در حالی است که محموله های فروخته شده در تیرماه هنوز به خریداران تحویل داده نشده است، حال آنکه سه شرکت تولیدکننده پی وی سی در ایران؛ غدیر، اروند و بندرامام می توانند 570 هزارتن پی وی سی در سال تولیدکنند و در بالاترین تقاضا صنایع پایین دست می تواند 500 هزار تن پی وی سی در سال مصرف کند.
با این شرایط کشور ما حتی با مازاد پی وی سی در سال روبه رو است، اما در ماههای اخیر چه اتفاقاتی سبب شده تا نرخ ها بیش از دو برابر رشد کند و شرکتهای بیشتری برای خرید پی وی سی تمایل داشته باشند؟ به نظر می رسد جواب این سوالات به چندعامل بستگی دارد که در صدر آنها نوسانات بازار ارز و سپس استفاده از این بازار در جهت دستیابی به سودهای کلان است.
می توان با نگاهی به حجم تولید و عرضه پی وی سی که این ماهها از فروش نقدی به سلف تغییر یافته به این موضوع مهم دست یافت که پی وی سی سازها به رقابت های اندک راضی نیستند و انتظارها از افزایش مدام قیمتها ذخیره سازی را افزایش داده است. در کنار این موضاعات تعیین قیمتهای پایه در بورس کالا براساس قیمت دلار که نوسانات آن بیش از اندازه صنایع را تحت تاثیر قرار می ده ، آیا روش درستی است؟!
آیا ضرورت ندارد تا شرکت ملی صنایع پتروشیمی و بورس کالا این موضوع مهم را بررسی و نتایج آن را اعلام کنند.این در حالی است که شرکتهای پتروشیمی به قیمت تمام شده محصولات خود واقف هستند و می توانند به راحتی محصولات خود را قیمت گذاری کنند، اما اینکه هنوز پس از سالها این شرکت ها نمی توانند قیمت گذاری محصولات خود را به عهده بگیرند و نمی توانند زنجیره پایین دست را حفظ و جهت ادامه و حیات این زنجیره تلاش کنند، دلایلی دارد که در صدر آنها خصوصی سازی شرکتها بدون توجه به تداوم این زنجیره قراردارد. با این حال به نظر می رسد اخذ تصمیمات شتاب زده و نادرست در صنعت پی وی سی بیش از هر زمان افزایش یافته و این بازار محصول بی توجهی در سالهای اخیر است که قطعا با تصمیمات یک شبه التیام نمی پذیرد.