تحریمهای اتحادیه اروپا بر پلاستیکهای روسیه تورم غذا را تشدید میکند
اتحادیه اروپا علاوه بر اعمال ممنوعیت نسبی بر واردات نفت روسیه که قیمتهای سوخت را افزایش داد، از ماه ژوئیه واردات پلیپروپیلن و دیگر محصولات پلیمری روسیه - ترکیباتی که اکثر بستهبندیهای پلاستیکی از آن ساخته میشوند - را ممنوع، و در پاییز محدودیتهای وارداتی مضاعفی را اعمال کرد.
پتروتحلیل-تورم به ضروریترین مسئله برای میلیونها خانوار در سراسر اتحادیه اروپا بدل شده، و غذا در صدر آن قرار دارد. تحریمهای اخیر اتحادیه اروپا بر واردات پلیمرهای روسی - موادی کلیدی در بستهبندی پلاستیک غذا - هزینههای اضافی برای شرکتها و مصرفکنندگان به بار آورده است.
تورم سپتامبر در اتحادیه اروپا به 10.9 درصد رسید، و همزمان قیمت غذا، الکل و تنباکو به طور مضاعفی افزایش یافت. مصرفکنندگان در حال حاضر با درآمدهای موجود توان خرید محصولات کمتری را دارند، و با کاهش مصرف یا انتظار برای کمک دولت، مجبور به پسانداز کردن هستند.
تورم غذا عمدتاً در نتیجه دو عامل است: اوجگیری قیمتهای سوخت، که در تولید و حمل و نقل استفاده میشود، و اوجگیری قیمتهای پلاستیک که در بستهبندی غذا به کار گرفته میشود. سوخت و بستهبندی در کنار هم، سهم زیادی از هزینههای برخی مواد غذایی، به ویژه در قیمت کالاهای وارداتی به مانند میوه و سبزیجات را تشکیل میدهند، که اغلب از فواصل دوری ارسال شده و برای حفاظت از محتوای مصرفکننده و ماندگاری آن به بستهبندی قابل اعتمادی احتیاج است.
تهاجم روسیه به اوکراین منتج به افزایش قیمتهای سوخت و غذا در سراسر جهان شد. اما واکنش اتحادیه اروپا، شرایط را برای مصرفکنندگاناش دشوارتر کرده است. اتحادیه اروپا علاوه بر اعمال ممنوعیت نسبی بر واردات نفت روسیه که قیمتهای سوخت را افزایش داد، از ماه ژوئیه واردات پلیپروپیلن و دیگر محصولات پلیمری روسیه - ترکیباتی که اکثر بستهبندیهای پلاستیکی از آن ساخته میشوند - را ممنوع، و در پاییز محدودیتهای وارداتی مضاعفی را اعمال کرد.
بر اساس دادههای گازپروم بانک، روسیه پیش از تحریمها، 42 درصد از سهم وارداتی پلیپروپیلن و کوپلیمرهای بازارهای اروپا را تشکیل میداد. پلیپروپیلن جهتیافته دو محور، این فیلم کشسان نیز شامل این محدودیتها شد، که به طور گسترده در بستهبندی استفاده میشود. روسیه در سال گذشته، 334 هزار تن پلیپروپیلن و 222 هزار پلیاتیلن به اتحادیه اروپا صادر کرد. عمده این عرضه نه توسط شرکتهای نفت و گاز دولتی، بلکه از سوی شرکت پتروشیمی غیر دولتی سیبور صورت گرفت.
در 15 سال گذشته سیبور توسط مدیر اجرایی آموزشدیده غربی، دیمیتری کنوف مدیریت میشد، که پس از تحریم وی در مارس 2022، از کار کنارهگیری کرد. در طی مدیریت او، سیبور به روزترین تجهیزات تولیدی را برای پلیمرهای پیشرفته و دوستدار محیط زیست ساخت، و به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان در مقیاس جهانی تبدیل شد.
سیبور به لطف مدل تولید کارآمد و دسترسی آن به مواد خام، عرضهکننده قابل اعتماد پلیمرهای با کیفیت به اروپا بوده است. منع اتحادیه اروپا، منبع اصلی واردات از تولیدکنندگان روسی را قطع کرده، و هزینههای تولید در اروپا را به شکل مضاعفی افزایش داده است. شرکت خدمات مالی آمریکایی «مودیز اینوستور سرویس» نیز در رابطه با این امر اشاره داشت که، در نتیجه این اتفاق، تولیدکنندگان بستهبندی افزایش هزینههای خود را به مشتریان در صنعت غذا و دیگر صنایع انتقال خواهند داد.
تولیدکنندگان بستهبندی اروپا نیز در چند مدت اخیر از این اتفاقات آسیب دیدهاند. قیمتهای پلیپروپیلن و پلیاتیلن از سال 2020 در نتیجه بحران انرژی و اختلالات زنجیره عرضه در طی پاندمی کووید، دو برابر شده است. اگرچه قیمتها اخیراً از بیشترین میزانهای خود عقبنشینی کردهاند، همچنان بالا بوده، و به نظر میرسد شرایط بدتر شود. تبدیلکنندگان پلاستیک اروپا، گروهی که نماینده حدود 50 هزار شرکت فرآوری پلاستیک میباشد گفت، صنعت به واسطه افزایش قابل توجه قیمتها و کمبود مواد خام برای بستهبندی، با چالشهای بیسابقهای مواجه میباشد.
علائمی از برطرف شدن مشکل بستهبندی و تورم به این زودیها در دیدرس نیست. در حالی که بانک مرکزی اروپا در حال برنامهریزی برای افزایش نرخ بهره در جهت جلوگیری از افزایش تورم است، احتمال میرود اقتصاد اتحادیه در ماههای آتی شاهد ارقام بالاتر تورم باشد. همانطور که شرکت مالی رابوبانک در تحقیقات خود اشاره داشت، فشارهای تورمی به اوجگیری خود در طی 2022 ادامه خواهند داد، «و همزمان بستهبندی غذا به واسطه تقاضای بالا، اختلالات عرضه و افزایش هزینهها، سهم عمدهای دارد.»