صعود قیمتهای سود سوزآور منجر به افزایش عرضه پیویسی و کاهش قیمتهای آن شد
عرضه اضافی پیویسی اروپایی که در راستای سود بیشتر سدیم هیدروکسید تولید شده، راهی ترکیه میشود…
پتروتحلیل-علیرغم روند تماماً کاهشی بازارهای پیویسی، قیمتهای سود سوزآور، یکی از محصولات جانبی در فرآیند تولید پیویسی، با توجه به تقاضای بالای آن به میزان قابل ملاحظهای افزایش یافته است. این امر تولیدکنندگان را تحت فشار قرار داد تا تولیدات کلر-قلیا و پیویسی را افزایش داده، و در پی این امر رکود حاکم بر این بازارها به طور مضاعفی افزایش یافت.
یکی از تاجران هندی واقع در بمبئی گفت: «قیمتهای سود سوزآور تقریباً چهار برابر یک سال گذشته شدهاند. این امر فرصتی سودآور را برای تولیدکنندگان کلر-قلیا و پیویسی به وجود آورده، که پیش از این از تقاضای سرکوب شده پیویسی آسیب دیده بودند.»
بر اساس دادهها قیمتهای پیویسی در چین، جنوب شرق آسیا و هند از بیشترین میزانهای خود در اواسط اکتبر گذشته به میزان 60 درصد افت کردهاند. در این میان، روند نزولی در اروپا از آوریل آغاز شد، و همزمان بازارهای نقدی شمال غرب اروپا و ایتالیا شاهد افت محدودتر 15 درصدی بودند.
با توجه به هزینههای تولیدات - و اتیلن و فرآیند بسپارش در پیویسی، قیمتهای سود سوزآور از لحاظ تئوری در شرایط متعادل در بازار باید زیر قیمتهای پیویسی قرار گیرند. اگرچه، آنها رویه صعودی قابل توجهی در ماههای اخیر به ثبت رسانده، و در چین به برابری قیمتی با پیویسی رسیده، و در اروپا در میزانی بیش از 250 یورو در هر تن بالای قیمتهای نقدی پیویسی قرار گرفتند.
همزمان با افزایش تولیدات سود سوزآور، تولیدات پیویسی نیز افزایش مییابد
یکی از محصولات جانبی در فرآیند تولید پیویسی، سدیم هیدروکسید یا سوزآور بوده، که از فرآیند الکترولیتی که کلرین و آب شور را از هم جدا میکند، تشکیل میشوند. تولیدات سود سوزآور اغلب در کنار واحدهای تولیدی مونومر وینیل کلراید و پیویسی که در طی فرآیند تولید از کلرین گازدار استفاده میکنند، واقع میشود. اینچنین فرآیندی به آن معناست که هر گونه افزایش در تولید سدیم هیدروکسید به طور خودکار به افزایش تولیدات کلرین و در عوض افزایش تولیدات مونومر وینیل کلراید و پیویسی منتج خواهد شد.
بگفته منابع، 30 تا 40 درصد کلرین تولید شده در واحدهای وینیل برای تولید پیویسی استفاده میشود.
سوالی اساسی: چه عاملی در تقاضای سدیم هیدروکسید موثر است؟
سدیم هیدروکسید عمدتاً برای کاربردهای آلومین استفاده میشود. این حوزه ابتدا از همهگیری، مسائل زنجیره عرضه و کمبود تراشه نیمه هادی در عرصه جهانی، و هماکنون از رکود قریبالوقوع آسیب دیده است. اگرچه، این ضرر توسط صنعت خمیر کاغذ و کاغذ، عنصری در تولیدات بستهبندی و همچنین کاربردهای صابون و مواد شوینده در بحبوحه تغییرات همهگیری و پساهمهگیری جبران شد.
علاوه بر این، سود سوزآور موادی ضروری در صنعت غذاست، که به طور گسترده در بخش گوشت و نوشیدنی به کارگرفته میشود؛ البته این حوزه پیش از این به دلیل اختلالات زنجیره عرضه، صعود هزینهها و فشارهای تورمی عقبنشینی کرد.
مواجهه سدیم هیدروکسید با کمبود جهانی
همزمان با کاهش تولیدات کلر-قلیا و پیویسی در سراسر جهان در جهت حفظ کنترل عرضه، تولیدات سدیم هیدروکسید نیز به ناچار کاهش یافته است. علاوه بر این، شرکت وستلیک از تولیدکنندگان بزرگ سدیم هیدروکسید در آمریکا، در چند ماه گذشته اعلام فورس ماژور کرده، در حالی که تولیدکنندگان اروپایی نیز به دلیل سیر صعودی هزینهها، تولیدات خود را کاهش دادهاند.
بر همین اساس، از آنجایی که تقاضای سدیم هیدروکسید عملکرد بسیار بهتری نسبت به پیویسی داشته، عرضه این محصول در سراسر جهان محدود شده است.
قیمتهای سدیم هیدروکسید آسیا از ژوئیه تقریباً 40 درصد افزایش یافتهاند
بگفته معاملهکنندگان بازار، اخیراً قیمتهای وارداتی سدیم هیدروکسید در حدود 700 دلار در هر تن (سیآیاف) قرار گرفته و قیمتهای صادراتی تیانجین در میزان 730 دلار در هر تن (فوب) ایستادند، که به قیمتهای پیویسی بسیار نزدیک هستند، اگرچه خبری از انعقاد قراردادی نبود. بر همین اساس شاهد افزایش 200 دلاری قیمتها از تنها سه ماه پیش هستیم.
معاملهکنندگان هندی، ژاپنی و چینی پیویسی اظهار داشتند: «عرضه پیویسی در نتیجه محدودیت عرضه سدیم هیدروکسید و تقاضای بالای آن، در سراسر جهان فراوان باقی ماندهاند. بنا بر این تولیدکنندگان نرخ تولیدات پیویسی را بالا نگاه داشتهاند.» یکی از منابع از تولیدکنندگان ژاپنی گفت: «زمانی که تولیدات کلرین شما در نتیجه تقاضای بالای سدیم هیدروکسید افزایش یافته، سیر صعودی تولیدات پیویسی نیز امری طبیعی است. کلرین اضافی باید به گونهای و در جایی مورد استفاده قرار گیرد.»
همچنین یکی از منابع از تولیدکنندگان چینی گفت: «سود اخیر صنعت پیویسی از رونق فروش سدیم هیدروکسید نشئت گرفته است. قیمتهای سدیم هیدروکسید به خصوص از اواسط سپتامبر روندی صعودی داشتهاند. این امر حاشیه سودهای پیویسی را تحت تاثیر قرار داده، زیر تولیدات آن به واسطه افزایش تولیدات کلرین، صعود کردهاند. تقاضای سدیم هیدروکسید به جبران ضررهای وارد شده بر تولیدکنندگان پیویسی همزمان با افت قیمتهای این کالا، کمک کردهاند.»
عرضه اضافی پیویسی اروپایی که در راستای سود بیشتر سدیم هیدروکسید تولید شده، راهی ترکیه میشود
تعدادی از معاملهکنندگان در اروپا گزارش دادند که قیمتهای سه ماهه سدیم هیدروکسید به سطوح 1500 تا 1600 یورو در هر تن (افدی) رسیدهاند، که حاکی از افزایش بیش از 35 درصدی نسبت به سه ماهه قبلی است. در این میان، قیمتهای نقدی سدیم هیدروکسید همزمان با محدودیتهای جاری به 2000 یورو در هر تن اوج گرفتند، که حداقل 250 یورو در هر تن بالای سطوح میانگین نقدی پیویسی k67 میباشند.
علیرغم مصرف ضعیف پیویسی، عرضهکنندگان منطقهای به تولید پیویسی به واسطه دستیابی به محصول جانبی آن سدیم هیدروکسید تشویق شدند. بگفته معاملهکنندگان منطقهای، افزایش قیمتهای سدیم هیدروکسید، باعث اوجگیری حاشیه سود تولیدکنندگان میشود.
یکی از معاملهکنندگان بزرگ در بازار ترکیه اظهار داشت: «بعد از وقفهای طولانیمدت شاهد پیشنهادات پیویسی اروپایی بودیم، اگرچه آنها همچنان دستنیافتنی به نظر میرسند. احتمالاً قیمتهای بالای سدیم هیدروکسید عرضهکنندگان منطقهای را متقاعد کرده تا به تولیدات خود ادامه دهند. تا زمانی که قیمتهای سدیم هیدروکسید بالا بماند، ما به دریافت پیشنهادات امیدوار خواهیم بود.»
بازارهای پیویسی اروپا تا کنون شاهد کاهش قیمت محدودی بودهاند، و همزمان قیمتهای این منطقه بسیار بالاتر از باقی نقاط جهان و همچنین بالای سطوح پیش از همهگیری هستند.
آیا بازار سدیم هیدروکسید در باقی سه ماهه چهارم تا حدودی تعدیل خواهد شد؟
تعدادی از منابع چینی پیشبینی میکنند قیمتهای سدیم هیدروکسید در باقی سه ماهه چهارم عقبنشینی کنند. قیمتهای داخلی پس از اوجگیری در اواسط ماه گذشته، شاهد اصلاحات نزولی بودند.
یکی از تولیدکنندگان چینی گفت: «همزمان با تعطیلیهای کمتر و افزایش نرخ بهرهبرداری، پیشبینی میکنیم قیمتهای سدیم هیدروکسید در باقی این سه ماهه تضعیف شوند. این امر به معنی کاهش قیمت سدیم هیدروکسید بوده، که با ما کمک خواهد کرد تا سطوح قیمتی پیویسی را افزایش دهیم.»