وضعیت قیمت نفت در ۲۰۱۹؛ مشابه ۲۰۱۸ یا بدتر؟
پتروتحلیل-با پایان 2018 انتظار داریم ترنهوایی بازار نفت به مسیر وحشیانه خود در 2019 هم ادامه دهد. قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت بین ژانویه تا اکتبر 30 درصد افزایش داشت، از 60 تا 78 دلار در هر بشکه و در دسامبر به پایینترین حد چند سال خود رسید .
نفت وست تگزاس اینترمدیت در حال حاضر زیر 45 دلار در هر بشکه معامله میشود و نفت خام برنت بین 50 تا 66 دلار است. قیمت نفت خام به صورت روزانه 5 دلار در نوسان است و یک بی ثباتی بیسابقه در بازار حکمفرماست .
عرضه نفت بر اساس تامین هزینههایی که سال گذشته شده، تقاضای مبتنی بر عملکرد اقتصادی و عوامل ژئوپولتیکی،همه باهم تعیین کننده قیمت نفت هستند. سوال اینجاست که آیا این زیربناهای اقتصادی، تکنولوژیکی و ژئوپلیتیکی پشت این روند قیمت ها در 12 ماه آینده تغییر می کند؟ به عبارت دیگر باید انتظار همین شرایطی را در 2019 داشته باشیم؟
اول از همه یک عرضه بیش از نیاز بازار داریم. سه تولید کننده اصلی جهان_آمریکا، روسیه و عربستان_ روزانه 1.5 میلیون بشکه نفت وارد بازار میکنند که بیش از نیاز مصرف کنندگان با قیمتهای فعلی است .
تولید آمریکا تا حدی افزایش یافته که در مناطقی مانند حوزه پرمین، ظرفیت کافی خط لوله برای انتقال آن وجود ندارد. به تازگی اکتشاف های جدیدی در این میدان صورت گرفته است . نقش تجدید حیات انرژی آمریکا در وضعیت بازار امروز نفت زیاده گویی نیست .
اوپک و متحدان غیرعضو آن که 55 درصد تولید نفت جهان را تشکیل می دهند، برای انجام مسئولیتشان به عنوان متعادل کننده بازار نفت مشکل دارند. مخصوصاً عربستان سعودی که نتوانسته کاهش لازم در میزان تولید را ایجاد کند و قیمت نفت را روی 70 دلار نگه دارد .
اوپک بالاخره توانست در مورد کاهش 1.2 میلیون بشکه در روز تولید نفت با متحدانش در اول همین ماه در وین به توافق برسد. ولی باید ببینیم الف) تمام اعضا بدون تقلب متعهد به این توافق هستند؟ ب) این کاهش تولید برای مواجهه با عوامل بزرگتر اقتصاد کلان کافی هست؟
اوضاع بازار نفت اشباع شده با کندی رشد اقتصادی و ترس از رکود اقتصادی وخیمتر شده است. این شرایط بد تقاضا را پایین میآورد و فشاری اضافه بر قیمت وارد می کند .
افزایش نرخ بهره از طرف فدرال رزرو آمریکا هم روند کاهش نفت را تسریع کرده است. نرخ بالای بهره دلار را گران تر می کند. قیمت نفت هم با دلار محاسبه میشود. دلار قدرتمندتر به تقاضای نفت ضربه میزند. مخصوصاً وقتی بسیاری اقتصادها با کاهش ارزش پولشان مواجه هستند. نرخ بالای بهره فعالیت اقتصادی را هم کند می کند. وامگیری گران تر می شود که این هم باعث کندی اقتصاد جهانی و کاهش بیشتر تقاضا میشود .
پیش بینی میشود در سال آینده رشد سازمان تجارت و همکاریهای اقتصادی 0.1% کم شود در حالی که کل دنیا باید شاهد 0.2 درصد کاهش در 2019 باشد، از 3.5 تا 3.7 درصد .
تنها عاملی که تاثیر زیادی بر قیمت نفت دارد جنجال های ژئوپلیتیکی است که به اندازه کافی در 2019 وجود دارد. ترامپ قصد دارد تمام 2000 سرباز خود را از سوریه و هفت هزار سرباز را نیز از افغانستان بیرون بکشد که تاثیر زیادی بر امنیت و ثبات منطقه دارد و میتواند قیمت نفت را بالا ببرد مخصوصاً اگر ایران طبق تهدیدی که کرده تنگه هرمز را ببندد .
بنابراین بازار نفت در صورت بروز رکود اقتصادی، در 2019 بسیار مشابه 2018 خواهد بود: بی ثبات، دوره ای و غیر قابل پیش بینی .