نفت کوره و بازاری پر از ابهام!
پتروتحلیل- نفت کوره کالایی است که در سال های گذشته معامله آن در بورس کالا به دلایلی از جمله نرخ محموله و نبود مشتری با مشکلاتی همراه شد ونهایتا عرضه آن به بورس انرژی رسید. گر چه تا کنون هم در بورس انرژی عرضه ای انجام نشده، اما یاسر فلاح، مدیر روابط عمومی بورس انرژی در گفت و گو با پتروتحلیل می گوید: مجوزهای قانونی برای عرضه نفت کوره در بورس انرژی اخذ شده است و به زودی معاملات فیزیکی این کالا انجام خواهد شد.
به گفته وی مذاکرات در این خصوص با وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی انجام و مجوز عرضه گرفته شده است و به زودی اوراق سلف نفتی بر روی نفت کوره نیز انجام خواهد شد.
البته در بورس کالا عرضه نفت کوره ۶ یا ۷ بار در سال ۹۰ انجام شد که به گفته کارگزاران نرخ آن دلیل اصلی نبود مشتری برای این کالا بود. به طوری که مازوت ۳۸۰عرضه شده بود، اما نرخ آن براساس مازوت ۱۸۰ تعیین شده بود. به گفته یکی از کارگزاران بورس کالا، در آن زمان گفته شد که قیمت نفت کوره عرضه شده براساس میانگین قیمت مازوت ۱۸۰ در نشریه پلتس تعیین شده است. اما نرخ عرضه بیشتر از قیمت جهانی این کالا بود.
وی در ادامه می گوید: در خردادماه سال ۹۰ قیمت نفت کوره صادراتی عرضه شده ۶۴۴ دلار و در دی ماه همان سال ۷۲۵ دلار تعیین شده بود و تسویه آن براساس دلار، یورو ویا درهم و هر محموله نیز ۵۹۵۰ تن بود. به گفته این کارگزار عرضه مازوت داخلی هیچگاه در بورس کالا انجام نشد، اما عرضه این کالا برای مصرف داخل می توانست به کشف نرخ آن و رفع مشکلات عرضه آن کمک کند، اما عدم عرضه نفت کوره داخلی همواره نقطه ابهام آن بوده است.
با این حال بازار این کالا هم همواره به گفته تاجران داغ بوده، اما این روزها با ورود به فصل پاییزشبهات معامله این کالا بیشتر از پیش شده است.
برخی از معامله گران می گویند: خرید هر تن نفت کوره یا مازوت ۳۰۰ هزارتومان هزینه دارد، اما هنگام خروج این کالا از برخی از پالایشگاه ها این هزینه ۴۰۰ تا ۴۴۰ هزارتومان افزایش پیدا می کند.
این در حالی است که در بازار آزاد نیز این کالا توسط فروشندگان هر تن ۵۰۰ تا ۶۷۰ هزارتومان با توجه به تناژ حواله ها فروخته می شود. از سوی دیگر گفته می شود با توجه به اینکه به فصل سرما نزدیک می شویم عمده مصرف این کالا توسط قیرو ایزوگام سازی ها در دلیجان است.
در همین حال صادرات این کالا به کشورهای دیگر هم با توجه به نرخ جهانی آن برای صادرکنندگان سودهای کلانی به ارمغان می آورد. نرخ جهانی این کالا در حال حاضر ۵۰۰ تا ۵۲۰ دلار در هر تن فوب در عراق عنوان می شود. به گفته کارشناسان در روسیه هم نرخ ها اندکی بالاتر از این رقم است.
البته در ابتدای امسال نرخ هر لیتر نفت کوره سوخت حرارتی ٢ هزار و۵۰۰ ریال اعلام شد که هر تن آن ۲۵۰ هزارتومان می شود.