چرا عرضه ها در بورس تشدید شد؟
پتروتحلیل- امروز یک روز پرعرضه را در بازار بورس های اوراقی شاهد بودیم . افزایش عرضه ها می تواند علل گوناگونی داشته باشد. هفته پیش گوشزد کردیم که زمزمه های دو عرضه اولیه و مخصوصا عرضه اولیه پتروشیمی مبین که حجم زیادی از پول بازار را درگیر خواهد کرد منجر به افزایش عرضه خواهد شد.
به گزارش«پتروتحلیل»، شرکت پتروشیمی مبین به عنوان چهارصد و نودمین شرکت پذیرفته شده در بازار دوم بورس با نماد "مبین"، جلسه معارفه خود را به منظور تشریح وضعیت کنونی شرکت و روند فعالیتهای آتی و نیز پاسخ به سوالات سرمایه گذاران در روز یکشنبه بیست و سوم فروردین ماه در هتل اسپیناس تهران برگزار می کند. این شرکت را می توان به عنوان بزرگترین مجتمع تولید کننده سرویس های جانبی برای واحدهای تولید محصولات پتروشیمی در کشور نام برد که تامین کننده برق و کلیه یوتیلیتی ها و بهینه سازی های مورد نیاز واحدهای فاز یک پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس است .
واحدهای پتروشیمی استفاده کننده از خدمات پتروشیمی مبین، تقریباً ۴۰ درصد از کل تولیدات پتروشیمی را در کشور تشکیل می دهند. بنابراین شرکت در جایگاه تامین کننده خدمات مورد نیاز این واحدها، جایگاه منحصر بفردی در صنعت پتروشیمی و در منطقه عسلویه داراست. به گفته مدیر عامل تامین سرمایه ملت سیاست تقسیم سود شرکت پتروشیمی مبین را بر مبنای ۹۰ درصد سود قابل تخصیص از سوی هیات مدیره این شرکت اعلام کرد و با توجه به اینکه این شرکت تامین سرمایه، مشاور تامین مالی شرکت پتروشیمی دماوند به عنوان شرکتی مشابه شرکت مبین در تولید یوتیلتی شرکت ای فاز دو عسلویه محسوب می شود، ارزش جایگزینی پتروشیمی مبین را تقریبا ۳٫۵ میلیارد دلار برآورد کرد. بنابراین با توجه به مطالب عنوان شده می توان نتیجه گرفت که در صورت عرضه این سهام حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلیارد تومان از نقدینگی بازار درگیر این سهم خواهد شد.
دلیل دوم تشدید عرضه ها فروکش کردن هیجانات ناشی از بیانیه لوزان است. با ورود نقدینگی جدید به بازار مدتی بازار به صورت هیجانی رشد کرد و اینک می توان دید که بازار تا حدودی به واقعیت اقتصادی کشور آگاه شده و کم کم در مسیری متعادل تر از گذشته رشد خواهد کرد. افق بازار همچنان مثبت است اما باید دانست که هنوز هم اخبار مربوط به تحریم، ریسک های سیستماتیک (بازار) را افزایش خواهند داد و هر روز شرایط متغیر است.
خبر خوب نقدینگی بازار است که مانع از ریزش های شدید می شود؛ اما نباید از ریسک ها نیز غافل شد. دلیل سوم نیز شاید موضع گیری دولتمردان ایران و آمریکا در باب مقوله هسته ای است که از حجم زیادی از کار انجام نشده خبر می دهد و هنوز هم با توافق نهایی فاصله زیاد است.
دلیل سوم با عامل دوم نیز در ارتباط است . اواخر هفته گذشته خبرهایی مبنی بر بازگرداندن تحریم های بانک تجارت و ۳۲ شرکت حمل و نقل را نیز شنیدیم که این امر هم در به هم زدن جو خوش بینی نقش داشت. با این حال ، از جنبه تکنیکی هنوز هم علائم رشد دیده می شوند و در بسیاری از سهم ها ،با کنار گذاشتن ریس کهای کلی بازار، فقط اصلاح کوتاه مدت تا سطوح ۲۳ یا ۳۸ درصدی فیبوناچی را خواهیم داشت. پس برای کسانی که نقد هستند می توان تا زمان برگشت صبر کرد و دوباره با در نظر گرفتن عوامل اقتصاد کلان دوباره وارد شد.
شرکت های پتروشیمی این روزها از سهم های عزلت نشین بازار می باشند . در این میان نمادهای پترول و تاپیکو از حجم نسبتا قابل قبولی برخوردار بودند اما هر دو در صف فروش بسته شدند. در تاپیکو حقوقی ها تحرکات خوبی داشتند و نشان دادند که سهم در این قیمت ها از جذابیت ویژه ای برخوردارند. همان طوری که پیش از این نیز گفته شد فاز نخست پروژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه میعانات گازی تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید. این شرکت همچنین به احتمال زیاد عرضه اولیه ای را هم به زودی خواهد داشت. سطوح قیمتی ۳۸ درصدی فیباناچی در بازه روزانه قیمت ۲۴۸ تومان را برای تاپیکو نشان می دهد. بنابراین در صورت بازگشت یا بانس سهم از این قیمت می توان در حوالی این قیمت خرید کرد. پترول نیز در حوالی ۱۹۷ تا ۲۰۰ تومان مقاومت دارد اما تاپیکو جذابیت های بیشتری دارد و با اینکه پترول افت زیادی کرده اما تاپیکو از جنبه بنیادی بهتر است. باقی نمادها در این گروه ، به استثنای شاراک، به صورت منفی معامله شدند . در گروه شیمیایی نیز تهران شیمی در مثبت ۴ درصد معامله شد و پلی اکریل نیز با توجه به شایعات مربوط به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها برای خروج از ماده ۱۴۱ ، در مجمع پیش رو در حداکثر قیمت معامله شد. وضعیت بنیادی سهم جالب نیست و باید دید که در مجمع چه اتفاقاتی خواهد افتاد. در صورت عبور از ۱۵۲ تومان سهم می تواند برای حرکات بعدی آماده شود.
در گروه پالایشی شرایط تا حدودی متفاوت بود و شرکت های پالایشی علی الخصوص شبندر در حجم بالایی دست به دست شدند. ابطال بخشنامه عوارض آلایندگی توسط سازمان امور مالیاتی بر اساس دادنامه دیوان عدالت اداری از خبرهای بود که امروز در سایت ها دیده می شد. شبندر در حال حرکت به سمت سطوح پیشین قیمتی خود قبل از بسته شدن و پس از مجمع است. این سهم با وجود عرضه ۹ میلیون برگ سهم حقوقی باز هم در حداکثر قیمت معامله شد. البته ریسک سهم بالاست و از لحاظ بنیادی با ابهامات زیادی روبروست. شرکت های نفت تهران، لاوان و پالایش نفت اصفهان نیز امروز در حداکثر تقاضا معامله شدند.
شاخص کل بورس و اوراق بهادار امروز با ۶۶۱ واحد افت در مرز سقوط از کانال ۷۰ هزار واحدی قرار گرفت. بیشترین تأثیر مثبت را در روند معاملات امروز نماد شبندر و بیشترین تاثیر منفی را نمادهای تاپیکو، پارسان، رمپنا، فولاد، همراه وغدیر داشتند.