روایت های متفاوت از «ایکس تری»
پتروتحلیل- در حالی «ایکس تری» در بازار پتروشیمی ها نایاب شده و عطش معامله گران تمامی ندارد که همچنان خط تولید پتروشیمی امیرکبیر متوقف است و اخباری نیز در خصوص اورهال خط تولید پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ هم شنیده می شود.
البته روز گذشته تولیدکنندگان «ایکس تری» در انجمن کارفرمایان صنعت پتروشیمی گردهم آمدند تا پیشنهاداتی برای کنترل بازار این کالا ارایه دهند.
این در حالی است که درباره توقف تولید «ایکس تری» در پتروشیمی امیرکبیر، روایت های مختلفی در بازار محصولات پتروشیمی از کمبود خوراک اتیلن تا اورهال و تولید «پایپ» مشکی و عدم تطابق خط تولید «ایکس تری» با این محصول عنوان می شود. پیش تر هم پتروشیمی امیرکبیر با کمبود خوراک روبه رو بوده است، از این رو گمانه زنی های بسیاری دراین باره در بازار محصولات پتروشیمی وجود دارد.
از سوی دیگر برخی از آگاهان بازار می گویند: تولید «پایپ» مشکی تطابقی با خط تولید «ایکس تری» در مجتمع امیرکبیر ندارد و از این رو «پایپ» مشکی نمی تواند جایگزین مناسبی برای تولید «ایکس تری» باشد. این در حالی است که مدیر فروش پتروشیمی امیرکبیر در گفت و گو با خبرنگار «پتروتحلیل» از تولید ۲ هزارتن پایپ مشکی خبر داد و گفت: پتروشیمی امیرکبیر در انتظار قیمت گذاری این کالا توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی است.
به گفته وی، قیمت تمام شده تولید «پایپ» مشکی بالاتر از نرخی است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای این کالا در نظر گرفته و از این رو برای پتروشیمی امیرکبیر فروش با آن قیمت به صرفه نیست.
اما موضوعی که بسیاری از کارشناسان بازار پتروشیمی به آن اشاره می کنند؛ عدم اعلام اورهال پتروشیمی هاست، این گروه می گویند: در حال حاضر که خط تولید «ایکس تری» در پتروشیمی امیرکبیر متوقف است و پتروشیمی جم نیز تولید ندارد، پتروشیمی شازند به تنهایی پاسخ گوی بازار در فصل مصرف نیست، از این رو الزام اعلام تعمیرات مجتمع ها می تواند، بازار کالاهای حساس را در فصل مصرف مدیریت کند.
البته همواره در زمان عطش بازار، نکته ای که توسط پتروشیمی ها مطرح می شود، این است که عرضه های ما توسط دلالان خریداری می شود، اما به گفته کارشناسان بازار بیش از دلالان در بازار محصولات پتروشیمی، عرضه اندک مجتمع های پتروشیمی و عدم ارایه برنامه اورهال ها مخصوصا در فصل مصرف کالاهاست که بازار را با التهاب روبه رو می کند؛ چرا که خریدهای دلالان همواره وارد چرخه تولید می شود و اگر بازار محصولات پتروشیمی شفاف شود، سود دلالان و واسطه های بازار هم به همان اندازه شفاف خواهد شد.