تلخ و شیرین پتروشیمی ها
پتروتحلیل- مبادلات روز سه شنبه پتروشیمی ها متاثر از چند رویداد تلخ و شیرین برای عرضه کننده ها و خریداران بود. اول اینکه افزایش قیمت های پایه در روز پانزدهم اردیبهشت به طور ناگهانی اعمال شد و به این ترتیب اکثر پتروشیمی ها توانستند محصولات خود را با افزایش نرخ بر تابلوی بورس ثبت کنند. اتفاقی که در ماه های گذشته همواره به شانزدهم ماه موکول می شد.
حتی برخی از کارگزارها پیش از اعلام نرخ ها از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کردند که نرخ های پایه محصولات در سیستم برای آنها بدون تغییر فرستاده شده، اما بعدازظهر به یک باره اعلام نرخ های جدید در دستور کار قرار گرفت. حتی برخی از فعالان بازار اعلام کردند که به احتمال زیاد عرضه های روز سه شنبه به چهارشنبه موکول شود؛ چون تعدادی از پتروشیمی ها علاقه ای به عرضه با نرخ های دو هفته پیش در روز سه شنبه را نداشتند.
به گزارش «پتروتحلیل» دومین رویداد بازار محصولات پتروشیمی روز سه شنبه افزایش چشمگیر قیمت کالاها بود که در صدر آنها پلی استایرن ها دیده می شدند، اتفاقی که به گمان بسیاری از کارشناسان بازار با توجه به شفاف نبودن آن، محل بحث و گفت و گو است؛ چرا که قیمت های جهانی در نشریات برای مناطق مختلف، متفاوت است، از سوی دیگر همواره در این نشریات بالاترین و پایین ترین قیمت ها به چاپ می رسد و اعمال آنها در قیمت گذاری می تواند سلیقه ای باشد، به همین دلیل همواره فعالان بازار پتروشیمی از نبود شفافیت در حوزه قیمت گذاری ناراضی بوده اند.
و اما سومین رویداد بازار پتروشیمی در این روز کاهش حجم خریدها نسبت به هفته گذشته بود که فعالان بازار هر کدام برای آن توجیهی داشتند. به نظر می رسد یکی از دلایل کاهش مبادلات در این روز، خریدهای انبوهی است که مشتریان در هفته گذشته انجام دادند و سعی کردند تا بیشترین سود را از بازار محصولات پتروشیمی کسب کنند به همین دلیل متاثر از انتشار اخبار افزایش قیمت های جهانی، صبر پیشه کرده و کالاهای خود را ذخیره کردند، از این رو از نقدینگی پایینی برای خرید دوباره برخوردار بودند.
البته برخی از کارشناسان این بازار به عدم کشش در بازار داخل نیز اشاره می کنند؛ به گفته باقری، مدیرکالایی کارگزاری پگاه یاوران نوین، مبادلات محصولات پتروشیمی امروز رونق هفته گذشته را نداشت؛ چرا که خریداران افزایش قیمت ها را بیش از حد انتظار می دانند و ترجیح می دهند وارد خرید نشوند. این در حالی است که به نظر نمی رسد که مصرف واقعی تولیدکنندگان در هفته های اخیر افزایش داشته باشد.
با این حال انتظار برخی از کارشناسان، توقف بازار محصولات پتروشیمی با توجه به کاهش نقدینگی ها در بازار است و برخی نیز احتمال می دهند بیشتر فروشندگان اندکی محصولات خود را ارزان تر از روزهای گذشته برای رسیدن به نقدینگی پیشنهاد دهند. کما اینکه در این روز هم بازار داخل با افت اندک قیمت برخی از محصولات روبه رو بود.
جذابیت پلی اتیلن های سبک فیلم در معاملات
البته روز سه شنبه محصولاتی که در روزهای اخیر مورد توجه بازاریان بود باز هم افزایش تقاضا داشتند و با قیمت هایی بالا خریداری شدند، مثلا «ایکس تری» شازند به میزان ۱۲۰۰ تن عرضه شد، اما ۵۳ هزارتن تقاضا داشت. نرخ پایه این کالا ۴ هزار و ۱۷۱ تومان رقم خورد که نسبت به دو هفته گذشته ۸۱ تومان گران تر بود. میانگین قیمت کارگزاران برای خرید آن هم ۴ هزار و ۵۸۸ تومان بود.
پلی اتیلن سنگین دورانی ۳۸۴۰UA تبریز هم ۸۰۰ تن عرضه و ۵ هزارتن تقاضا داشت و با قیمت ۴ هزار و ۹۱۰ تومان خریداری شد، قیمت پایه این کالا ۴ هزار و ۴۶۳ تومان در این روز ثبت شد. همچنین در این روز پلی اتیلن های سبک فیلم در غیاب ۰۰۷۵ بندرامام با تقاضای بالایی روبه رو بودند، به طوری که پلی اتیلن سبک فیلم ۲۴۲۰D امیرکبیر هم که جایگزین مناسبی برای پلی اتیلن سبک فیلم ۰۰۷۵ است در این روز با افزایش تقاضا روبه رو بود، به طوری که عرضه ۳۷۴ تنی این کالا ۵۷۲ تن تقاضا داشت و با قیمت ۴ هزار و ۴۰۵ تومان خریداری شد، قیمت پایه این کالا در عرضه های امروز ۴ هزار و ۳۸۶ تومان بود.
پلی اتیلن سبک فیلم OFF - 2420H درجه ۱ امیرکبیر هم تقاضایی معادل ۲ هزارتن داشت، این کالا با حجم ۵۰۰ تن عرضه شده بود. پلی اتیلن سبک فیلم ۰۲۰ بندرامام هم با میانگین قیمت ۴ هزار و ۶۹۱ تومان خریداری شد. قیمت پایه این کالا ۴ هزار و ۳۸۶ تومان بود. پلی اتیلن های سبک فیلم لاله و ۰۱۹۰ آریاساسول هم که در این روز با نرخ هایی بالاتر از پایه معامله شد.
شایعه اورهال خط تولید ۲۰۹ امیرکبیر قوت گرفت
اما در معاملات روز سه شنبه عدم عرضه پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ امیرکبیر شایعه اورهال خط تولید این کالا را تایید کرد. در غیاب ۲۰۹ امیرکبیر، ۲۰۹ شازند مورد توجه بازاریان قرار گرفت و عرضه ۸۰۰ تنی آن ۲ هزار و ۷۰۰ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا ۴ هزار و ۵۴۸ تومان بود که در رقابت معامله گران با نرخ ۴ هزار و ۷۰۶ تومان خریداری شد. گفته می شود پتروشیمی امیرکبیر با کاهش خوراک اتیلن روبه رو و از این رو با مشکلات تولید در ماههای پیش مواجه شده است.
در این روز همچنین گریدهای ۸۰۰ و ۸۲۱ «پت» هم با نرخ هایی بالاتر از پایه معامله شدند. پلی استایرن های انبساطی تبریز و پلی پروپیلن های شیمیایی نوید زر شیمی و پلی پروپیلن های نساجی مارون، جم و رجال هم در این روز مورد توجه خریداران بودند و با نرخ هایی بالاتر از پایه خریداری شدند.