چالش قیمت گذاری «اپوکسی رزین» ها
پتروتحلیل- عدم عرضه اپوکسی رزین های پتروشیمی خوزستان متاثر از اختلاف نظر در خصوص قیمت گذاری این کالاها، اظهارنظرات متفاوتی در این باره در پی داشته است.
به گزارش «پتروتحلیل»، به نظر می رسد اختلاف نظر در خصوص قیمت گذاری اپوکسی رزین های پتروشیمی خوزستان پس از عید نوروز آغاز شده است، زمانی که شیوه قیمت گذاری این کالاها تغییر کرده است؛ چرا که پیش از نوروز قیمت اپوکسی رزین به شیوه زیر تعیین می شده است.
اپوکسی رزین های مایع= (قیمت جهانی - ۲۵ دلار هزینه حمل) * ۱٫۱ (۱۰ درصد) * ارزمبادله ای
اما پس از نوروز قیمت اپوکسی رزین ها به شیوه زیر تعیین می شود:
اپوکسی رزین های مایع= (قیمت جهانی- ۲۵ دلار هزینه حمل)*۱٫۰۳ (۳ درصد)- ۵ درصد* ارز آزار
البته گفته می شود شیوه قیمت گذاری اولی برای کمک به تولید اپوکسی رزین ها طی مصوبه ای تعیین شده بود، یک مقام آگاه دراین باره به «پتروتحلیل»گفت: با توجه به اینکه تکنولوژی پتروشیمی خوزستان ساختاری قدیمی دارد و قیمت تمام شده محصولات آنها از جهانی بیشتر است، طی مصوبه ای تصمیم گرفته شد تا ۱۰ درصد به نرخ جهانی اپوکسی رزین ها اضافه شده و قیمت پایه این کالاها به این صورت تعیین شود، اما مشخص نیست که چرا این تصمیم لغو شده و ۱۰ درصد به ۳ درصد کاهش یافته است.
در همین حال یکی از موضوعاتی که سبب شده تا پتروشیمی خوزستان قیمت گذاری اپوکسی رزین ها را قبول نداشته باشد، واردات این کالاها با قیمت ارز مبادله ای است، برخی از معامله گران می گویند: واردکنندگان اقدام به واردات رزین های بی کیفیت با قیمت ارز مبادله ای می کنند و سپس این کالاها را در بازار داخل با قیمت هایی پایین تر از محصولات پتروشیمی خوزستان به فروش می رسانند و به این ترتیب بازار اپوکسی رزین های خوزستان را با چالش تازه ای روبه رو کرده اند که ادامه دار شدن این روند ممکن است پتروشیمی خوزستان را تا مرز توقف تولید پیش ببرد.
کما اینکه به گفته آگاهان بازار در حال حاضر خط تولید پلی کربنات ها به دلیل واردات این کالاها با ارز مبادله ای طی یک ماه گذشته متوقف بوده است. این در حالی است که گفته می شود قبل از توقف خط تولید پلی کربنات ها این کالاها در بازار داخل ۸ هزار و ۵۰۰ تومان معامله می شدند، اما از زمان توقف خط تولید واردکنندگان پلی کربنات، نرخ آن را به ۱۱ هزارتومان افزایش داده اند و بدون رقیب مشغول به فعالیت هستند، حال آنکه برخی از آگاهان بازار معتقدند؛ بی توجهی به واردات محصولات پتروشیمی با ارز مبادله ای تعدادی از پتروشیمی ها را با زیان مواجه کرده و حتی ممکن است منابع تامین داخل را حذف کند، از این رو به نظر می رسد برای حمایت از تولید داخلی، تغییر شیوه قیمت گذاری در برخی از کالاها مانند اپوکسی رزین ها ضروری به نظر می رسد.
از سوی دیگر خوراک پتروشیمی خوزستان وارداتی است و این مجتمع باید فنل، استن، اپی کلرید هیدرین موردنیاز خود را با ارز آزاد خریداری کند، حال آنکه مجتمع های دیگر از خوراک داخلی استفاده می کنند. البته با توجه به تولید هزینه بر اپوکسی رزین ها برای پتروشیمی خوزستان و استفاده از خوراک های وارداتی سبب شده تا این مجتمع مجوز فروش خارج از بورس را نیز داشته باشد.
البته نرخ اپوکسی رزین های مایع و جامد پتروشیمی خوزستان توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نیمه اول خرداداماه از ۶ هزار و ۳۷۶ تومان تا ۸ هزار و ۱۳۸ تومان متغیر است که براساس فرمول دوم تعیین شده است. قیمت جهانی اپوکسی رزین مایع نیز در حال حاضر در بازار جهانی ۲ هزار و ۵۰۰ دلار در هر تن سی اف آر چین گزارش شده که طی یک ماه و نیم گذشته تغییری نداشته است. همچنین در بندرعباس قیمت اپوکسی رزین ها ۲ هزار و ۴۰۰ تا ۲ هزار و ۵۰۰ دلار در هر تن به اضافه ۱۵ درصد هزینه گمرک و مالیات بر ارزش افزوده رقم می خورد.
با این حال به نظر می رسد معضل قیمت گذاری اپوکسی رزین ها به راحتی در کارگروه تنظیم بازار و سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قابل حل باشد؛ همان طور که مشکل قیمت گذاری ABS حل شد. یک مقام آگاه دراین باره می گوید: قطعا اگر درخواستی در خصوص تعیین قیمت اپوکسی رزین ها از سوی پتروشیمی خوزستان ارسال شود، این درخواست در کارگروه تنظیم بازار مطرح و بعد از اثبات دلایل، به آن رسیدگی خواهد شد.
برخی از آگاهان بازار هم می گویند: درخواستی مبنی بر یکسان سازی ارز مبادله ای و آزاد در صنعت پتروشیمی به وزارت صنعت، معدن و تجارت داده شده، ولی هنوز جوابی دریافت نکرده اند.