«ایکس تری» مهار نشدنی!
پتروتحلیل-امروز اکثر معامله گران محصولات پتروشیمی بر خرید «ایکس تری» شازند و جم تمرکز داشتند و تلاش کردند تا در برابر افت قیمت این کالا مقاومت کنند.
به گزارش «پتروتحلیل» با این حال به نظر نمی رسد که این مقاومت در بازار داخل با تداوم عرضه های پتروشیمی های جم و شازند حفظ شود. گر چه پیوستن پتروشیمی امیرکبیر به عرضه کننده های «ایکس تری» می تواند بازار این کالا را با کاهش چشمگیر تقاضا روبه رو کند، اما اینکه پتروشیمی امیرکبیر چه زمانی قادر است تا دوباره تولید ایکس تری را به میزان گذشته از سر گیرد، جز ابهامات بازار پتروشیمی در این روزهاست.
در همین حال همچنان جو نبود امیرکبیر در بازار «ایکس تری» شرایط مطلوبی را برای نوسان گیران ایجاد کرده است. به طوری که امروز گرید آف «ایکس تری» هم با سقف قیمت معامله شد. به نظر می رسد پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ هم فردا با تقاضای بالایی از سوی معامله گران روبه رو شود؛ چرا که امروز پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ شازند در غیاب امیرکبیر و کاهش عرضه های این مجتمع با رقابت از سوی معامله گران روبه رو شد، اما پیش تر این کالا مورد توجه بازاریان نبود.
این در حالی است که برخی از معامله گران معتقدند؛ روند افت قیمت محصولات پتروشیمی در بازار جهانی سبب شده تا خریداران برای انجام مبادلات تردید داشته باشند. به طوری که اکثر معامله گران حتی در خصوص معاملات فردای «هاش» ها هم تردید دارند و احتمال نمی دهند رقابت زیادی روی این محصولات انجام شود.
از سوی دیگر موضوع عدم کشش بازار و خرید«هاش» ها با نرخ هایی پایین تر در بازار داخل نیز مطرح است که نگرانی در خصوص عرضه های فردا را تشدید می کند. با این حال موضوع پررنگ این روزهای بازار محصولات پتروشیمی کاهش عرضه های امیرکبیر است که توانسته مقاومت معامله گران را دربرابر کاهش قیمت ها با وجود عرضه های مستمر شازند و جم بالا ببرد. با این حال به نظر نمی رسد فردا محصولات پتروشیمی با تقاضای بالایی از سوی خریداران روبه رو شوند.
االبته امروز پلی پروپیلن نساجی، پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ پتروشیمی شازند و پلی پروپیلن ZB332 نویدزرشیمی با رقابت از سوی معامله گران روبه رو شد. پلی پروپیلن شیمیایی هم وارد زمان مچینگ شد.
با این حال همچنان در بازار محصولات پتروشیمی به جز کاهش عرضه های امیرکبیر و تاثیر آن بر بازار داخل، موضوع قیمت های پایه محصولات پتروشیمی هم مطرح است که به گفته کارشناسان این بازار با رسیدن به زمان اعلام دوباره قیمت های پایه پررنگ خواهد شد؛ چرا که اعلام قیمت ها در روز دوشنبه می تواند دوباره برای بازار مسئله ساز باشد و عرضه های پتروشیمی ها را به تعویق بیندازد. از سوی دیگر هنوز موضوع محاسبه قیمت های پایه در خردادماه با ارز ۳ هزار و ۳۴۰ تومان نیز برای اکثر فعالان این حوزه حل نشدنی باقی مانده است، به گفته این گروه بیان شفاف تعیین قیمت ارز و اعلام صرافی های مجاز در این رابطه می تواند به معامله گران بسیاری در خصوص واقعی بودن یا نبودن نرخ ها کمک کند.
۳۶ هزارتن تقاضا برای «ایکس تری» ثبت شد
عرضه هزارتنی پلی اتیلن سنگین EX3 پتروشیمی شازند با بیش از ۱۸ هزارتن صف تقاضا روبه رو شد. این کالا با قیمت پایه ۴ هزار و ۴۸۱ تومان عرضه شده بود که با سقف قیمت یعنی ۴ هزار و ۹۳۰ تومان خریداری شد. همچنین عرضه یک هزار و ۵۱۸ تنی پلی اتیلن سنگین EX3 پتروشیمی جم با تقاضای ۱۷ هزار و ۹۷۴ تنی خریداران روبه رو شد که در پایان کل این محموله در سقف قیمتی مورد معامله قرار گرفت. در این بین CRP100 پتروشیمی جم نیز که با حجم ۴ هزارتن عرضه شده بود ۱۸ هزارتن تقاضا داشت. قیمت پایه این کالا ۴ هزار و ۵۱۳ تومان بود که معامله گران برای خرید آن قیمت ۴ هزار و ۹۶۴ تومان را به ثبت رساندند.
میثم باقری، مدیرکالایی کارگزاری پگاه یاوران نوین در این باره می گوید: همچنان بازار پلی اتیلن سنگین EX3 با توجه به قرار داشتن در فصل مصرف این کالا و همچنین نبود عرضه امیرکبیر با تقاضای بالا روبه رو است.
در همین حال محصولات دیگر مانند پلی استایرن های معمولی و مقاوم، پلی اتیلن های سنگین بادی و ABS در آرامش معامله می شوند. به طوری که ABS پتروشیمی تبریز وارد با نرخ پایه خریداری شد و ABS قائدبصیر هم مشتری نداشت. پلی استایرن های معمولی و مقاوم هم با نرخ پایه معامله شدند و پلی استایرن های انبساطی با توجه به موجود بودن محصولات مشابه وارداتی با نرخ هایی پایین تر مورد توجه بازاریان قرار نگرفتند. از سوی دیگر پلی اتیلن های سنگین بادی هم فردا به احتمال زیاد روی خوش مشتریان را نخواهند دید.
در گروه پلی اتیلن های سنگین بادی هم معاملات با نرخ پایه انجام شد و بخشی از محصولات عرضه شده هم وارد زمان مچینگ شد.