«امیرکبیر و جم» در کانون توجه
پتروتحلیل- حجم معاملات محصولات پتروشیمی روز گذشته بدون احتساب خریدهای مچینگ حدودا ۲۷ هزارتن بود که نسبت به هفته گذشته ۴ هزارتن کاهش را نشان می داد.
به گزارش «پتروتحلیل»، این در حالی است که نگرانی ها از افت قیمت نفت و محصولات پتروشیمی در آینده ای نزدیک همچنان ذهن بسیاری از فعالان این حوزه را درگیر کرده است، به طوری که روز گذشته برخی از تاجران که قصد ورود به معاملات را نداشتند تحت تاثیر جو موجود و جذابیت برخی از گریدها ناشی از حاشیه سودهای قابل توجه سقف قیمت را ثبت کردند.
این در حالی است که پیش بینی ها در خصوص شروع روند صعودی اتیلن در ماه سپتامبر نیز تحت تاثیر نگرانی از افت قیمت نفت قرار گرفته و به این ترتیب برخی از کارشناسان صنعت پتروشیمی که معتقدند قیمت نفت با افت در آینده ای نزدیک روبه رو خواهد شد، می گویند: تعیین قیمت خوراک پتروشیمی ها با قیمتی ثابت ضربه ای به این صنعت خواهد بود.
اختلاف قیمت «ایکس تری» امیرکبیر در بورس و بازار
با این حال روز گذشته با توجه به اینکه تعداد زیادی از گریدهای محصولات پلیمری جذابیت خرید خود را حفظ کرده بودند، با استقبال از سوی معامله گران روبه رو شدند.
به این ترتیب پتروشیمی امیرکبیر و جم در کانون توجه معامله گران قرار گرفتند، به طوری که «ایکس تری» امیرکبیر و شازند با سقف قیمت خریداری شدند، عرضه ۲ هزارتنی این کالاها در مجموع ۲۷ هزارتن تقاضا داشت. همچنین CRP100 جم هم ۵۰۶ تن عرضه داشت که با تقاضای ۶ هزارتنی مواجه شد، این کالا با قیمت پایه ۴ هزار و ۳۳۳ تومان عرضه و با سقف قیمت یعنی ۴ هزار و ۷۶۷ تومان خریداری شدند. برخی از معامله گران می گویند: تولید این کالا در پتروشیمی جم متوقف شده، از این رو عطش بازار برای خرید این کالا افزایش یافته است. به گفته آگاهان بازار به نظر می رسد خط تولید ۵۲۵۱۸ و BL3 در پتروشیمی جم در مدار قرار گرفته است.
«ایکس تری» امیرکبیر هم که دیروز با قیمت پایه ۴ هزار و ۳۳۳ تومان عرضه شده بود، با سقف قیمت یعنی ۴ هزار و ۷۶۷ تومان و «ایکس تری» شازند هم با قیمت پایه ۴ هزار و ۲۱۹ تومان عرضه و سقف قیمت یعنی ۴ هزار و ۶۴۱ تومان خریدای شد. دیروز در بازار داخل «ایکس تری» امیرکبیر ۵ هزار و ۴۰۰ تومان در هر کیلو پیشنهاد شد. این در حالی است که نگرانی در خصوص عرضه های «ایکس تری» امیرکبیر همچنان در بازار وجود دارد؛ چرا که عرضه های امیرکبیر همواره حجم بالای ۳ تا ۴ هزارتنی را شامل می شد، اما در حال حاضر کاهش حجم عرضه ها نگرانی از توقف آن را دوچندان کرده است.
در همین حال BL3 جم هم که در روزهای اخیر در بازار داخل در کانون توجه معامله گران قرار داشت، روز گذشته با رقابت خریداری شد و پلی اتیلن سنگین BL3 پلیمر کرمانشاه را راهی سیستم مچینگ کرد، این در حالی است که در نبود BL3 جم، کرمانشاه توانست معامله گران بسیاری را در هفته های اخیر جذب کند. همچنین پلی اتیلن سنگین تزریقی ۵۲۵۱۸ هم با رقابت ۴/۵ تا ۷ درصدی خریداران روبه رو شد.
از سوی دیگر پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ امیرکبیر هم روز گذشته معاملات خوبی را رقم زد و با رقابت از سوی خریداران مواجه شد. همچنین پلی اتیلن های سبک فیلم هم نسبت به هفته های گذشته با استقبال بیشتری روبه رو شدند، به طوری که ۲۴۲۰ امیرکبیر، ۰۰۷۵ و ۰۲۰ بندرامام با رقابت از سوی کارگزاران مواجه شده و به این ترتیب کل محموله های عرضه شده خریداری شد.
استقبال از «پت ها»
البته مانند هفته گذشته حجم معاملات «پت» های تندگویان در خور توجه بود، به طوری که گرید ۷۸۱ در صدر «پت» های موردتوجه بازار قرار گرفت و گرید ۷۸۵ و ۸۲۵ به دلیل تحویل شادآباد با استقبال خوبی روبه رو نشد. همچنین در این روز ۶۰ تا ۷۰ درصد «پت» های نساجی نیز مورد معامله قرار گرفتند.
جواد موسوی، مدیرکالایی کارگزاری اطمینان سهم با اشاره به اینکه حجم معاملات روز گذشته درخور توجه بود، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه برخی از محصولات به کف قیمتی خود رسیده اند و با قیمت جهانی فاصله ندارند، از سوی معامله گران موردتوجه قرار گرفتند، از سوی دیگر اندکی بدبینی ها در بازار پتروشیمی کاهش یافته است، این در حالی است که برخی از گریدها نیز به واسطه اختلاف قیمت با بازارداخل مورد توجه قرار دارند، البته هنوز تردید در خصوص افت قیمت نفت در بازار پتروشیمی ها وجود دارد، با این حال اکثر تاجرانی که روز گذشته اقدام به خرید محصولات پلیمری کردند، ترجیح می دهند محصولات خریداری شده را ذخیره نکنند و در اولین فرصت با در نظر گرفتن حاشیه سود قابل توجه به فروش برسانند.
بی توجهی به پلی پروپیلن های شیمیایی و نساجی
با این حال روز گذشته با توجه به اینکه هنوز بسیاری از کارشناسان در خصوص فاصله قیمت پلی پروپیلن ها با نرخ جهانی آنها ابراز نگرانی می کنند، این گروه از کالاها با حجم های اندک توسط معامله گران خریداری شدند، به طوری که پلی پروپیلن های شیمیایی و نساجی به جزء گریدهای خاص که با کمبود در بازار داخل مواجه هستند، خریداری نداشتند.
به این ترتیب ZR230 نوید زرشیمی و C30S مارون و S60 پلی نار با رقابت اندک از سوی کارگزاران مواجه شدند، بیشتر معامله گران این گروه کالایی در انتظار افت بیشتر قیمت های پایه هستند. این در حالی است که حجم عرضه پلی پروپیلن ها در این روز رقم قابل توجهی بود و پتروشیمی نویدزرشیمی هم پلی پروپیلن های خود را به صورت نقدی، اعتباری در بورس کالای ایران عرضه کرد.
قفل SBR ها شکسته شد
این در حالی است که بدترین گروه کالایی در معاملات روز گذشته پلی استایرن ها لقب گرفتند، به طوری که پلی استایرن معمولی ۱۵۴۰ (کریستال) و پلی استایرن های انبساطی (EPs) ها بدون مشتری باقی ماندند و بخشی از پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ (هایمپک) وارد سیستم مچینگ شد.
پی وی سی ها هم گر چه مانند هفته گذشته از سوی معامله گران با حجم ۳ هزارتن خریداری شدند، اما به گفته کارشناسان بازار همچنان در گروه کالاهای بی اقبال در بازار پتروشیمی از آنها نام برده می شود.
البته SBR های بندرامام بعد از هفته های متوالی ریزش قیمت ها بالاخره امروز با اقبال از سوی معامله گران روبه رو شدند، به نظر می رسد افت بسیار در این گروه از کالاها سبب شده تا قیمت آنها برای خرید جذاب شود.