آسیب شناسی علل توسعه نیافتگی صنایع پتروشیمی در استان فارس
پتروتحلیل- محمد مهدی جعفرپور*: پیرو انتشار سه خبر در زمینه نرخ بیکاری در کلان شهر شیراز، وجود منابع غنی هیدروکربوری در استان فارس و رویکردهای بهینه در توسعه صنعت پتروشیمی، تحلیل زیر قصد دارد ارتباط پنهان بین عوامل و فاکتورهای مندرج در اخبار مذکور را آشکار و نوعی آنالیز آسیب شناسی در خصوص علل توسعه نیافتگی صنایع پتروشیمی در استان فارس و بطور کلی در سطح کشور را ارایه نماید.
خبر اول: بیان عارضه یا مشکل= افزایش نرخ بیکاری در شیراز
نرخ بیکاری در شیراز اکنون ۱۸.۳ درصد است که بعد از اهواز بیشترین نرخ بیکاری بین کلانشهرهاست. طبق آماری که وزارت کار منتشر کرده است شیراز رتبه دوم نرخ بیکاری در بین کلانشهرها را داراست. این در حالی است که شیراز در مقایسه با بیشتر کلانشهرها دارای پتانسیل و زمینه اشتغال بیشتری است و این نرخ تأسف برانگیز مهر تأییدی بر سوء مدیریت در این شهر و استان است.
آمارها نشان می دهد یک سوم کل مهاجرت های صورت گرفته به کلانشهرهای ایران تنها به دلیل جستجوی شغل بوده و تهران به دلیل ویژگیهای خاص سیاسی و اقتصادی و تمرکز بسیاری از نیازهای روز زندگی، جذاب ترین و بهترین شهری است که مهاجران ترجیح می دهند برای کار به آنجا بروند.
مهاجرت برای کار حتی باعث افزایش نرخ بیکاری در کلانشهرهای کشور نیز شده و وزارت کار معتقد است اگر مهاجران جستجوی شغل در کلانشهرها را متوقف کنند، دستکم ۲ درصد از نرخ بیکاری در این شهرها کاسته می شود.
خبر دوم: وجود پتانسیل رشد و توسعه در استان فارس= وجود میادین نفت و گاز در داخل استان
در داخل کشور حدود ۲۴ میدان گازی مستقل در استانهای غربی، جنوبی و شمالی داریم که تقریبا همگی فعال هستند. در این میان استان فارس از اهمیت بیشتری برخوردار است چراکه بیش از نیمی از میادین گازی داخلی کشور در استان فارس قرار دارند.
تعدای از میادین گازی در استانهای بوشهر و هرمزگان (استانهای همسایه فارس) از جمله در جزیره قشم قرار دارند و دو میدان گازی در استانهای ایلام و خراسان و همچنین یک میدان گازی در آبهای شمال ایران فرصت مناسبی برای تامین خوراک مورد نیاز صنایع پتروشیمی را در مناطق داخلی کشور فراهم کرده تا توسعه صنعت پتروشیمی صرفا به هابهای ماهشهر و عسلویه منحصر نشود.
وجود ۲۴ میدان گازی در داخل کشور فرصت مساعدی برای توسعه صنعت پتروشیمی در داخل کشور با هدف اشتغالزایی و محرومیتزدایی ایجاد کرده است. اما این امر منوط به تصویب قانونی است که بر مبنای آن ۲۰ درصد از گاز تولیدی هر میدان گازی لزوما به توسعه صنعت پتروشیمی اختصاص یابد.
در این صورت منبع مطمئنی برای تامین خوراک پتروشیمیها ایجاد میشود تا مردم مناطقی که در آن میادین گازی قرار دارند هم از نعمت گاز نه به عنوان یک سوخت مصرفی، بلکه برای توسعه صنعت پتروشیمی و صنایع پایین دست به مثابه پلی برای حرکت در مسیر توسعه اقتصادی و اشتغالزایی بهرهمند شوند.
خبر سوم: ارایه راهکار = ایجاد پارک های تخصصی پتروشیمیایی با توسعه خوشه های پایین دستی اشتغال زا
شاهد این مدعا، خوشه صنعتی ژورانگ سنگاپور است که تأمینکننده ۲۸ درصد درآمد ناخالص این کشور است که در قالب ۸۰ واحد صنعتی، اتیلن اکساید را به محصولات پاییندستی و با ارزش افزوده بالا تبدیل مینماید. چنین حساسیتهایی جهان را به تغییر نگرش در توسعه صنایع پتروشیمیایی واداشته و موجبات روی آوردن کشورهای همجوار چون امارات، عربستان، کویت، اردن و عمان (با همکاری کشورهایی همچون آمریکا، آلمان و کانادا)، به ایجاد شهرکهای تخصصی عظیم پتروشیمی با تاکید بر تولیدات تخصصی میاندستی و پاییندستی پتروشیمی فراهم آورده است . بیتردید توسعه پایدار صنعت پتروشیمی، اشتغالزایی و ارزشافزوده در این صنعت در گرو تکمیل زنجیره ارزش محصولات بالادست و توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی است.
همچنین تجارب موفق دنیا بیانگر این نکته است که با توجه به فضای رقابت جهانی در حوزههای مختلف صنعت، کاهش هزینههای تولید و بهرهگیری هوشمندانه از فناوریهای روز و شیوههای نوین مدیریتی، بازرگانی و جذب منابع مالی، مزیت نسبی بهرهمندی از خوراک ارزان و در دسترس را به مزیت رقابتی مبدل میسازد . از این رو توسعه مدلهایی مانند پارکهای صنعتی و خوشههای صنعتی پتروشیمی در کشور میتواند به شکوفایی صنعت پتروشیمی و نیز توسعه منطقهای استانهای مستعد کشور در راستای توسعه صنعت پتروشیمی بیانجامد .
ارتباط دهی و تحلیل اخبار فوق:
سوال اینجاست که در شرایطی که مشکل (اشتغال) شناسایی شده، پتانسیل رفع آن (منابع هیدروکربوری داخل استانی) وجود دارد و راهکار رفع مشکل با اتکا به پتانسیل موجود (ایجاد پارک های شیمیایی با محصولات بالادست تا پایین دست) نیز شناسایی و در کشورهای مختلف اجرایی شده و نتایج مثبت آن نیز بر همگان آشکار است، چرا در کشور ما مشکل همچنان باقی است؟؟؟
پاسخ:
- امنیت سرمایه گذاری : امنیت سرمایه گذاری موارد مختلفی را در بر میگیرد که از مهمترین انها میتوان تضمین دریافت خوراک با قیمت منطقی و توافق شده در ابتدای تعریف پروژه ها اشاره کرد.
- وجود نوسانات شدید شاخص های اقتصادی کشور به دلایل سیاسی و خارج از اراده و کنترل اقتصاد دانان
- دخالت دولتی در قیمت گذاری محصولات و خوراک و فاصله گرفتن از اقتصاد آزاد
- وجود دیوان سالاری بزرگ و پیچیده در سرمایه گذاری در کشور
- گره خوردن امنیت سرمایه گذاری به مسایل سیاسی کشور
از دیدگاه اینجانب رفع موانع سرمایه گذاری خوشه ای در صنعت پتروشیمی ایران صرفا با تعیین برخی شاخص های خرد نظیر نرخ ۱۰ ساله خوراک گاز برطرف نخواهد شد. حاکمیت ایران می بایستی بطور قاطع در این خصوص شفاف سازی نماید و در تعیین استراتژی های کلان خود، جهت دهی استراتژی های سیاست خارجی، سیاست داخلی، اقتصاد کلان و رویکرد های اجتماعی را با اولویت جذب و نگهداشت سرمایه گذار بازتعریف نماید.
*مرکز پژوهش پتروشیمی شیراز