نگرانی از سرایت داستان پلی اتیلن سنگین بادی به مابقی پلیمرها
پتروتحلیل- حجم معاملات محصولات شیمیایی امروز در حالی به ۱۵ هزارتن رسید که افت نرخ دلار و نفت، بازار پتروشیمی را بیش از پیش به کما برد.
به گزارش «پتروتحلیل»، در حالی دلار به نرخ ۳ هزار و ۵۰۰ تومان نزدیک شده است که آخرین قیمت های پایه محصولات پتروشیمی با دلار ۳ هزار و ۶۱۴ تومانی محاسبه شده است و از این رو نگرانی از کاهش قیمت های پس در هفته های آتی وجود دارد.
علاوه بر نگرانی از افت قیمت دلار که تعداد زیادی از بازیگران بازار پتروشیمی را عقب رانده، قیمت نفت و پیش بینی ها ناامیدکننده از این بازار سبب شده تا اکثر معامله گران در انتظار افت مجدد قیمت ها در هفته های آتی باشند.
عقب نشینی معامله گران از بازار
در بازار آزاد محصولات پتروشیمی هم امروز روند قیمت ها نزولی بود و اکثر معامله گران حاضر به ورود به مبادلات نبودند. به این ترتیب در رینگ محصولات شیمیایی امروز کالاهایی مورد توجه بود که قیمت آنها تقریبا ثابت است، مانند جوش شیرین و LAB. البته منومر وینیل استات هم هر دوماه یک بار قیمت گذاری می شود، اما با توجه به اینکه دو هفته آینده زمان قیمت گذاری آن فرا می رسد و پیش بینی از این بازار منفی است، امروز با اقبال معامله گران روبه رو نشد.
با این حال به دلیل ثابت قیمت، جوش شیرین امروز همچنان با تقاضایی بیش از عرضه روبه رو شد، عرضه ۵۰۰ تنی این کالا ۸۵۰ تن تقاضا داشت، قیمت پایه آن ۱۲۳۰ تومان و بالاترین نرخ ثبت شده برای خرید این کالا ۱۳۹۳ تومان رقم خورد.
تبریز و قائدبصیر بیشترین استایرن منومر را خریدند
استایرن منومر پتروشیمی پارس هم امروز به میزان عرضه، تقاضا داشت و با قیمت پایه خریداری شد، بیشترین حجم خرید را امروز پتروشیمی تبریز و قائدبصیر به خود اختصاص دادند. این در حالی است که پیش بینی ها از بازار استایرن نشان از افت قیمت این کالا دارد.
اقبال سودکاستیک
با این حال امروز سودکاستیک بندرامام هم با رقابت محدود ۱۰ تا ۲۰ تومانی از سوی معامله گران خریداری شد. عرضه های کم سودکاستیک یکی از دلایل رشد تقاضای این کالا عنوان می شود. البته امروز درج یک قیمت اشتباه بر روی سیستم بورس، در خصوص خرید سودکاستیک بندرامام سبب شد تا تایید معامله این کالا به کمیته ارجاع داده شود.
میثم باقری کوپایی، مدرس دانشگاه علامه طباطبایی و مشاور بورس کالا و انرژی کارگزاری بانک مسکن در این باره به خبرنگار «پتروتحلیل»، گفت: پیش تر ناظر تالار اختیارات بیشتری در خصوص جذف قیمت های اشتباه در سیستم داشت، اما در حال حاضر حذف قیمت اشتباه به کمیته ارجاع داده می شود که به نظر می رسد ناظران تالار می توانند به راحتی در این باره تصمیم گیری کنند.
حاشیه نرمال بوتانول
در همین حال امروز معاملات بنزن بوعلی سینا، LAB سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران، اسیدترفتالیک پتروشیمی تندگویان و ایزوبوتانول شازند در آرامش انجام شود. البته نرمال بوتانول شازند به دلیل عرضه کم با سقف قیمت خریداری شد. این در حالی است که منابع خبری نزدیک به شرکت از انباشت این کالا در انبارهای شرکت خبر می دهند. با این حال پیش بینی ها از بازار این کالا نشان از افت قیمت آن دارد.
به گفته باقری، عرضه کم این کالا، سبب شد تا خریداران آن مجبور شوند که برای خرید نرمال بوتانول رقابت کنند.
البته امروز سودکاستیک پتروشیمی اروند نیز از ۵ تا ۶ در کف قیمتی رقابت شد، رقابت این کالا به دلیل عرضه بالای آن کمتر از سودکاستیک بندرامام بود. در همین حال MEG مارون و فرسا شیمی هم روز خوبی را نداشتند. گفته می شود فروش خارج از بورس MEG یکی از دلایلی است که خریداران بورسی، علاقه به خرید این کالاها ندارند. DEG شازند با رقابت و مارون نیز با قیمت پایه معامله شدند.
دومین عرضه طاهاسازان هم مشتری نداشت
از سوی دیگر امروز طاهاسازان برای دومین بار پلی استایرن معمولی ۱۵۴۰ خود را در این هفته عرضه کرد که باز هم با عدم استقبال خریداران روبه رو شد. دلایل زیادی از سوی کارشناسان بازار در خصوص عدم معامله این کالا عنوان می شود، برخی از کارشناسان بازار به تردیدهای بازار پتروشیمی اشاره می کنند و می گویند: طاهاسازان زمان مناسبی برای پیوستن به بورس انتخاب نکرده است. با این حال گفته می شود که سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، پلی استایرن سازها به حضور در بورس کالا الزام کرده است.
توافق پلی پروپیلن سازها در برخورد با کدهای معاف از مالیات
با این حال تعداد زیادی از کارشناسان بازار پتروشیمی اعتقاد دارند که روند بازار منفی است و نگرانی در خصوص معاملات هفته آینده از این هفته در بازار پتروشیمی ها جریان دارد. این در حالی است که برخی از معامله گران می گویند: به نظر می رسد قیمت دلار همچنان در محدوده ۳ هزار و ۵۰۰ تومان باقی بماند.
این در حالی است که کدهای خریداران بازار پتروشیمی در هفته جاری به شدت کنترل شده است، از سوی دیگر پلی پروپیلن سازها نیز در عدم فروش محصولاتشان به کدهای معاف از مالیات به توافق رسیده اند، البته همچنان پلی اتیلن سازها در این خصوص توافق حاصل نکرده اند و هر کدام ساز خود را می زنند. با این حال خریدهای مچینگ هم در رینگ پتروشیمی محدود شده و از این رو بسیاری از کارشناسان انتظار ندارند معاملات پتروشیمی ها هفته آینده روند مطلوبی را ثبت کند.
نگرانی از سرایت داستان پلی اتیلن سنگین بادی ۰۰۳۵ به بازار پتروشیمی
در کنار همه این موضوعات امروز فروش پلی اتیلن سنگین ۰۰۳۵ در بازار داخل به صورت حواله با تخفیف و بدون ۹ درصد مالیات با رقم ۳۵۴۰ تومان در کانون توجه بازیگران بازار قرار داشت، این در حالی است که در معاملات بورس قیمت ۰۰۳۵ بدون مالیات ۳۵۶۵ تومان رقم می خورد. حال برخی از معامله گران احتمال می دهند این موضوع یا به دلیل فروش مستقیم تولیدکننده با تخفیف انجام شده باشد و یا اینکه بار صادراتی این کالا به بازار داخل ورود کرده باشد. در هر صورت نگرانی بازیگران بازار پتروشیمی در خصوص ادامه دار شدن این موضوع و البته سرایت آن به بارهای دیگر در خور توجه است.