آتش سوزی پتروشیمی بوعلی نتیجه اهمال کاری و خطا
پتروتحلیل- در آخرین نشست کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران دلایل آتش سوزی پتروشیمی ها در ماه های اخیر بررسی شد.
به گزارش «پتروتحلیل»، بررسی وضعیت ایمنی و نگهداری در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی در دستورکار آخرین نشست کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران در سال ۹۵ قرار گرفت.
پس از وقوع چندین مورد آتشسوزی در برخی از پتروشیمی های کشور طی سال جاری، موضوع HSE در صنعت نفت کشور بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است و در این میان بخشخصوصی بر این باور است که باید نهاد رگولاتوری HSE باید خارج از دولت و وزارت نفت ایجاد شود.
در این نشست، مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیطزیست وزارت نفت با حضور در جمع فعالان بخشخصوصی گزارشی از دلایل وقوع آتشسوزی در برخی واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی طی سال جاری، ارائه داد.
آتش سوزی پتروشیمی بوعلی نتیجه خطاهای پیوسته
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیطزیست وزارت نفت ابتدا به تشریح نهاد HSE در این وزارتخانه پرداخت و سپس دلایل به دست آمده از وقوع آتشسوزیهای اخیر در برخی پتروشیمی های کشور را بیان کرد.
سید باقر مرتضوی با بیان اینکه HSE به منظور تقویت تولید در حوزه نفت و گاز کشور شکل گرفت، افزود: اگر در کشور به دنبال تولید ثروت هستیم باید به مقوله ایمنی بیش از گذشته توجه کنیم.
وی با تاکید بر اینکه آتشسوزیهای اخیر در حوزه نفت و گاز کشور دلایل فنی و نیز ریشهای داشته است، افزود: برخی اهمالکاریها و خطاهای پیوسته، منجر به وقوع آتشسوزی در پتروشیمی بوعلی شد.
به گفته مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیطزیست وزارت نفت، در اتفاق آتشسوزی پتروشیمی بوعلی نیروهای HSE این مجتمع به طور کامل در هنگام آتشسوزی در محل حضور نداشتند و علاوه بر این، مخازن این مجتمع نیز ایمن نبود.
مرتضوی با اشاره به اینکه در وقوع آتشسوزیها باید فرماندهی واحد در محل حادثه شکل بگیرد، گفت: به جای مدیر بحران باید فرمانده صحنه داشته باشیم تا در سایه هدایت آن، کمترین آسیبها رخ دهد.
وی سپس به تشریح برخی از دلایل کارشناسی وقوع آتشسوزیها در برخی مجتمعهای پتروشیمی پرداخت و در ابتدا خاطرنشان کرد که یکی از علل حادث شدن این آتشسوزیها، این بود که احساس تعلق در میان عوامل و پرسنل کاهش یافته است.
مرتضوی با بیان اینکه عمده آتشسوزیها در واحدهای پتروشیمی شبهدولتی اتفاق افتاد، افزود: مدیران خصولتی که به یکباره برخی از شرکتهای پتروشیمی را در اختیار گرفتند، آمادگی و تجربه کافی را برای اداره و هدایت این واحدها نداشتند و در عین حال، مقام مدیریتی بالاسری نیز برای نظارت و پاسخخواهی به عملکرد آنان وجود نداشت.
سه مدیر پتروشیمی بوعلی برکنار شدند
مرتضوی در ادامه با بیان اینکه در صورت محرز شدن اهمالکاریها، با مسولان واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی نفت و گاز کشور برخورد جدی خواهیم کرد، گفت: در اتفاق آتشسوزی پتروشیمی بوعلی، سه مدیر از کار برکنار شدند.
وی در خصوص رابطه موجودی بالای انبارهای پتروشیمی با آتش سوزیها، افزود: موضوع بازاریابی محصولات تولیدی به طوری جدی باید از سوی واحدها پیگیری شود.
مرتضوی همچنین در خصوص احتمال ارتباط آتشسوزیهای سال جاری با مسائل امنیتی و خرابکاری، گفت: به جز آتش سوزی فاز ۱۹ عسلویه که مشکوک به خرابکاری بود و در حال بررسی است و وزیر نفت نیز در همین رابطه به مقامات بلندپایه کشور نامه نوشت، در سایر آتشسوزیها احتمال خرابکاری رد شده است.
وی همچنین گفت: وزارت نفت در تدارک توانمندسازی جایگاههای سوخت کشور است و سیاست این وزارتخانه این است که خود را از مسئولیت مستقیم این جایگاهها جدا کند.
به گفته مرتضوی، مستندسازی مقوله HSE در واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی در دستور کار اداره کل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت قرار گرفته است.
دلیل آتش سوزی پالایشگاه لاوان
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیطزیست وزارت نفت همچنین، فرسودگی تجهیزات و ماشینآلات و عدم جایگزینی آن را یکی دیگر از عوامل وقوع آتشسوزیهای اخیر عنوان کرد و گفت: تصور مدیران خصولتی در مجتمعهای پالایشگاهی و پتروشیمی این است که باید صرفهجویی کرده و قطعات فرسوده را نوسازی نکنند که رویکرد کاملا اشتباهی است.
مرتضوی سپس به آتشسوزی پالایشگاه لاوان اشاره کرد و افزود: تجهیز و نوسازی قطعات و ماشینآلات این پالایشگاه با محصولات بیکیفیت ساخت هند یکی از دلایل وقوع آتشسوزی در این پالایشگاه بود.
وی همچنین، عدم رعایت دقیق دستورالعملهای بهرهبرداری تعمیراتی، به کارگیری مدیران فاقد صلاحیت حرفهای، ضعف عمده در مدیریت منابع انسانی و بلاتکلیفی پرسنل، استخدام و به کارگیری نیروهای فنی فاقد صلاحیت، تجاوز به حریم تاسیسات مجتمعهای پالایشگاهی و پتروشیمی توسط برخی از ارگانها و نیز تعلق و وابستگی ناظران و پیمانکاران به مدیران برخی مجتمعها و شرکتهای پتروشیمی از جمله دلایل مطرح شده وقوع آتشسوزیها از زبان مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیطزیست وزارت نفت بود.
بی توجهی به ایمنی در صنایع پایین دستی
در ادامه نشست مهدی شریفی نیکنفس دیگر عضو کمیسیون انرژی اتاق تهران نیز به انباشت کالا در مجتمعهای پتروشیمی اشاره کرد و گفت: واحدهای تولیدی در بخش پتروشیمی به دلیل آنکه تولیداتشان به صورت مداوم است، باید اقدام به قراردادهای بلندمدت برای فروش محصولات خود کنند در حالی که طی سال گذشته و جاری هیچ کدام از واحدهای پتروشیمی کشور نتوانستند قراردادهای بلندمدت امضا کنند و به همین دلیل مخازن این واحدهای تولیدی در هنگام وقوع آتشسوزیها پر بود.
اردشیر دادرس رییس انجمن CNG ایران نیز بحران نبود HSE در جایگاههای سوخت کشور را جدی اعلام کرد و گفت:در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد جایگاههای سوخت کشور استاندارد نیست و در وضعیت بحرانی قرار دارد به طوری که سازمان ملی استاندارد نیز تاکنون گزارشهای محرمانهای در این خصوص به مقامات کشور ارائه کرده است. مقوله ایمنی در بخش صنایع پایین دستی نفت بسیار کمتر از صنایع بالادستی مورد توجه قرار گرفته است.
رضا پدیدار دیگر عضو کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران نیز به مقوله ضرورت مستندسازی و آگاهسازی بنگاهها با موضوع ایمنی تاکید کرد و خواستار رسیدگی به این موضوع از سوی اداره بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت شد.