کاهش میزان صادرات نفت خام عربستان به آمریکا
عربستان میزان صادرات نفت خود به تمامی مسیرها را کاهش داده، اما در این میان کاهش صادرات نفت به آمریکا از اهمیت خاصی برخوردار است؛ زیرا افزایش صادرات و بالا رفتن میزان ذخیره سازی های نفت خام آمریکا بیشترین تاثیر را بر قیمت های نفت دارد
پتروتحلیل-عربستان تلاش می کند در جهت حمایت از قیمت های نفت، میزان صادرات نفت خام خود به ایالات متحده را کاهش دهد تا از این طریق سطح ذخیره سازی های تجاری نفت خام این کشور کاهش یابد.
به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA)، میانگین واردات نفت خام آمریکا از عربستان در چهار هفته منتهی به هفتم ژوئیه کمتر از ۹۰۰ هزار بشکه در روز بود. بر این اساس، میزان واردات نفت خام ایالات متحده از عربستان به پایین ترین سطح آن از سال ۲۰۱۵ رسیده است. به گفته یک منبع آشنا با سیاست های نفتی عربستان، میزان واردات نفت خام عربستان در ماه اوت به کمتر از ۸۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید. این منبع همچنین افزود: عربستان بسیار علاقمند به بهبود وضعیت بازار نفت و تسریع در روند برقراری تعادل در بازار نفت است.
عربستان میزان صادرات نفت خود به تمامی مسیرها را کاهش داده، اما در این میان کاهش صادرات نفت به آمریکا از اهمیت خاصی برخوردار است؛ زیرا افزایش صادرات و بالا رفتن میزان ذخیره سازی های نفت خام آمریکا بیشترین تاثیر را بر قیمت های نفت دارد. آمریکا بیش از ۴۰ درصد از ذخایر تجاری نفت خام و فرآورده های نفتی کشورهای عضو OECD را تشکیل می دهد. میزان ذخایر نفتی OECD به جای ماهانه، معمولاً هفتگی گزارش می شود.
میزان ذخایر نفت خام و فرآورده های نفتی آمریکا که اطلاعات آن از سوی تحلیل گران و معامله گران نفتی جمع آوری می شود می تواند تاثیر عمده ای بر قیمت های جهانی نفت داشته باشد. تغییرات در میزان ذخایر نفت خام و فرآورده های نفتی اغلب گمراه کننده تفسیر شده و بازتاب آن می تواند در برقراری تعادل میان عرضه و تقاضای جهانی نفت تاثیر گذار باشد. عربستان پس از کانادا بزرگترین عرضه کننده نفت خام به آمریکاست که در سال ۲۰۱۶ میانگین عرضه نفت خام عربستان به پالایشگران آمریکا ۱/۱ میلیون بشکه در روز بوده است. با محدود کردن میزان صادرات نفت، عربستان امیدوار است که سطح ذخیره سازی های نفت خام ایالات متحده کاهش یابد تا از این طریق به معامله گران نفتی شکاک نشان دهد که در نهایت، تعادل بلندمدت بازار جهانی نفت در راه است. به نظر می رسد این استراتژی از موفقیت های اولیه ای برخوردار بوده و کاهش سطح ذخیره سازی های نفت خام آمریکا در سه ماهه دوم و سوم سال جاری زودتر و سریع تر از حد معمول بوده است.
میزان ذخیره سازی های نفت خام آمریکا از اواخر ماه مارس ۴۰ میلیون بشکه کاهش یافته، در حالیکه در دوره مشابه سال گذشته تنها ۸ میلیون بشکه کاهش یافته بود. میزان ذخیره سازی های نفت خام آمریکا در حال حاضر تنها ۳ میلیون بشکه بیشتر از مدت مشابه سال ۲۰۱۶ می باشد که نسبت به ۳۵ میلیون بشکه پایان مارس قابل مقایسه می باشد. بیشترین میزان کاهش سطح ذخیره سازی های نفت خام مربوط به ثبت رکورد تولیدات پالایشگاهی است، اما کاهش میزان واردات نفت خام احتمالاً نقش حمایتی مهمی را ایفا نموده است. مقامات بلند پایه عربستان و مابقی کشورهای عضو اوپک امیدوارند که میزان ذخیره سازی های نفت خام آمریکا از طریق ادامه کاهش مربوط به باقیمانده فصل رانندگی همچنان با سرعت به روند نزولی خود ادامه دهد.
عربستان در نظر دارد بیشترین استفاده را از کاهش سطح ذخیره سازی های نفتی ببرد تا از این طریق بتواند بازار نفت را به بازگشت مجدد تعادل و بهبود وضعیت قیمت های نفت متقاعد سازد. این استراتژی از یک فرصت عادلانه و موفقیت آمیز برخوردار است، اما می تواند با افزایش میزان واردات نفت خام ایالات متحده از دیگر کشورهای عضو و غیر عضو اوپک یا انحراف از قطب صاداراتی نفت عربستان از آمریکا به سمت دیگر بازارهای نفتی، یک تهدید برای عربستان محسوب شود. در حالیکه میزان صادرات نفت عربستان به ایالات متحده کاهش یافته، صادرات عراق طی حدود پنج سال گذشته به بالاترین سطح فصلی خود رسیده است. به گزارش IEA، میزان پایبندی اعضای اوپک به توافق نامه کاهش تولید نفت در ماه ژوئن به پایین ترین سطح خود طی شش ماه گذشته رسیده است.
میزان تولید نفت نیجریه ولیبی که از برنامه کاهش تولید نفت اوپک مستثنی می باشند، طی دوره یاد شده افزایش یافته است. برخی از این نفت خام های اضافی می تواند به کاهش میزان ذخیره سازی های نفت خام آمریکا پایان دهد. معامله گران نفتی همچنین نسبت به بروز هرگونه نشانه ای که منجر به کاهش سطح ذخیره سازی های نفتی شود، هشدار داده اند. برای بعد از ماه اوت، یعنی زمانی که فصل رانندگی آمریکا به پایان می رسد و عربستان و عراق نفت خام کمتری را مورد استفاده قرار می دهند، سئوالاتی در خصوص صادرات و میزان ذخیره سازی های نفتی ممکن است مطرح شود.
در حال حاضر، اوپک امیدوار است معامله گران نفتی کاهش سطح ذخیره سازی های نفت خام آمریکا را به عنوان نشانه ای از این که تعادل مجدداً به بازار نفت باز خواهد گشت و قیمت ها نیاز به حرکت به سمت بالاتر دارند، تفسیر کنند.