زیر سایه افزایش قیمت خوراک پلی پروپیلن سازها؛
کوپلیمرهای بورسی جذاب تر می شوند
گر چه رقابت برای پلی پروپیلن های نساجی کاهش یافته است، اما همچنان شاهد ثبت رقابت برای خرید این محصولات هستیم. در بازارهای جهانی نیز نرخ نفتا از تاریخ سوم تیر تا چهارم شهریورماه روندی افزایشی داشته و در حدود 18 درصد رشد کرده است، البته قیمت اتیلن نیز هفدهم تیرماه تاکنون روندی افزایشی داشته است. از این رو هزینه تولید پلی پروپیلن های نساجی برای مجتمع هایی که از خوراک نفتا و اتان تولید می کنند تقریبا به یک اندازه افزایش یافته است
پتروتحلیل- پلی پروپیلن شیمیایی MR230C پتروشیمی مارون، پلی پروپیلن فیلم ZH525J و پلی پروپیلن شیمیایی ZB332C پتروشیمی نویدزرشیمی با بیشترین قیمت ها یعنی سقف قیمت در بورس کالا خریداری شدند.
به گزارش «پتروتحلیل»، عرضه نقدی این سه کالا از سوی معامله گران بازار پتروشیمی با بیشترین قیمت نسبت به پلی پروپیلن های دیگر خریداری شدند.
پلی پروپیلن شیمیایی ZB332Cنویدزرشیمی با 147 تن عرضه 6594 تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا 4 هزار و 352 تومان بود، این کالا با سقف قیمت یعنی 4 هزار و 787 تومان خریداری شد. پلی پروپیلن شیمیایی MR230Cپتروشیمی مارون هم با 440 تن عرضه 18634 تن تقاضا داشت و با قیمت 4 هزار و 390 تومان معامله شد.
به گفته معامله گران، پلی پروپیلن شیمیایی MR230C پتروشیمی مارون در غیاب گرید ZR پتروشیمی نویدزرشیمی مورد توجه خریداران قرار گرفته است.
به این ترتیب از 18 گرید عرضه شده در تالار پتروشیمی 13 گرید با رقابت مورد معامله قرار گرفتند. از سوی دیگر با توجه به قرار داشتن در ابتدای ماه و شارژ سهمیه های بهین یاب، تقاضا برای پلی پروپیلن شیمیایی MR230C پتروشیمی مارون نسبت به هفته قبل 8 هزارتن افزایش یافت.
البته این نکته را نیز نباید فراموش کرد که هفته گذشته عرضه پلی پروپیلن شیمیایی MR230C پتروشیمی مارون به دو بخش تقسیم شده بود که به گفته کارشناسان بازار یکی از دلایل کاهش تقاضا برای آن در هفته قبل بود.
با این حال این سه کوپلیمر اختلافی قیمتی در حدود یک هزارتومان با بازار آزاد دارند و از این رو در ماههای گذشته همواره مورد توجه خریداران بوده اند، به نظر می رسد تنها راه حل تزریق تعادل به بازار این محصولات، افزایش عرضه از سوی پلی پروپیلن سازها باشد.
البته کوپلیمرهانسبت به گریدهای نساجی، در بازارهای جهانی با قیمت های بالاتر معامله می شوند و در حال حاضر نیز قیمت این گرید به 1300 دلار در هر تن رسیده است. نوع کاتالیست استفاده شده و تکنولوژی تولید آنها گران تر از گریدهای نساجی است.
البته در حال حاضر معامله پلی پروپیلن های نساجی با رقابت از سوی خریداران مواجه می شود. به طوری که بیشترین قیمت رقابت متعلق به پلی پروپیلن نساجی SF060 پلی نار با 180 تومان به طور میانگین گران تر از نرخ پایه بوده است. 4 هزار و 11 تومان بیشترین قیمت ثبت شده برای خرید این کالا است.
پلی پروپیلن نساجی Z30S مارون و پلی پروپیلن نساجی ZH550J نویدزرشیمی هم به ترتیب 155 و 140 تومان گران تر از نرخ پایه خریداری شدند.
در ادامه پلی پروپیلن نساجی RG1102XL رجال نیز با 133 تومان، چهارمین گرید پر رقابت امروز رقم خورد.
مابقی پلی پروپیلن های نساجی با رقابت هایی کمتر مورد معامله قرار گرفتند. به طوری که پلی پروپیلن نساجی ZH510L نویدزرشیمی بین 103 تا 200 تومان گران تر از نرخ پایه معامله شد. کمترین رقابت نیز برای پلی پروپیلن نساجی HP552R پلی پروپیلن جم با 80 تا 110 تومان ثبت شد.
گر چه رقابت برای پلی پروپیلن های نساجی کاهش یافته است، اما همچنان شاهد ثبت رقابت برای خرید این محصولات هستیم. در بازارهای جهانی نیز نرخ نفتا از تاریخ سوم تیر تا چهارم شهریورماه روندی افزایشی داشته و در حدود 18 درصد رشد کرده است، البته قیمت اتیلن نیز هفدهم تیرماه تاکنون روندی افزایشی داشته است. از این رو هزینه تولید پلی پروپیلن های نساجی برای مجتمع هایی که از خوراک نفتا و اتان تولید می کنند تقریبا به یک اندازه افزایش یافته است.
برخی از کارشناسان بازار معتقدند؛ حجم تولید پلی پروپیلن های شیمیایی در ایران نسبت به مصرف آن کمتر است، این درحالی است که گفته می شود بخشی از آن نیز به صادرات اختصاص می یابد. با این حال گریدهای مشابه MR که پایپ است و در تولید لوله کاربرد دارد می تواند از طریق واردات به تعادل بازار کمک کند.