کد خبر : 41033

تجارت های پتروشیمی ایران-چین از تحریم های آمریکا جدا شد

طبق داده های رسمی، در طی چهار سال گذشته، چین به طور میانگین سهمی 8/1 درصدی در واردات نفت خام؛ 17/5 درصدی در واردات پلی اتیلن؛ و 35/65 درصدی در واردات متانول، از ایران داشته است

تجارت های پتروشیمی ایران-چین از تحریم های آمریکا جدا شد

پتروتحلیل- انتظار نمی رود واردات محصولات پتروشیمی چین از ایران، پس از اعمال مجدد تحریم ها از سوی آمریکا، افزایش قابل توجهی داشته باشد.

به گزارش «پتروتحلیل»، حتی قبل از توافق هسته ای سال 2015، دومین اقتصاد بزرگ جهان، حجم های قابل توجهی از پلی اتیلن، متانول و همچنین نفت خام، از ایران خریداری کرده است.

 پس از اعمال دوباره تحریم ها از سوی آمریکا، از آنجایی که محموله های ایرانی به دنبال روزنه های صادراتی جایگزین هستند، ممکن است روابط تجاری آن ها با چین محکم تر از قبل شود.

امی یو، تحلیلگر اولفین و پلی اولفین ها در آیسیس گفت: «احتمال دارد در میان مدت، تحریم های جدید، جریان تجاری را تا حدی تغییر دهند – احتمال می رود بیشتر محموله های ایران بازار چین را هدف قرار بدهند، اما ممکن است به دلیل عواملی این امر محدود شود.»

از آنجایی که تراکنش های بین چین و ایران از طریق انتقال الکترونیکی، نقدی یا از طریق یورو صورت می گیرد، در شرایط پرداخت مشکلی به وجود نمی آید، اگرچه در سال 2017 محدودیت هایی در استفاده از ال سی در تراکنش های ایرانی مطرح شد.

اما تاجران و مصرف کنندگان نهایی در چین در هنگام معامله با ایران، مجبورند تا با قیمت های بالاتر حمل و نقل دست و پنجه نرم کنند، زیرا ظرفیت کشتی ها با توجه به تحریم های بین المللی محدود خواهد شد.

یو گفت: «تولیدکنندگان ایرانی معمولا محموله های خود را به صورت FOB می فروشند، و هزینه حمل را خریدار متحمل می شود.»

او اضافه کرد، در بعضی موراد، برای دور زدن تحریم ها، برخی از محموله های ایرانی در ابتدا باید به امارات و سپس به چین منتقل شوند که منجر به هزینه های بالاتر حمل و نقل می شود.

طبق داده های رسمی، در طی چهار سال گذشته، چین به طور میانگین سهمی 8/1 درصدی در واردات نفت خام؛ 17/5 درصدی در واردات پلی اتیلن؛ و 35/6 درصدی در واردات متانول، از ایران داشته است. 

برای چین، جنگ تجاری محتمل با آمریکا که دارای بزرگترین اقتصاد جهان است، مشکل بسیار بزرگتری را ایجاد می کند.

ادامه تجارت با ایران به طور بالقوه می تواند روابط چین و آمریکا که تحت سیاست های دونالد ترامپ بیشتر به سوی حمایت از مصنوعات داخلی حرکت کرده است را تیره تر کند.

چین در کنار آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان و روسیه، 6 ابر قدرتی بودند که سه سال پیش با هدف جلوگیری از توسعه اورانیوم تهران، با ایران توافق هسته ای امضا کردند.

ترامپ در روز 8 می تصمیم آمریکا برای خروج از برجام را که از دید او توافقی «ناقص» است را اعلام کرد، و اشاره کرد که اعمال مجدد تحریم ها، بخش های حیاتی اقتصاد ایران را اعم از، انرژی و بخش های پتروشیمی و مالی، هدف قرار خواهد داد.

به گفته تحلیلگران، زمانیکه تحریم های آمریکا به سرجای خود بازگشتند، شرکت ها و کشورها 180 روز فرصت خواهند داشت تا مصرف نفت ایرانی را کاهش داده یا با جریمه هایی از سوی آمریکا مواجه شوند.

شی جیانیو، یکی از تحلیلگران ارشد چینی گفت، احتمال قطع واردات نفت ایران به چین در میان اشبا عرضه داخلی از محصولات نفتی، نباید به چین آسیب بزند.

شی گفت: «نفت مسئله بزرگی نیست. در کل، چین می تواند به راحتی عرضه کنندگان دیگر به خصوص روسیه را با ایران جابجا کند و در موردی دیگر، به طور کل چین نیاز آنچنانی به واردات مقدار زیاد نفت ندارد.»

او اضافه کرد: «ما بیش از پیش بنزین و دیزل صادر می کنیم، که به این معنی است که پالایشگاه های ما مقدار زیادی نفت به سوخت حمل و نقل تبدیل کرده اند. بنابراین، قطع واردات از یک عرضه کننده مشکل ایجاد نخواهد کرد.»

نفت خام از نوامبر سال 2014 با توجه به قطع ترکیبی از تولیدات توسط اوپک و دیگر تولیدکنندگان اصلی، بجز آمریکا، به بیشترین میزان خود مبادله شده است؛ تقاضای بالا در میان بهبود رشد جهانی؛ و همچنین تشدید تنش های جفرافیایی سیاسی در خاورمیانه از عوامل دیگر آن بوده است.

فشار افزایشی به دنبال تصمیم آمریکا برای خروج از توافق با ایران تشدید شد. در 9 می، قیمت نفت خام بازارهای معاملات آتی برنت و آمریکا بیش از 2 میلیارد دلار افزایش یافت، و انتظارات از تداوم این افزایش ها خبر می دهد.

گزارش پیش بینی FocusEconomics در مورد خاورمیانه و آفریقای شمالی به این شرح بود: «قیمت های نفت خام نهایتا در روند صعودی قرار گرفتند، درحالیکه رشد جهانی تقاضا را برای محصولات داخلی تقویت می کند.»

تحلیلگر آروماتیک های آیسیس، جنی یی گفت: «احتمال می رود در کوتاه مدت، افزایش قیمت های نفت خام، بازار های پتروشیمی را تحت تاثیر خود قرار دهند.»

معمولا قیمت های آروماتیک ها همچون بنزن و تولوئن، و همچنین خوراک های پتروشیمی مثل نفتا، تحت تاثیر نفت خام قرار دارند. 

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار