بی اعتنایی معامله کنندگان پتروشیمی در ایران به خروج آمریکا از برجام؛
تحریم ها به پتروشیمی بیستون، کارون و بندرامام می رسد؟
ایران مقدار قابل ملاحظه ای از آلکیل بنزن خطی خود را به خریداران هندی می فروشد. تصمیم تاجران هندی برای ادامه تجارت با ایران به سادگی بستگی به این دارد که آیا تحریم ها قیمت های آلکیل بنزن خطی را تحت تاثیر قرار خواهند داد یا خیر
پتروتحلیل- معامله کنندگان پتروشیمی ایران در طی سال ها یاد گرفته اند که خود را با شرایط سخت تجارت تطبیق دهند و عموما به تصمیم آمریکا برای اعمال دوباره تحریم ها بی اعتنا بودند.
به گزارش «پتروتحلیل»، یکی از منابع ایرانی اظهار داشت: «احتمالا شرکت هایی که در آمریکا تجارتی دارند، از قوانین شان تبعیت کنند، اما شرکت های کوچکتر به شیوه معمول به تجارت خود ادامه می دهند.»
آمریکا در 8 می تصمیم خود را برای خروج از توافق هسته ای سال 2015 با ایران، که با هدف کاهش توسعه فناوری هسته ای تهران در مقابل برداشتن تعدادی از تحریم های مالی و اقتصادی این کشور بود، اعلام کرد.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، یا توافق هسته ای ایران، سه سال پیش بین شش ابر قدرت دنیا – آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و ایران بسته شد.
خیلی ها نگران بودند که خروج آمریکا از برجام، توافق هسته ای با ایران را نابود خواهد کرد. ادامه بقای این توافق به میزان زیادی به تعهد پنج کشور دیگر وابسته است.
یکی از منابع فعال بازار در صنعت روغن های پایه ایران گفت: «همانطور که می دانید، قبلا در شرایط مشابه بودیم، بنابراین این اتفاق چیز جدیدی نیست.»
برای ایران، مواجه با تحریم های بین المللی به شیوه ای از زندگی در تجارت صادرات تبدیل شده است.
یکی از تاجران ایرانی گفت: «اعمال دوباره تحریم ها به حال ما هیچ فرقی نمی کند.»
اما هنوز، ریسک اصلی بر روی قیمت های نفت خام خواهد بود که مستقیما هزینه های تولیدات پتروشیمی ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
پس از اعلام خروج آمریکا از توافق هسته ای، قیمت های نفت خام در هفته گذشته به بیشترین میزان خود از اواخر سال 2014 رسیدند، که این امر به دلیل نگرانی های کاهش عرضه نفت خام تهران بود.
در نیمروز، نفت خام برنت با قیمت 76/74 دلار در هر بشکه به فروش رفت، در حالیکه نفت خام آمریکا با قیمت 70/46 دلار در هر بشکه معامله شد.
یکی از تولیدکنندگان آلکیل بنزن خطی در ایران گفت: «نفت خام رابطه مستقیمی با نفت سفید، که خوراک آلکیل بنزن خطی است دارد.»
منابع بازار گفتند، ایران مقدار قابل ملاحظه ای از آلکیل بنزن خطی خود را به خریداران هندی می فروشد. تصمیم تاجران هندی برای ادامه تجارت با ایران به سادگی بستگی به این دارد که آیا تحریم ها قیمت های آلکیل بنزن خطی را تحت تاثیر قرار خواهند داد یا خیر.
یکی از تاجران آلکیل بنزن خطی هندی گفت: «مطمئنا تصمیم ترامپ بازار را تحت تاثیر قرار خواهد داد، اما باید ببینیم که تولیدکنندگان صنایع پایین دستی یا مصرف کنندگان نهایی تمایلی به پذیرش قیمت های بالاتر دارند یا خیر.»
ایران همچنین عرضه کننده اصلی روغن های مایع و روان ساز ها در منطقه خاورمیانه است.
تا کنون، تحریم ها تاثیر اندکی بر روی این صنعت داشته اند، اگرچه دورنمای بازار با ابهامات به وجود آمده از تحریم های آمریکا نامشخص است.
ایران همچنین یکی از تولیدکنندگان مهم ایزوسیانات است، که در تولید محصول فوم پلی اورتان به کار گرفته می شود.
مجتمع پتروشیمی کارون ایران یکی از دو تولیدکننده ایزوسیانات در خاورمیانه است. آنها در واحد خود در مجتمع پتروشیمی بندرامام خمینی سالانه 40000 تن متیل دی فنیل ایزوسیانات و 40000تن تولوئن دی ایزوسیانات تولید می کنند.
اکثریت تولیدات کارون، بازار داخلی را هدف قرار داده، در حالیکه بیشتر محموله های صادراتی آنها در خاورمیانه که تحریم های آمریکا در آنجا شدت کمتری دارد به فروش می رسد.
در مسئله ای گسترده تر، احتمال تشدید قوانین بین المللی بانکی می تواند به اقتصاد ایران آسیب بزند.
یکی دیگر از منابع صنعت پتروشیمی ایران گفت: «احتمالا روند نزولی اقتصاد تشدید شود اما بیشتر فعالان اقتصادی در سالهای تحریم به این مشکلات عادت کردند.»
در آسیا، منابع پتروشیمی که با ایران تجارت می کنند، زیاد خوش بین نبودند.
یکی از منابع آسیایی گفت: «بانک ها معاملات خود با ایران را متوقف کرده اند.....این چیزی است که می توانم تایید کنم.»