چالش های بزرگ پیش روی قیرسازهای ایرانی؛
قیرسازها در انتظار شفاف سازی سیاست های دولت برای تعهدات ارزی
از سویی دیگر تغییر مداوم آیین نامه ها و بخشنامه های دولت در حوزه صادرات و همچنین نامشخص بودن سیاستهای دولت در خصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات ، تجارت خارجی این محصول را برای فعالین این صنعت با مخاطره مواجه کرده است
پتروتحلیل- تحریم های بین المللی و اثرات آن بر نحوه دریافت ارز حاصل از صادرات ، لجستیک و کشتیرانی، تغییرات مداوم آیین نامه ها و بخشنامه های دولتی و سیاستهای مرتبط با تعهد ارزی، چالش های بزرگ پیش روی شرکتهای فعال در صنعت قیر کشور است.
دکتر محسن ورزشکار، کارشناس حوزه اقتصاد نفت در گفت و گو با خبرنگار «پتروتحلیل» با بیان این مطلب افزود: در حال حاضر با توجه به تحریم های اعمال شده و مشکلات مرتبط با تراکنشهای مالی بین المللی و همچنین بیم مشتریان خارجی از قرار گرفتن در لیست تحریم های آمریکا و تحریمهای مرتبط با خطوط کشتیرانی خارجی، صادرات قیر به عنوان یک محصول استراتژیک با چالشهای بزرگی مواجه شده است.
وی گفت: از سویی دیگر تغییر مداوم آیین نامه ها و بخشنامه های دولت در حوزه صادرات و همچنین نامشخص بودن سیاستهای دولت در خصوص بازگشت ارز حاصل از صادرات ، تجارت خارجی این محصول را برای فعالین این صنعت با مخاطره مواجه کرده است.
وی ادامه داد: در ارتباط با این موضوعات جلسات متعددی با بانک مرکزی، گمرک جمهوری اسلامی و سایر نهادهای مرتبط برگزار شده و همه این ارگانها در خصوص رفع مشکلات و تسهیل فرایندها قولهای مساعدی داده اند و شرکتهای فعال در این صنعت منتظر اجرایی شدن این تعهدات هستند.
وی در مورد خروج قیر صادراتی از بورس کالا نیز افزود: خروج قیر از بورس کالا در حال حاضر کمکی به افزایش صادرات شرکت های تولید کننده قیر نکرده و حتی باعث می شود حداقل شفافیت موجود در زمینه معاملات قیر و وکیوم باتوم نیز از بین رود.
وی در مورد اشکالات موجود در بورس کالا نیز افزود: البته عرضه کنندگان قیر در بورس کالا نیز با مشکلاتی در زمینه ارائه محصولاتشان در بورس مواجه هستند، از این رو راه حل این موضوع، پاک کردن صورت مساله نیست و بهتر است موانع موجود در بورس کالا شناسایی شده و برطرف گردد.
وی ادامه داد : عدم امکان تسویه ارزی با مشتریان از طریق حسابهایی که مشتریان خارجی بتوانند به آن حسابها اعتماد کنند و همچنین دخالت بورس کالا در نحوه قیمت گذاری محصولات، از موانع موجود در بورس کالا است. البته مدیران ارشد بورس کالا نیز در حال پیش بینی تمهیدات لازم برای رفع موانع فوق هستند که امیدواریم در کوتاه ترین زمان ممکن شاهد رفع این مشکلات باشیم.
دکتر ورزشکار در مورد بازار داخلی قیر نیز افزود : با توجه به قوانین بودجه کشور، همه ساله بخش عمده ای از قیر داخلی در قالب قیر تهاتری بین دستگاههای ذیربط از قبیل وزارت راه و شهرسازی، بنیاد مسکن، وزارت کشور، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت آموزش و پرورش توسط شرکتهای قیرساز توزیع شده و فروش غیر تهاتری سهم بسیار ناچیزی از فروش شرکتهای قیر ساز را به خود اختصاص داده است. با توجه به اینکه بعضی از پیمانکاران بخشی از قیرهای تخصیصی ارگانها را در بازار غیر رسمی به فروش می رسانند، بعضا شاهد حضور قیرهای تهاتری در بازارهای صادراتی نیز هستیم.
وی در رابطه با وضعیت بازارهای صادراتی نیز افزود: در شش ماهه اول سال ۹۷، بازار قطر و پاکستان سهم زیادی از بازار را به خود اختصاص داده بود لیکن با اجرایی شدن تحریمها، متاسفانه قطر علیرغم تمایل به واردات از ایران، مجبور به خرید قیر از سایر کشورها با قیمتهای بسیار بالاتر شده و واردات خود از ایران را بطور کامل قطع نموده است.
وی ادامه داد : در حاضر صادرات قیر از طریق مرزهای زمینی به افغانستان ، پاکستان، آذربایجان، ازبکستان و در بعضی مواقع به کشور ترکیه ادامه دارد لیکن در مرزهایی دریایی به دلیل تحریمهای لجستیک،کشتیرانی ، بیمه و مواردی از این قبیل با کاهش محسوسی مواجه هستیم.