کاهش میزان تولید مواد شیمیایی در چین تحت تأثیر محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا
پتروتحلیل - اختلال ایجاد شده در چین به تأثیر از ویروس کرونا تولیدات شیمیایی داخلی این کشور را تحت تأثیر خود قرار داده و تعطیلات سال نو در شرق آسیا (خصوصاً چین) طولانیتر شده و محدودیتهایی در ترابری کالاها و مردم وضع شده است.
به گزارش "پتروتحلیل"، با تلاشهای دولت چین برای مقابله با شیوع این ویروس، گزارشهایی واصل شده است مبنی بر اینکه مشکلات لجستیکی، کمبود کارکنان و بالا رفتن سطح موجودی انبارها منجر به تصمیم شرکتهای پتروشیمی برای کاهش سطح تولید شده است.
سطح تقاضا نیز تأثیر پذیرفته است چراکه فعالیتهای اقتصادی در برخی مناطق کاهش داشته و صنایع پاییندستی بازگشایی واحدهای خود پس از تعطیلات را به تعویق انداختهاند.
چین که خود یکی از تولیدکنندگان بزرگ مواد شیمیایی در جهان است اهمیت بسیاری دارد و تحلیل انجامگرفته توسط وبگاه ICIS نشان میدهد سهم این کشور از ظرفیت تولید جهانی چندین گروه از محصولات، منجمله پلی استرها، ترفتالیک اسید خالص، پلی وینیل کلراید یا پی وی سی، متانول و متیل ترت-بوتیل اتر بالغ بر 50 درصد است.
هرگونه محدودیت وضعشده در نرخ تولید این واحدهای تولیدی منجر به اختلال در بازارهای صادراتی و داخلی خواهد شد، اگرچه در صورتی که صناع متقاضی نیز با اختلالات مشابهی روبهرو شوند، تقاضای صنایع پاییندستی داخلی نیز احتمالاً کاهش خواهد داشت.
این هفته گزارشهای متعددی از اختلال در تولید محصولات شیمیایی در چندین زنجیرهی ارزش به دست ما رسیده است.
کاهش تولید پلی اولفینها
عرضهکنندگان پلی اولفین چین به دلیل محدودیتهای لجستیک ناشی از اقدامات مقامات مسئول برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، میزان تولید خود در دوران پساتعطیلات را کاهش دادهاند.
موجودی انبارهای داخلی کشور بالا رفته چراکه واحدهای تولیدی طی دوران تعطیلات سال نو (که از 24ام ماه ژانویه شروع شده است) تولید را متوقف نکرده بودهاند و اکنون اکثر انبارها پر هستند.
برخی مجبور به اجارهی انبار شدهاند چراکه با وجود محدودیتهای وضعشده در سطح ترابریهای درونکشوری امکان تحویل رزینهای تولیدی به دیگر استانها وجود ندارد، همچنین محدودیت ناشی از کمبود نیروی کار به دلیل تمدید شدن تعطیلات در برخی استانها نیز یه عامل دیگر به شمار میرود.
این امکان وجود دارد که شرکتهای صنایع پاییندستی دیرتر از سایرین تولید را ازسربگیرد و این مسئله موجب افزایش احتمال تعطیل شدن واحدهای تولیدی پلی اولفین شده است.
گروه شرکتهای جیانگسو سانمو زمان بازگشایی واحد تولیدی رزین اپوکسی خود، که ظرفیتی 280 هزار تنی دارد، را به تأخیر انداخته است. این اقدام در راستای تبعیت از دستوری است که مقامات استان جیانگسو درخصوص ممنوعیت ازسرگیری تولیدات تا دهم ماه فوریه اعلام کردهاند.
شرکت Zhejiang Weitai Rubber نیز زمان بازگشایی واحد تولیدی لاستیک استایرن بوتادین خود را تا دهم ماه فوریه به تعویق انداخته است؛ این واحد ظرفیت تولید 100 هزار تن در سال دارد و در چجیانگ واقع است.
تولید متیل ایزوبوتیل کتون در چین نیز تحتالشعاع قرار گرفته و واحدهای تولیدی زمان تعطیلی خود را تمدید کردهاند.
محدودیتهای وضعشده بر حملونقل و ترابری جادهای نیز باعث اختلال در فرایند تحویل کالاها به مشتریان شده و شرکت پتروشیمی Sanjiang Fine Chemical یکی از دو خط تولید موجود در واحد 60 هزار تنی اتیلن اکساید خود در شهر چجیانگ را تعطیل کرده است.
به دلیل تمدید شدن تعطیلیها حدوداً 500 هزار تن ظرفیت تولید رزین اپوکسی در استان جیانگسو تولید را متوقف کردهاند و این منجر به ایجاد فرصتهایی برای صادرکنندگان شده است.
قیمتهای مونومر استایرن چین این هفته به تأثیر از تأخیرهای ایجادشده در زمان بازگشایی واحدهای تولیدی صنایع پاییندستی و مکفی بودن موجودی در بازار، کاهش شدیدی داشتهاند.
زمان تولید ایزوپروپانول در واحد تولیدی 100 هزار تنی شرکت Shandong Dadi Supu Chemical نیز در جیانگسو نیز به تعویق افتاده است.
کاهش قیمتهای متانول و اسید ترفتالیک خالص در بازار معاملات آتی
قیمتهای متانول در بازار معاملات آتی چین در روز 4 فوریه به دلیل رویکرد کاهشی به بازار و شیوع ویروس کرونا با کاهش روبهرو شد.
این کاهشها در بازار معاملات آتی تشدید شد و به سطح محدودیت روزانه رسید که معادل 7 درصد است.
قیمت قراردادهای ترفتالیک اسید خالص در بازار معاملات آتی در بازار بورس ژنگزو، در روز 3 فوریه که نخستین روز کاری پس از تعطیلات بود، با حداکثر کاهش روزانه 4،470 یوان در هر تن افت داشت.
کاهش سطح تولید پالایشگاهها
با تحت تأثیر قرار گرفتن تقاضا برای سوخت به دلیل شیوع ویروس کرونا، پالایشگاههای چین در حال کاهش سطح تولید خود هستند.
آمار رسمی نشان میدهد طی تعطیلات سال نوی کنونی میزان سفرها با کاهش 84 درصدی مواجه شده است.
شرکت Sinopec در سطح تولید پالایشگاههای واقع در شندونگ، گوانگدونگ و هِبی، بسته به میزان تقاضای محلی و مسائل لجستیکی، از 10 تا 35 درصد کاهش لحاظ کرده است.
طبق نظر جان ریچاردسون، مشاور ارشد شرکت ICIS، واحدهای تولیدی پلی اتیلن چین ممکن است سطح تولید پایینتری داشته باشند اما تولید را بهکلی متوقف نخواهند کرد چراکه تعطیل کردن کامل واحدهای کراکینگ بسیار هزینهبر است.
کاهش سطح تولید در چین منجر به افزایش واردات نخواهد شد، و دلایل این اتفاق عبارتاند از:
- اندک بودن تقاضا
- بالا بودن موجودی انبارهای پلی اتیلن
- کمبود نیروی کار در گمرک و اسکلههای بنادر چین به دلیل محدودیتهای وضعشده بر ترابری و سفرها
ریچاردسون بیان میکند: «کاهش تولیدات پالایشگاهها نیز بهتبع موجب کمتر شدن خوراک واحدهای تولیدی پتروشیمی خواهد شد اما واحدهای تولیدی صنایع پاییندستی تقاضا نخواهد داشت چراکه بسیاری از کارگران قادر به حضور در واحدهای تولیدی پلاستیک برای کار نیستند.
بنابراین واحدهای تولیدی پتروشیمی از طرفی با کمبود خوراک و از طرف دیگر با نبود تقاضا مواجه است.»
ریچاردسون همچنین در مطلبی که در اینترنت منتشر کرد به این مسئله اشاره کرده که تأثیر هرگونه کاهشی که در رشد اقتصادی چین ایجاد شود بر بازارهای جهانی به مراتب از تاثیری که در سال 2003 به دلیل ویروس سارس ایجاد شد بیشتر خواهد بود.
در آن زمان چین سهمی 4 درصدی از اقتصاد جهانی داشت اما در سال 2019 این سهم به 17 درصد رسیده است.
طبق دادههای آماری ما، میزان مصرف پلیمرها در چین از میزان 22 درصد تقاضای جهانی در سال 2003 به 43 درصد در سال جاری رسیده است.
از سوم ماه فوریه چین بالغ بر 20 هزار مورد ابتلا به ویروس کرونا و 425 کشته را تأیید کرده است.
24 کشور دیگر نیز، ازجمله ژاپن، آلمان و آمریکا، مواردی از ابتلا به این بیماری را گزارش کردهاند.