کد خبر : 44671

عدم برداشت قیر از مخازن تهدیدی برای بازار فرآورده های نفتی ایران

عدم برداشت قیر از مخازن تهدیدی برای بازار فرآورده های نفتی ایران

پتروتحلیل-در حالی مخازن فرآورده های نفتی؛ گازوئیل، بنزین و... در دنیا و البته در ایران پر شده و فروش فرآورده ها مشکل شده است که با اوج گرفتن کرونا و عدم برداشت قیر، نگرانی از تاثیرگذاری آن بر دیگر بازارهای فرآورده های نفتی در ایران افزایش یافته است. این در حالی است که در بازار فرآورده های سنگین در ایران دو موضوع حساس خودنمایی می کند و سبب شده تا باوجود اینکه قیمت قیر صادراتی ایران نصف قیمت قیر در منطقه باشد، اما برداشت از مخازن به کمترین حجم برسد. در هفته جاری قیمت قیر سنگاپور حدودا ٣٠٥ دلار در هر تن و قیمت صادراتی قیر ایران ١٥٥ دلار در هر تن به صورت فله و ٢٥٠ دلار در هر تن به صورت بشکه و FOB بندرعباس گزارش شده است.

اما دو دلیل عمده برای عدم برداشت قیر از مخازن ذکر می شود. اول اینکه کارخانه های بخش خصوصی که قابلیت ارزآوری ١ تا ١.٥ میلیارد دلاری دارند به دلیل قیمت گذاری نادرست توسط انجمن از صادرات محروم شده اند. مصوبه ای که به انجمن اجازه می دهد تا قیمت فرآورده های نفتی را ٢ بار در ماه تغییر دهد به گفته بسیاری از کارشناسان این صعنت عملا در حال ضربه زدن به فعالان این حوزه است.

حسن تاجیک، کارشناس صنعت قیر در ایران و عضو فعال انجمن قیر ایران معتقد است؛ تعیین قیمت هر دو هفته باوجود تعطیلات، خرید مواد اولیه در بورس کالا و تولید قیر در این مدت سبب می شود تا عملا به تجارت بازار قیر ضربه وارد شود. از سوی دیگر نوسان قیمت دلار برروی بازار قیر هر روز بیشتر می شود و دولت نقشی در بازار ارز ندارد.

همچنین تامین مواد اولیه و توزیع قطره چکانی خوراک از سوی پالایشگاهها در بورس کالا برای رقابت بیشتر برروی VB سبب آشفتگی بازار قیر است. این در حالی است که در بهترین زمان برای صادرات قیر ایران قرار داریم، در کشورهای آسیای دور؛ اندونزی، مالزی، کره، تایوان، تایلند و ... به دلیل شیوع کرونا تولید فرآورده های نفتی مانند قیر کاهش یافته و این بازارها برای واردات قیر تشنه هستند.اما قیرسازان ایرانی باوجود اعلام قیمتی نصف کشورهای منطقه به سختی فروش دارند. چرا که قادر نیستند تعهدات صادراتی خود را به موقع انجام دهند و قیمت های قیر و ارز هم در بازار ایران نوسانات زیادی دارد، همچنین ارزش افزوده و تعهدات ارزی هم مشخص نیست و با افت ارزش ریال مواجه ایم.

به گفته این کارشناس صنعت قیر یکی از راههای کاهش مشکلات در بازار قیر، تعیین قیمت قیر از سوی تولیدکننده و مصرف کننده بدون دخالت نهاد دیگری است.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار