کد خبر : 44905

توقف تولید پلی اتیلن سنگین تزریقی ٥٢٥١٨؛

آیا تحریم ها، برنامه تولید واحد PE پتروشیمی جم را تغییر داده است؟

آیا تحریم ها، برنامه تولید واحد PE پتروشیمی جم را تغییر داده است؟

پتروتحلیل- با توقف عرضه پلی اتیلن سنگین ٥٢٥١٨ پتروشیمی جم در بورس کالا، و در پی عرضه هفته قبل که تحویل آن یک ماهه اعلام شد، بازار داخلی شاهد رشد قیمت این کالا تا محدوده ١٨ هزارتومان در هر کیلو بود، البته با ورود به روزهای آخر هفته نرخ این کالا تا محدوده ١٦ هزار و ٥٠٠ تومان افت کرد.

این در حالی است که طی سه هفته اخیر قیمت پایه این کالا در بورس حدودا ٢ هزار و ٥٠٠ تومان گران شده و از حدود ١١ هزارتومان به ١٤ هزارتومان رسیده است، به این ترتیب بازار با شوک ناشی از رشد قیمت ها تا حدود ١٤ هزارتومان در هر کیلو در بورس کالا مواجه شد، اما نکته قابل توجه وجود حواله های ارزان تر و محموله های موجود در بازار داخل با نرخ های حدودا ١٤ هزارتومان است که کمتر از بورس کالا رقم می خورد.

به نظر می رسد بازاری که همواره تحت تاثیر قیمت های بورس است این بار از بورس کالا عقب مانده است یا با ذخیره بالایی روبه رو است. برخی معامله گران می گویند؛ توقف عرضه ٥٢٥١٨ به دنبال توقف تولید این کالا در پتروشیمی جم رخ داده است. حال آنکه پتروشیمی جم آخرین بار به مدت ١٠ روز در اردیبهشت ماه امسال وارد فاز استراحت شد و به نظر نمی رسد با وجود گذشت حدود ٢ ماه نیاز به تعمیرات مجدد داشته باشد.

به نظر می رسد باوجود مشکلات صادرات در حوزه پلیمر و کمیکال ها باتوجه به شدت گرفتن تحریم ها در ٦ ماه گذشته، به خصوص سخت تر شدن صادرات بوتن یکی از دلایل توقف واحد پلی اتیلن سنگین، ناتوانی در صادرات مازاد بوتن ١ باشد. از این رو احتمال دارد در برنامه تولید بوتن ١ بازنگری شود.

واحدهای PE یاLLDPE شرکت بازل در ایران حدود دو دهه گذشته در زمان راه اندازی با یک نقص ساختاری خود خواسته بصورت Swing طراحی و اجرا شد مثل واحدهای پلی اتیلن سبک خطی جم و مارون ، که بجز گریدهای نام آشنا تخصصی این واحد مثل LLDPE LL22502 AA با مقاومت الاستیک بالا و یا LLDPE LL22502 KJ آنتی بلاک فیلم ، گریدهای Injection Molding مثل HD52518و یا HD60507 از این پلنت تولید می شود، خوراک پلنت پلی اتیلن سبک خطی Buten-1 است، به دلیل بازنگری در برنامه تولید Buten-1 ، احتمالا برنامه تولید واحد PE در حال بازنگری است.

البته به نظر می رسد در حال حاضر بیشتر محدودیتهای لجستیکی (حمل کالا / انصراف مشتریان با قراردادهای بلند مدت/ محدودیتهای گشایش اعتبار اسنادی) ناشی از  تحریمهاست. به گفته کارشناسان ضرورت دارد تولیدکنندگان دیگر بیش از سقف سهمیه عرضه جم در بورس، گرید تزریقی تولید کنند و تلاش شود تا مشکلات لجستیکی حل شده و آخرین راه هم می تواند کاهش تولید باشد. در حال حاضر پتروشیمی ها برای تهیه و تامین کاتالیست هم مشکلاتی دارند و دلیل شوک های حاصل از تغییرات غیر برنامه ریزی شده بطور مستمر باعث کاهش ذخایر کاتالیست می شود و این موضوع هم روند تولید محصولات را دچار چالش خواهد کرد.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار