عراق امیدوار است حجم واردات گاز از ایران را به حالت سابق احیا کند
پتروتحلیل-وزارت نیرو عراق امیدوار است بعد از توافق بر سر پرداخت بدهی های قابل توجه خود به تهران، واردات گاز ایرانی را به حالت سابق احیا کند. این خبر بعد از تشدید گرمای هوا در عراق منتشر شد.
سخنگوی وزارت نیرو احمد موسی گفت، وزرای نیرو و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی عراق توافق کرده اند تا با برنامه ای مشخص برای پرداخت بدهی خود، صادرات گاز از ایران را احیا کنند.
عرضه گاز از ایران در ماه دسامبر و بر سر بدهی 6 میلیارد دلاری بغداد به صورت موقت افت کرد، اگرچه چندین هفته بعد تا میزانی احیا شد، اما از آن موقع تا به کنون حجم عرضه شدیدا محدود شده است.
موسی گفت، واردات در حال حاضر کمتر از یک سوم میزان قرارداد در میزان 20 میلیون متر مکعب در روز می باشد، و عراق برای گذراندن اوج گرمای تابستان با دمای بالای 50 درجه سانتیگراد به تمام حجم قرارداد در میزان 70 میلیون متر مکعب در روز احتیاج دارد.
موسی گفت، اگر واردات گاز به طور کامل احیا شود، تولید الکتریسیته عراق به 22000 مگاوات خواهد رسید. اما همچنان این میزان از اوج تقاضا بسیار کمتر خواهد بود.
عراق در طی دو قرارداد عرضه در سال های 2013 و 2015 از ایران گاز وارد می کند. در طی قرارداد اول، ایران موظف است از طریق خط لوله گاز منتهی به واحد نیرو 3 گیگاواتی بیزمایا (بزرگترین واحد پایه گاز عراق) که برق پایتخت را تامین می کند، روزانه حداکثر 35 میلیون متر مکعب گاز صادر کند. در طی قرارداد دوم ایران موظف است بخش جنوبی عراق را با 20 تا 35 میلیون متر مکعب در روز و با توجه به میزان نیاز منطقه، تامین کند.
اتکای این کشور به واردات گاز و الکتریسیته از ایران، ریسک سیاسی بزرگی را نمایان می کند، زیرا عراقی ها به معافیتتحریم های آمریکا نیز متکی هستند. معافیت 120 روزه دولت آمریکا به عراق در مارس، این اجازه را به آن ها داد تا به واردات گاز و 1200 مگاوات الکتریسیته از ایران ادامه دهند.
دولت عراق برای مهار رشد کمبود عرضه نیرو زیر فشار زیادی قرار گرفته است، زیرا خدمات پایه ای از کمبود سرمایه گذاری در زیر ساخت و ضعف نظارت، رنج میبرد. وزارت نیرو برنامه دارد تا در سال های 2021 تا 2023 حجم تولید برق را 8/3گیگاوات افزایش دهد.