خریداران قیر تشنه معاملات زمستانی؛
«قیمتها در حال از بین بردن تقاضا هستند!»
عرضهکنندگان محمولههای قیر بشکهای و فلهای ایرانی به شرق و دیگر بازارهای جنوب صحرای آفریقا به دنبال رقابت با عرضهکنندگان داخلی شاهد کاهش حاشیه سودهای خود بوده، زیرا اخیراً قیمتهای خریدخودشان دچار سیر صعودی شده است. قیمتهای صادراتی قیر بشکهای ایرانی از 365 دلار در اواخر دسامبر به 440 دلار در هر تن (فوب بندر عباس) افزایش یافته، اگرچه همچنان زیر میزان 460 تا 465 دلاری اوایل نوامبر میباشد.
پتروتحلیل-این جمله یکی از تاجران بینالمللی پیشرو قیر به دلیل فشار روانی است؛ قیمتهای محمولههای اروپایی این محصول در طی چند هفته گذشته به میزان قابل توجهی صعود کرده، و متقاعد کردن مشتریان اروپایی و آفریقایی برای خرید این محصول سیاه بسیار دشوار شده است.
شرکتهای ساختوساز و دیگر مصرفکنندگان عادت کردهاند، که به هنگام فصل زمستان و سرما و کاهش فصلی تقاضا در سراسر اروپا، از زمان بهره برده و با افزایش فعالیتهای خرید، موجودیهای خود را برای فصل بهار تجدید کنند.
این زمستان از این فرمول تبعیت نکرده است. سیر صعودی بیامان قیمتهای نفت برنت معاملات آتی تا بیشترین میزانهای خود از سال 2014، در کنار اختلاف قیمتی با نفت کوره گوگرد بالا -- علیرغم اصلاح قیمتی دومی از اواخر ژانویه -- به افزایش قیمتهای قیر کمک کرده که همچنان در اکثر معاملات به نفت کوره وابسته است. قیمت محمولههای قیر فوب ایتالیایی 27 درصد افزایش یافته و از 365 دلار در اوایل دسامبر به 465 دلار در هر تن رسیدند، در حالی که قیمتهای صادراتی فوب روتردام در مقایسه با دو ماه گذشته رشد 32 درصد را تجربه کرده و از میزان 368 دلار در هر تن به 474 دلار در هر تن صعود کردند.
این اتفاق کاملاً برعکس ذهنیت خریداران بازارهای اسکاندیناوی، یا شمال و جنوب صحرای آفریقا از فصل زمستان صورت گرفت.
ترکیب اوجگیری قیمتها همراه با کاهش فصلی تقاضا در شمال اروپا و دریای مدیترانه دو برابر بدشانسی بود، که در پی آن خریدهای نقدی از میان رفته، و فعالیتهای تجدید موجودی زمستانی نیز زیر سطح معمول هر ساله خود قرار گرفته است. در نتیجه، قیمت محمولههای صادراتی روتردام و ایتالیا به بیشترین میزانهای تخفیف خود به نفت کوره از ژانویه 2019 نزول کردهاند. کاملاً شاهد عدم حضور محمولههای نقدی در بازار هستیم، و همزمان خریداران در تلاشاند تا به معاملات قراردادی خود متعهد باشند، در حالی که عرضهکنندگان پالایشگاهی با ترس از ارائه تخفیفاتی بیشتر نسبت به نفت کوره، هیچ محمولهای در دسترس قرار نمیدهند.
براساس ارزیابیهای آرگاس، محمولههای فوب ایتالیایی در حال حاضر نسبت به محمولههای نفت کوره گوگرد بالای مدیترانهای با تخفیف 25 دلار در هر تن ارائه میشوند، در حالی که تخفیف محمولههای اسپانیایی و یونانی نسبت به نفت کوره به ترتیب در میزان 15 دلار در هر تن و 20 تا 25 دلار در هر تن میباشد. محمولههای قیر فوب روتردام و بالتیک به ترتیب با تخفیفات 20 دلاری و 25 تا 30 دلاری نسبت به محمولههای نفت کوره گوگرد بالای فوب روتردام ارائه میشوند.
هیچ اتفاقی در شرق یا غرب در جریان نیست
علیرغم موارد فوقالذکر، قیمتهای بیواسطه محمولههای قیر اروپایی در حال نزدیک شدن به بیشترین میزانهای خود در پنج سال گذشته بوده، و هماکنون از قیمتهای سنگاپور و غرب آسیا بیشتر میباشد. در حالی که یکی از تاجران اظهار داشت که «آربیتراژ به آسیا مناسب نیست»، اما محمولههای اروپایی همچنان در سواحل خلیجی آمریکا برتری قیمتی قابل توجهی را ارائه داده و میتوانند منتج به جریان آربیتراژ فرا اطلس شوند.
بازار کشتیرانی نیز با مشکلات اخیر دست و پنجه نرم میکند. کشتیداران به دنبال آن هستند که سریعتر هزینههای اضافی سوختهای بانکر را جبران کنند. اما با وجود بیکاری چندین نفتکش به خصوص در مدیترانه، کشتیداران با اجارهکنندگان همکاری گریزی مواجه هستند که نسبت به قیمتهای بالای تحویلی به مشتریان منطقهای که پیش از این از صورتحساب وارداتی خود وحشتزده شدهاند، تردید دارند.
شرایط خریداران جنوب صحرای آفریقا نیز تفاوتی ندارد. برای تاجران بسیار سخت است که همزمان با نوسانات و بیثباتیهای عظیم بازار نفت، محمولههای اروپایی را با قیمتهای ثابت برای تحویل در ماه فوریه و بعد از آن معامله کنند. خریداران مستقل بازار اصلی نیجریه نیز با مشکلات روزافزون تامین ارز خارجی برای معاملات مواجه هستند، زیرا همزمان با افزایش بدهیهای کشور، نایرا نیجریه با روندی ثابت نسبت به دلار در حال افت است.
و این مشکلات تنها مختص عرضهکنندگان محمولههای فله اروپایی به غرب آفریقا نمیباشد. عرضهکنندگان محمولههای قیر بشکهای و فلهای ایرانی به شرق و دیگر بازارهای جنوب صحرای آفریقا به دنبال رقابت با عرضهکنندگان داخلی شاهد کاهش حاشیه سودهای خود بوده، زیرا اخیراً قیمتهای خریدخودشان دچار سیر صعودی شده است. قیمتهای صادراتی قیر بشکهای ایرانی از 365 دلار در اواخر دسامبر به 440 دلار در هر تن (فوب بندر عباس) افزایش یافته، اگرچه همچنان زیر میزان 460 تا 465 دلاری اوایل نوامبر میباشد.
عرضهکنندگان و واردکنندگان بازارهای اروپایی و آفریقایی همگی دعا میکنند تا بازارهای نفت و قیر به ثبات رسیده، و البته که سیر نزولی به خود بگیرند. اما آنها میدانند زمانی که فعالیتهای ساختوساز و نیاز به قیر از مارس به بعد در سراسر اروپا و مدیترانه مجدداً جریان گیرد، تقاضا اوج خواهد گرفت و عرضه به ندرت محدود خواهد شد. در پی این اتفاق -- به خصوص در فصل اوج بازار در تابستان -- قیمتهای قیر از تخفیفات نسبت به نفت کوره گوگرد بالا،به برتری قیمتی نسبت به آن خواهند رسید.