تشدید نگرانیها در بازارهای پلیمر ترکیه بر سر تحریمهای روسیه
غیاب روسیه موجب نگرانیها از عرضه پلیپروپیلن، پلیاتیلن و پیویسی در بازارهای ترکیه میشود. در بازار پلیپروپیلن، پیشبینیها از کاهش جریان صادراتی از روسیه منتج به روند صعودی هموپلیمر پلیپروپیلن شده، زیرا روسیه در سال گذشته 10 درصد از مجموع صادرات این محصول به ترکیه را به خود اختصاص داد. روسیه با میزان تقریبی 185 هزار تن، سومین عرضهکننده اصلیاین محصول به ترکیه بود.
پتروتحلیل-با توجه به بهمریختگی بازارها به خاطر قیمتهای صعودی نفت خام معاملات آتی در نتیجه درگیری میان روسیه و اوکراین، قیمتهای پلیمر در ترکیه ماه مارس را با روند صعودی آغاز کردند. اگرچه عملکرد بازار محصولات نهایی مناسب نیست، سیر صعودی قیمتها عمدتاً به دلیل افزایش نگرانیها بر تجارت با روسیه، فعالیتها را برای اکثر گریدهای پلیمر بیشتر کرده است.
تشدید درگیریها بازارهای انرژی را بیش از پیش صعودی کرد
معاملهکنندگان صنعت پتروشیمی از آغاز حمله نظامی همهجانبه روسیه به اواکراین در 24 فوریه، تاثیر مجموعهای از تحریمهای اقتصادی از غرب بر روسیه را مورد بررسی قرار دادهاند. با توجه به اینکه روسیه بزرگترین عرضهکننده انرژی و گاز به اروپاست، تشدید نگرانیها در اواسط دو هفته گذشته قیمتهای نفت خام جهانی را به بالای 115 دلار در هر بشکه رساند و پس از آن قیمتها تا میزانی افول کردند.
تحریمهای گسترده از زنجیره صنایع بالادستی و پاییندستی در صنعت پتروشیمی
جدا از واکنش بیارداه بازارهای نفت و گاز در سراسر جهان، چندین صنعت شامل بازارهای پاییندستی تاثیر درگیریها را منعکس کردند. چندین غول پتروشیمی شامل شل، بریتیش پترولیوم، اکسانموبیل، توتال و اکوینور، یا از پروژههای مشترک خود خارج شده و یا از سرمایهگذاری در پروژههای جدید در روسیه دست کشیدهاند.
همچنین بازار جهانی خودرو واکنش نشان داد، و همزمان شرکتهای بزرگ شامل بیامدبلیو، فولکس واگن، ولوو، جنرال موتورز، فورد، مرسدس، رنو و تویوتا تولیدات و فروش خود در این کشور را متوقف کردند. این امر همچنین با در نظر گرفتن اینکه تولیدات پیش از این در خطر تشدید فشارهای تورمی بوده، منتج به تشدید نگرانیها بر سر مصرف پلیمر در ایام آتی شده است.
غیاب روسیه موجب نگرانیها از عرضه پلیپروپیلن، پلیاتیلن و پیویسی در بازارهای ترکیه میشود
قیمتهای پلیمر همراه با پیشبینیها ماه مارس را با صعود قابل توجهی آغاز کرد. معاملهکنندگان اظهار داشتند: «با وجود رسیدن قیمتهای نفتا به بیشترین میزانهای چند سال اخیر و همچنین سیر صعودی بازارهای مونومر، این افزایش قیمتهای چشمگیر ما را غافلگیر نکرد.»
در این میان، نگرانیها در مورد عرضه کار را سخت کرده است. معاملهکنندگان اخیراً در حال بررسی پیامدهای احتمالی معاملات پلیمر با روسیه بودند، زیرا این کشور در میان صادرکنندگان اصلی پلیپروپیلن، پلیاتیلن و پیویسی به ترکیه در سال گذشته بوده است. تولیدکنندگان پلیمر روسیه همزمان با آغاز مارس، در میان تردیدهای بسیار در رابطه با درگیری و تحریمها، فعالیت قابل توجهی با بازار ترکیه نداشتهاند. تداوم ابهامات در رابطه با شرایط مالی و تحویلدهیها، بر فعالیتهای تجاری سایه افکند.
در بازار پلیپروپیلن، پیشبینیها از کاهش جریان صادراتی از روسیه منتج به روند صعودی هموپلیمر پلیپروپیلن شده، زیرا روسیه در سال گذشته 10 درصد از مجموع صادرات این محصول به ترکیه را به خود اختصاص داد. روسیه با میزان تقریبی 185 هزار تن، سومین عرضهکننده اصلیاین محصول به ترکیه بود.
همچنین معاملهکنندگان فیلم پلیاتیلن سنگین با توجه به نبود محموله از روسیه، نگرانیهای خود را در رابطه با دسترسیپذیری رو به افول محمولههای تحویل فوری ابراز کردند. خریداران گفتند: «تحویلدهی محمولههای پلیاتیلن ازبکستانی نیز با توجه به مسیر انتقال آنها از بندرهای روسیه، کاهش یافتهاند.»
همینطور در بازار پیویسی، نبود محمولههای جدید از شرق و مرکز اروپا، جو صعودی اوایل مارس را تقویت کرده است. شرکت Karpatnaftochimاوکراین به دنبال حکومت نظامی در اواخر فوریه مجموعه کالوش خود را تعطیل کرد، در حالی که عرضهکنندگان روسی عمدتاً پیشنهادات جدید خود به ترکیه را به تعویق انداختهاند. این امر تاجران را بر آن داشت تا قیمت باقیمانده ذخایر خود را افزایش دهند.
براساس دادههای کماوربیس، روسیه در سال 2021 با میزان تقریبی 70 هزار تن، دومین عرضهکننده اصلی رزین پیویسی به ترکیه بوده است. اوکراین با میزانی بیش از 50 هزار تن در رتبه پنجم این لیست قرار داشت.
آیا پرداخت هزینههای محمولههای روسی خریداران را در معرض خطر قرار میدهد؟
کشورهای غربی در اواخر فوریه چند بانک روسی را از سیستم پیامرسان سوئیفت محروم کردند، که این امر منتج به سوالاتی در رابطه با پرداخت هزینههای محمولههای روسی میشود. تاکنون معاملهکنندگان اتفاق قابل توجهی را گزارش نکردهاند.
آنها گفتند: «با توجه به اینکه تولیدکنندگان روسی عمدتاً در اروپا یا مقاصد جایگزین شعبه دارند، احتمال نمیرود شاهد اختلالات پرداختی باشیم.»
اختلالات کشتیرانی صادرات از روسیه را کاهش میدهد
با این وجود، نگرانی اصلی این روزها کمبود کشتی است. شرکتهای کشتیرانی بزرگ جهانی، شامل مرسک دانمارک، شرکت کشتیرانی مدیترانه سوئیس، هاپاگ لوید آلمان و شرکت کشتیرانی یکپارچه زیم اسرائیل، فعالیتهای خود در بندرهای روسیه را به تعویق انداختهاند. همچنین اکثر خطوط کشتیرانی با توجه نگرانیهای امنیتی سرویسدهی از اوکراین را نیز متوقف کردهاند.
یکی از خریداران بزرگ در ترکیه گفت: «بندرهای اصلی در هامبورگ و روتردام اعلام کردهاند که به شناورهایی که از بندرهای روسی میآیند سرویس نمیدهند. این امر هزینههای کشتیرانی را بیش از پیش افزایش داده و ما نگران هستیم.»
شرایط مشابه با مورد ایران نخواهد شد
در ابتدا علیرغم تحریمهای چند ساله بر ایران، با توجه به واردات راحت از این کشور، معاملهکنندگان تاثیر قابل توجهی بر سطوح عرضه پیشبینی نمیکردند. اگرچه در حال حاضر بسیاری از آنها بر این باورند که مشکلات لجستیک به مسئله اصلی بدل خواهد شد، و صادرات پلیمر از روسیه به ترکیه در روزهای آتی کاهش خواهد یافت.