مقاومت در برابر وسوسه محمولههای تخفیفدار روسی برای پالایشگاههای مستقل چین سخت است
واردات از مالزی شامل نفت خام مال، نمینا -- نفت خام ایرانی -- و همچنین قیر میشود. محمولههای مبدأ ایرانی، که تحت عنوان دیگر مبدأها قرار میگیرد، همچنان به پالایشگاههای مستقل جریان دارد. این محمولهها در آوریل مجموعاً در میزان 2.26 میلیون تن قرار گرفته، و در حدود 24.8 درصد نسبت به میزان 3 میلیون تنی واردات در مارس کمتر بودند.
پتروتحلیل-بعد از یک دوره احتیاط اولیه، اطمینان پالایشگاههای مستقل چینی برای خرید نفت جذاب روسی روز به روز بیشتر شده زیرا با افزایش شفافیتها مشخص شده درگیری در اوکراین اختلال بزرگی در جریان کشتیها یا تراکنشهای مالی به وجود نیاورده مگر اینکه تحریمها اعمال شود.
همزمان با کاهش محدودیتهای پاندمی در شاندونگ و نشانههایی از بهبود حاشیه سودهای پالایشگاهی، پالایشگاههای مستقل در حال خرید از این عرضهکننده غیر عضو اوپک بوده، زیرا نمیخواهند این فرصت را برای جبران ضررهای چند ماه گذشته از دست دهند.
براساس دادههای پلتس در 9 مه، بنابراین، بعد از افت جریانهای ورودی در مارس، واردات نفت روسی توسط پالایشگاههای مستقل در آوریل 35.7 درصد در مقیاس سالانه بهبود یافت، و به 2 میلیون تن رسید.
در این بین پالایشگاههای دولتی همزمان با تردیدهای پرداختی و کشتیرانی محمولههای روسی را با احتیاط خریداری میکنند، در حالی که پالایشگاهای مستقل برای واردات نقدی نفت خام روسی شامل ایاسپیاو و اورال، آماده ریسکپذیری بودند.
یکی از تحلیلگران در شاندونگ، خانه اکثر پالایشگاههای مستقل گفت: «چند پالایشگاه مستقل برای مه و ژوئن محمولههای ایاسپیاو و همچنین اورال خریداری کردهاند.»
بگفته منابع بازار، این محمولهها عمدتاً براساس دیایاس بوده و در مقایسه با فوب، ریسک را به کمترین میزان ممکن میرساند.
اگرچه جزئیات این قراردادها مشخص نیست، پالایشگاههای مستقل همیشه قصد داشتند این محمولههای تخفیفدار را خریداری کرده و امیدوار بودند که شرکتهای تجاری این محمولهها را به چین بیاورند.
پالایشگاههای مستقل در آوریل در حدود 2.04 میلیون تن خوراک از روسیه وارد کردند که اکثراً شامل ایاسپیاو و نفت کوره میشود. در میان آنها 19 محموله ایاسپیاو بود که پیش از این به شاندونگ رسیده بودند، و نسبت به مارس با 15 محموله رشدی 26.7 درصدی را ثبت کردند. خریداران شامل کمچین، لیجین پتروکمیکال و دانگمینگ پتروکمیکال میشوند.
شرکت کمچین در ماه آوریل به نسبت مارس حجم نفت خام ایاسپیاو بیشتری دریافت کرد، زیرا واحد هواکسینگ پتروکمیکال این مجموعه بعد از عملیات تأمین و نگهداری برنامهریزی شده فعالیت خود را به طور مجدد آغاز کرد. اگرچه واحد چانگیی پتروکمیکال این مجموعه، همچنان در حال سپری کردن عملیات تأمین و نگهداری بوده، که این امر احتمالاً تقاضای ایاسپیاو برای مه را کاهش دهد.
علیرغم بازگشت واردات روسی در ماه گذشته، واردات انباشتی پالایشگاههای مستقل از روسیه در طی چهار ماه اول سال در مقیاس سالانه 23.6 درصد افت کرد و به 7.89 میلیون تن رسید.
براساس دادههای پلتس، افت جریان ورودی نفت روسی به بخش پالایشگاههای مستقل با افت کلی 15.9 درصدی واردات از همه عرضهکنندگان در مقیاس سالانه همراه بود، و واردات در طی زمان مشابه مجموعاً در میزان 54.4 میلیون تن قرار گرفت.
دورنمای کلی تقاضای خوراک مه
بگفته تحلیلگران صنعت، همزمان با کاهش محدودیتهایی کرونایی در شاندونگ تردیدها به مرور کمتر شده، و در این بین حاشیه سودهای پالایشگاهی بهبود یافته و به منطقه مثبت بازگشتهاند، و براساس پیشبینیها تقاضای خوراک در میانمدت به روند افزایشی خود ادامه خواهد داد.
یکی از تحلیلگران جیالسی، ارائهدهنده دادههای انرژی داخلی گفت: «از آنجایی که حاشیه سودها در حال بهبود هستند، احتمال میرود میانگین نرخ بهرهبرداری در شاندونگ در ماه مه تا میزانی افزایش یافته، و همزمان پالایشگاههای بیشتری در حال برنامهریزی برای راهاندازی مجدد واحدها بعد از عملیات نگهداری هستند.»
براساس دادههای جیالسی، میانگین ماهانه نرخ بهرهبرداری 40 پالایشگاه مستقل در آوریل در حدود 51.4 درصد قرار گرفت که نسبت به مارس سه درصد کاهش یافت؛ میانگین نرخ بهرهبرداری در آوریل 2021 در میزان 74.3 درصد بود.
مالزی در موقعیت برتر
مالزی با عبور از روسیه و عربستان سعودی همچنان در لیست عرضهکنندگان در رتبه اول قرار داشته، علیرغم اینکه جریان صادراتی این کشور جنوب شرق آسیایی در مقیاس ماهانه 31.9 درصد افت کرد و در حدود 2.14 میلیون تن قرار گرفت. اما واردات از مالزی در مقیاس سالانه 4.1 درصد افزایش یافت و در بازه ژانویه تا آوریل در میزان 9.7 میلیون تن ایستاد.
واردات از مالزی شامل نفت خام مال، نمینا -- نفت خام ایرانی -- و همچنین قیر میشود.
محمولههای مبدأ ایرانی، که تحت عنوان دیگر مبدأها قرار میگیرد، همچنان به پالایشگاههای مستقل جریان دارد. براساس دادههای پلتس، این محمولهها در آوریل مجموعاً در میزان 2.26 میلیون تن قرار گرفته، و در حدود 24.8 درصد نسبت به میزان 3 میلیون تنی واردات در مارس کمتر بودند.
یکی از منابع بازار گفت: «حاشیه سودها برای فرآوری نفت خام ایرانی تا حدودی نسبت به فرآوری گریدهای معمول بهتر میباشد.»
واردات قیر در کنار نفت خام ایرانی مجموعاً در میزان 3.23 میلیون تن قرار گرفت، که تقریباً نصف واردات خوراک بخش مستقل چین در شاندونگ در ماه آوریل را تشکیل میدهد.
عربستان سعودی با میزان صادرات 1.6 میلیون تن در آوریل، از جایگاه دوم به رتبه سوم عرضهکنندگان اصلی به پالایشگاههای مستقل چین تنزل پیدا کرد.
واردات از عربستان سعودی در مقیاس ماهانه 23.5 درصد و در مقیاس سالانه 30.6 درصد افت کرد، که این امر عمدتاً به دلیل کاهش واردات از پالایشگاه هنگلی پتروکمیکال بوده، که واردات آوریل خود را به دلیل حاشیه سودهای ضعیف کمتر کرد.
کاهش واردات هنگلی پتروکمیکال جریان ورودی نفت عربستان سعودی را در مقیاس سالانه 8 درصد کاهش داد و آن را به 7.56 میلیون تن رساند، که مقداری کمتر از واردات نفت روسی دومین عرضهکننده اصلی کشور در آوریل میباشد.
پلتس دادههای واردات خوراک پالایشگاههای مستقل در شاندونگ، تیانجین، ژوشان، دالیان و لیانیوانگ شامل 32 دارنده سهمیه واردات نفت خام و دیگر مجموعههایی که سهمیه ندارند را جمعآوری میکند.
به این 32 پالایشگاه در اولین محموله سال 2022، مجموعاً 99.7 میلیون تن سهمیه واردات نفت خام اعطا شد، که 93 درصد از مجموعه تخصیصات سال جاری به بخش پالایشگاههای مستقل را تشکیل میدهد.