آمریکا با هدف قرار دادن شرکتهای چینی تحریمهای جدیدی را بر صادرات نفت ایران اعمال کرد
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین تحریمهایی بر شبکهای از شرکتها که در فروش صدها میلیون دلار محصولات پتروشیمی و نفتی ایران به جنوب و شرق آسیا مشارکت داشته اعمال کرد.
پتروتحلیل-براساس دادههای رویترز، ایالات متحده تحریمهای جدیدی را بر شرکتهای متهم به مشارکت در تجارت پتروشیمی و نفت ایران، شامل پنج شرکت مستقر در چین اعمال کرد، و همزمان با تلاش برای احیای توافق هستهای سال 2015، تهران را تحت فشار قرار داد.
همزمان با کاهش افق دید چشمانداز احیای توافق هستهای، واشنگتن به طور فزایندهای شرکتهای چینی را بر سر صادرات پتروشیمی ایران مورد هدف قرار داده است. مذاکرات غیر مستقیم برنامه جامع اقدام مشترک متوقف شده است. برایان نلسون معاون وزیر خزانهداری در امور تروریسم و اطلاعات مالی در بیانیه ای گفت: «تا زمانی که ایران از بازگشت متقابل به اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک خودداری کند، ایالات متحده به اعمال تحریمها بر فروش محصولات نفتی و پتروشیمی ایرانی ادامه خواهد داد.»
نماینده ایران در سازمان ملل در نیویورک، در پاسخ به این سوال توضیح دقیقی ارائه نداد. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده در بیانیه ای جداگانه گفت، وزارت امور خارجه دو شرکت حمل و نقلی و کشتیرانی مستقر در چین با نامهای Zhonggu Storage and Transportation Co Ltd و WS Shipping Co Ltd را هدف تحریم قرار داده است.
بلینکن شرکت Zhonggu Storage and Transportation را به ارائه تجهیزات ذخیرهسازی بازرگانی نفت خام به نفت خام ایرانی، و شرکت WS Shipping را به مدیریت شناورهایی که محصولات نفتی ایرانی را ترابری کردهاند، متهم کرد. رویترز نتوانست به این دو شرکت برای اظهار نظر دسترسی پیدا کند.
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین تحریمهایی بر شبکهای از شرکتها که در فروش صدها میلیون دلار محصولات پتروشیمی و نفتی ایران به جنوب و شرق آسیا مشارکت داشته اعمال کرد.
بگفته وزارت خزانهداری، این اقدام کارگزاران ایرانی و شرکتهای صوری در امارات متحده عربی، هنگ کنگ و هند را مورد هدف قرار داد. واشنگتن هشدار داد تا زمانی که تهران برنامه هستهای خود را سرعت ببخشد، به اعمال تحریمها بر فروش نفت و پتروشیمی ایران ادامه خواهد داد.
توافق هستهای 2015 فعالیت غنیسازی ایران را محدود کرد و در عوض تحریمهای بینالمللی ایران را برداشت. اما پس از آن دونالد ترامپ در سال 2018 با اشاره به این که این توافق بازدارندگی کافی در جهت کاهش فعالیتهای هستهای، برنامه موشکهای بالستیک و تاثیر منطقهای ایران نداشت، تحریمها را با تلاش برای فلج کردن اقتصاد ایران به طور مجدد اعمال کرد.
بلینکن اظهار داشت: «این اقدامات در جهت محدود کردن شدید صادرات نفت و پتروشیمی ایران به طور منظم ادامه خواهد یافت.» آنهایی که در چنین فروشها و معاملاتی مشارکت داشته و میخواهند مورد هدف تحریمهای آمریکا قرار نگیرند باید فوراً اقدامات خود را متوقف کنند.
از جمله اقدامات پنجشنبه گذشته، خزانهداری چندین شرکت متهم به همکاری با شرکت پتروشیمی تریلیانس هنگ کنگ که پیش از این مورد تحریم قرار گرفته بود را هدف قرار داد. براساس دادههای خزانهداری، شرکت پتروشیمی Tibalaji Petrochem Private Limited مستقر در هند، صدها میلیون دلار محصولاتی با واسطهگری تریلیانس را برای ارسال به چین خریداری کرده است.
خزانهداری همچنین شرکت کشتیرانی اماراتی Clara Shipping LLC را به دریافت میلیونها دلار از تریلیانس - از طریق شرکتهای صوری - برای هزینههای باربری در جهت ترابری محصولات پتروشیمی و نفتی ایران به شرق آسیا متهم کرد. همچنین شرکت سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران مستقر در ایران و شرکت کیمیا پارس خاورمیانه، سیرا ویستا مستقر در هنگ کنگ، و ویرگو مرین مستقر در امارات به دلیل معاملات با تریلیانس مورد تحریم قرار گرفتند.
شرکتهای Sophychem HK Limited و ML Holding Group واقع در هنگ کنگ نیز به دلیل انجام معاملاتی با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس - تحت تحریم آمریکا - شامل خرید محصولات پتروشیمی ایرانی برای ترابری به چین و سنگاپور مورد هدف قرار گرفتند.
بگفته منابع آگاه، باید یادآوری کنیم، شرکت بریتیش پترولیوم با اشاره به انفجار و آتش سوزی هفته گذشته مجموعه و احتمال تعطیلی طولانیمدت شرکت، اکثر پیمانکاران پالایشگاه تولیدو، اوهایو با ظرفیت 160 هزار بشکه در روز را از کار کنار گذاشت. این انفجار باعث کشته شدن دو نفر شد. این پالایشگاه با بیش از صد سال قدمت از هفته گذشته به دنبال انفجار تعطیل شد، و احتمالاً تا چندین ماه آینده در همین وضعیت خواهد بود.