چین درها را به روی معاملات نفت و گاز به یوان میگشاید
همکاری در حوزه انرژی اولویت اول است. افزایش حمایت برای جاه طلبیهای هستهای منطقه توسط پکن. عربستان سعودی بزرگترین تامینکننده نفت چین است.
پتروتحلیل-چین، بزرگترین خریدار نفت در جهان، درها را به روی معاملات نفت و گاز طبیعی با ارز داخلی خود به جای دلار آمریکا گشوده است، اگر چه هنوز مشخص نیست که این تغییر از چه زمانی اعمال خواهد شد.
شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در سفر هفته گذشته خود به ریاض اظهار داشت که مبادلات نفت و گاز طبیعی شانگهای به طور کلی با ارز داخلی رنمینبی صورت خواهد گرفت. اکثر کالاها شامل نفت خام با دلار آمریکا مبادله میشوند. معاملات با ارز رنمینبی از جمله چندین «زمینه اولویتداری» بود که چین آماده است تا در طی سه تا پنج سال آتی با کشورهای حوزه خلیج فارس بر روی آن متمرکز شود.
شی اظهار داشت (بر اساس متنی از اظهارات او در چیندیلی در 10 دسامبر): «چین در بلندمدت به خرید محمولههای عظیم نفت خام از شورای همکاری خلیج فارس ادامه خواهد داد، و محمولههای اِلاِنجی بیشتری نیز از این شورا تهیه خواهد کرد.» اظهارات وی مربوط به 9 دسامبر میباشند. همچنان مشخص نیست که آیا هیچکدام از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس چرخش از دلار آمریکا به یوان را در نظر دارند یا خیر. شورای همکاری خلیج فارس متشکل از عربستان سعودی، بحرین، کویت، عمان، قطر و امارات متحده عربی میباشد.
شی گفت: «ما همکاری خود را در بخش بالادستی، خدمات مهندسی، و همچنین ذخایر، حمل و نقل و پالایشگاههای نفت و گاز تقویت خواهیم کرد.»
عربستان از ژانویه تا اوت سال جاری روزانه 1.76 میلیون بشکه نفت به چین تحویل داد، و سهم بازار خود را از بزرگترین واردکننده نفت جهان از 16.9 درصد سال گذشته به 17.7 درصد افزایش داد، علیرغم اینکه در محاسبات سالیانه حجم محمولهها 0.3 درصد کاهش یافت.
شی در سخنرانی خود گفت، چین که با فروش قطعات خورشیدی، پیشروی قابل توجهی در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس داشته است، تمایل دارد تا روابط را بیش از پیش توسعه دهد. شی از دیگر زمینههای اولویتدار به توسعه همکاریهای مالی و سرمایهگذاری، گسترش زمینههای همکاری جدید برای نوآوری، علم و فناوری، و پیشرفتی چشمگیر در همکاریهای هوافضا و نکات برجسته در همکاریهای زبانی و فرهنگی اشاره داشت.
اولیت اول وی «همکاری همهجانبه در حوزه انرژی» بود.
او گفت: «دو طرف از نزدیک بر فناوریهای پاک و کمکربن شامل هیدروژن، ذخیره انرژی، انرژی بادی و فتوولتاییک و شبکه برق هوشمند، و همچنین تولیدات داخلی تجهیزات جدید انرژی فعالیت خواهند کرد.»
وی افزود: «ما مشترکاً مجمعی برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، و مرکزی برای نمایش امنیت هستهای متشکل از چین و شورای همکاری خلیج فارس ایجاد خواهیم کرد.»
عربستان سعودی در حال حاضر هیچ تولید برقی از انرژی هستهای ندارد، اما گفته است که تا سال 2040 در حدود 17 گیگا وات ظرفیت هستهای به مجموعههای خود اضافه خواهد کرد، و برنامه دارد تا در یک دهه آتی، دو راکتور با ظرفیت مجموع 3.2 گیگاوات را به بهرهبرداری برساند.
عربستان در حال انجام مذاکراتی با چین برای توسعه فناوری هستهای خود میباشد، و سابقاً، این کشور با ایالات متحده تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ، مذاکراتی برای دستیابی به توافقنامه معروف به «توافقنامه 123» را داشت، که در صورت حصول اجازه فراهم آوردن این فناوری از ایالات متحده میسر میشد. این توافق، غنیسازی اورانیوم را برای اهداف نظامی محدود میکند.
امارات متحده تنها کشور عربیای است که دارای راکتورهای هستهای میباشد. نیروگاه هستهای براکه کشور که توسط کرهجنوبی توسعه داده شده، واحد سوم خود را در ماه اکتبر به شبکه برق اضافه کرد.
صنایع پاییندستی
همچنین چین و عربستان سعودی در حال بررسی قراردادهای مشترکی در بخش نفت پاییندستی هستند؛ جایی که این کشور غرب آسیایی شاهد فرصتهای عظیمی برای توسعه خطوط متفاوت محصولات شیمیایی میباشد.
عربستان سعودی همزمان با تغییر استراتژی خود از فروش نفت به محصولات پیچیدهتر با کربن کمتر، برنامه دارد تا در حدود 4 میلیون بشکه در روز از نفت خام خود را به محصولات شیمیایی تبدیل کند.
بگفته مقامات شرکت در 9 دسامبر، در طی نشست شی با سران عربستان، شرکت دولتی آرامکو سعودی قراردادی با شرکت چینی شاندونگ انرژی برای جست و جوی فرصتهای یکپارچه پالایش و پتروشیمی در چین امضا کردند.
شرکت آرامکو، بزرگترین صادرکننده نفت جهان، به دنبال توافقنامه بالقوه عرضه نفت خام و همچنین توافقنامهای برای فروش محصولات شیمیایی میباشد، که در طی آن آرامکو مرکزی پاییندستی در شرق استان شاندونگ تاسیس خواهد کرد.
لی وی، رئیس گروه انرژی شاندونگ گفت: «دو طرف دارای اهداف گستردهای برای همکاری، به خصوص در توسعه منابع نفت و گاز، و پیشرفت یکپارچه در حوزههای پالایشگاهی و پتروشیمی در کنار کل زنجیره صنعتی میباشند.»