تاراج پتروشیمی ها با اسم کامپاند!
یادداشت- برای اینکه حوصله مسئولین محترم مدیران ارشد صنعت پتروشیمی و وزارت صمت و گمرک جمهوری اسلامی بکشد و مطلب را درک کنند بلکه تصمیمی بگیرند، با زبان عامه و ریاضی ساده به موضوع نگاه می کنیم.
شما کالایی به اسم ۷۰۰۰ اف یا بی ال تری دارید که قیمت صادراتی جهانی آن نزدیک به ۱۰۰۰ دلار است، پتروشیمی های کشور که روزی این محصولات را با همین قیمت ها می فروختند حالا تا ۹۲۰ دلار پایین آمده اند. دوستانی هم با استفاده از ارز مبادله ای به اسم تولید ملی همین کالا را می خرند و به قول خودشان ارزش افزوده ایجاد می کنند و با قیمت ۷۵۰ دلار صادر می کنند !!!!! سوال ریاضی؛ کالای ۹۲۰ دلاری را می خرند، پنج درصد کربنات کلسیم اضافه می کنند؛ یعنی ۹۵ درصد همان پلیمر است که ۸۷۴ دلار می شود! به هر حال دستمزد و پول حمل و نقل داخلی و همین کرینات کلسیم و پول برق و هزینه سرمایه گذاری و … می شود دست کم ۵۰ دلار یعنی قیمت تمام شده تولید کننده کامپاند ۹۳۰ دلار است، حالا چطور آنها با ۷۵۰ دلار اظهار نامه صادراتی به گمرک جمهوری اسلامی می دهد! حالا پتروشیمی ها خودشان را به خواب زده اند! آقای گمرک نمی خواهی بررسی کنی ببینی قیمت کامپاند در دنیا چقدر است؟! درست است که مشکل اصلی تفاوت نرخ ارز است، اما گمرک عزیز کامپاند باید ارزش افزوده و قیمتی بالاتر برای کشور داشته باشد، چرا شما خوابید؟! بانک مرکزی چطور نمی بیند که ارزدهی پتروشیمی ها کاهش یافته، این خیانت به برند پتروشیمی های ایران در بازارهای جهانی است، محصولی که باید برای کشور ۹۲۰ دلار ارز آوری کند ۷۵۰ دلار شود !!!! ۱۷۰ دلار در تن ارزان فروشی در قزاقستان، افغانستان و آذربایجان و عراق و ترکیه حالا به آفریقا و اروپا هم رسیده، مدیران عامل، فروش پتروشیمی ها به نظرتان چرا سکوت کرده اید؟ گمرک چرا یکی از وظایف اصلی خود را که ارزش گذاری واقعی کالا آن هم در عرصه مهم ارز آوری یعنی صادرات است را انجام نمی دهید. به نظر شما کامپاند در دنیا چه قیمتی دارد؟ کامپاند یعنی ارزش افزوده ساختن، نه ارزش یک کالا را نابود کردن!!بله مشکل اصلی تفاوت ارز قیمت گذاری با ارز بازار است، اما بقیه هم به این بهانه وظایفشان را انجام نمی دهند، بایستی از صادر کننده هم سوال شود با چه قیمتی کامپاند صادر می کنی ؟ بیست تا سی درصد زیر قیمت جهانی ؟!!!!
*این در حالی است که محصولات صادراتی پتروشیمی ایران در سالهای گذشته به قیمت جهانی و حتی در بازارهای همسایه به لحاظ موقعیت استراتژیک جغرافیایی ایران برای تحویل سریع کالا با قیمت های بالاتر از جهانی فروش می رفت، و همونطور که مدیران پتروشیمی ها می دانند هیچ گونه مشکلی هم جهت دریافت ارزش کالا وجود نداشته و ندارد، اما یکسالی است با این وضعیت شاهد نابودی برند صادراتی پتروشیمی های کشور توسط کامپاند کاران عزیز هستیم، مضاعف بر آن پایمال شدن سرمایه های ملی مردم تحت عنوان کامپاند و … اتلاف سرمایه با این حجم را هیچ چیزی توجیه نمی کند، برای مشخص شدن ارزش افزوده فقط باید دید چقدر منابع ارزی کشور را از دست داده ایم. امیدواریم به زودی شاهد اصلاح و ایجاد ساختاری باشیم که فقط کامپاندهایی که ارزش افزوده واقعی دارند صادر شوند، و بقیه افراد در قبال کم اظهاری ها و صادرات سرمایه های ملی کشور زیر قیمت های جهانی پاسخگو باشند.