مولفه های کلان اقتصادی آشفته اند
پتروتحلیل- امروز بازار سرمایه کشورمان افت دیگری را تجربه کرد و شاخص کل با کاهش ۵۴۵ واحدی به نزدیکی مرز ۶۵ هزار رسید. می توان عنوان نمود که اکثر سهم های بزرگ بازار در روز جاری در معاملات منفی به کار خود پایان دادند و همان طوری که پیش از این نیز عنوان کرده بودیم روند نزولی شاخص کل نشان می دهد که حجم اندک نقدینگی موجود در بازار پاسخگوی سیل عرضه ها در معاملات نیست .
براساس تحلیل «پتروتحلیل»، رکود اقتصادی در حال حاضر به عنوان مهمترین مولفه در پس عرضه های سنگین مطرح است. گزارش شرکت ها در سه ماهه ابتدایی سال ۹۴ تا کنون نتوانسته انتظارات را برآورده کند و به استثنای چند شرکت خاص اکثر شرکت های بزرگ تا به این لحظه گزارش های ضعیفی به بازار عرضه کرده اند. شاید اصلی ترین علت روند منفی شاخص نیز همین مساله باشد. از سوی دیگر روند فرسایشی نگارش توافق در کنار اخبار مرتبط با تنش ها در یمن و خلیج فارس و همین طور عوامل کلان مرتبط با سود بانکی همگی به عنوان تکه هایی از پازل روند نزولی شاخص مطرح هستند. عده ای از کارشناسان بازار به سرمایه گذاری به صورت بلند مدت اعتقاد داشته و پیشنهاد می کنند که در شرایط کنونی نباید به صورت کوتاه مدت سرمایه گذاری کرد. این مسئله در برخی از صنایع خاص شاید بتواند مفید باشد؛ اما به طور کلی ابهامات موجود اقتصادی حتی می توانند به صورت بلند مدت نیز به سرمایه گذاران لطمه وارد کنند. بنابراین در شرایط کنونی باید توجه کرد که سرمایه گذاری فقط می تواند در صنایعی خاص و با در نظر گرفتن ریسک های صنعت و شرکت صورت بپذیرد.
در تحلیل های گذشته به این نکته اشاره شد که کاهش اندک نرخ سود بانکی نمی تواند به بازار شوک لازم را وارد کند. امروز علت کاهش اندک نرخ سود بانکی را در بیانیه ای که بانک مرکزی ارائه کرد می توان یافت. بانک مرکزی در این بیانیه توضیحی عنوان کرده که توجه نکردن به مشکلات کنونی نظام بانکی مانند «تمرکز تامین مالی اقتصاد بر بانکها»، «رکود بازار املاک و مستغلات»، «عدم ایفای به موقع مطالبات پیمانکاران توسط دولت»، «فعالیت موسسات اعتباری غیرمجاز»، «پایین بودن حجم سرمایه بانکها»، «بدهی انباشته دولت و شرکتهای دولتی به بانکها»، «رسوب اوراق مشارکت شرکتهای دولتی در ترازنامه بانکها»، «حجم قابل ملاحظه مطالبات غیرجاری» و «ساختار ضعیف حاکمیت شرکتی در بانکها» باعث ناپایدار شدن کاهش نرخ سود بانکی خواهد شد. بانک مرکزی در این بیانیه توجه صرف به کاهش نرخ سود بانکی، بدون در نظر گرفتن ۹چالش کنونی شبکه بانکی را توجه به معلول به جای عوامل ایجادکننده دانسته که به دلیل تشدید شرایط عدم تعادل بازار پول، در عمل راه حل پایدار نخواهد بود.بنابراین می توان استنباط کرد که کاهش نرخ سود بانکی به صورت دستوری نمی تواند در میان مدت و بلند مدت گره ای از مشکلات ساختاری اقتصاد بیمار ما بگشاید.
این سوی بازار، در معاملات روز های اخیر نمادهای پتروشیمی بازار بورس کشورمان , به استثنای چند سهم خاص , شاهد فضایی کم حجم و بی رمق هستیم . در واقع می توان گفت که نماد های این گروه این روزها به حاشیه رفته اند و نسبت به گروه هایی نظیر خودرو و بانک کم حجم تر معامله می شوند. تاپیکو که این روزها پایین تر از حجم میانگین خود معامله می شود در قیمت ۲۳۰ تومان بسته شد. علت این امر خالی شدن سهم از فروشنده های خرد است. فروشنده هایی که به کسب سود کوتاه مدت از این سهم امیدی نداشته و اقدام به فروش آن کرده اند. سهم هم اینک در یک کانال نزولی قرار دارد و البته نسبت به کف ۲۳۰ تومانی خود مقاومت خوبی نشان داده است. شایعاتی نیز مبنی بر عدم تحقق سود حاصل از سرمایه گذاری ها در این سهم شنیده می شود که هنوز نمی توان در مورد آن اظهار نظر کرد. در هر صورت به نظر می رسد که این سهم از نظر بنیادی در صورت رسیدن به بازه ۲۱۰ تا ۲۲۰ تومان یکی از ایده آلهای بازار باشد. پترول که امروز تا صف خرید هم پیش رفت نتوانست حجم عرضه ها را دوام بیاورد و رفته رفته متعادل شد. در سوی دیگر معاملات این گروه، شایعات حول محور سهام شرکت های کربن و سرمایه گذاری پتروشیمی با افزایش حجم در این شرکت ها قوت یافت. پیشتر گفته بودیم که وپترو در قیمت های ۱۵۰ تا ۱۶۰ تومان می تواند در صورت مقاومت و حجم بالای دو میلیون و پانصد هزار سهم مورد توجه قرار گیرد. به گفته مدیر عامل این شرکت ساختار سرمایه این هلدینگ صنایع پایین دستی صنایع پتروشیمی در حال اصلاح بوده و به احتمال زیاد به زودی افزایش سرمایه ای در راه است. وی همچنین از اصلاح پورتفولیوی شرکت در آینده ای نزدیک خبر داد. این سهم پتانسیل رشد تا قیمت های ۱۸۵ تومان را دارد و البته در صورت عبور از این قیمت ها می تواند تا حوالی ۲۰۰ تومان نیز رشد کند. البته باید توجه داشت که جو کلی بازار نیز بر روی این سهم تاثیری زیادی دارد چرا که سهام شناور این سهم بسیار بالاست و عرضه کنندگان زیادی دارد. از طرف دیگر معاملات کربن نیز بسیار پر تقاضا دنبال شد و در نهایت نیز با صف خرید کم حجمی نیز بسته شد. علت این امر نیز بهینه سازی کارخانه و انتقال آن از اهواز با حفظ نیروی انسانی ماهر می باشد. فروش زمین این شرکت مهمترین عامل صعود این قیمت در روزهای آتی می تواند باشد. البته باید توجه داشت که این امر می تواند بسیار زمان بر باشد. مقاومت پیش روی این سهم ۲۸۲ تومان حمایت آن ۲۴۰ تومان است. اما امروز معاملات نماد مبین به عجیب ترین سوژه بازار بدل شد. در ابتدای زمان سفارش گیری با پیام تغییر در حجم خرید بدون هیچ مقدمه ای کل بازار برای حدود ۳۰ دقیقه دچار نقص فنی شد و هیچ معامله ای به ثبت نرسید و سپس با بازگشایی مجدد نماد و حجم معاملات بیش از ۱۸ میلیون سهمی کل معاملات این نماد در اقدامی عجیب تر ابطال شد. علت این امر نیز این بود که عده ای خاص و معدود (حدود ۴۳ نفر) خریدار این نماد بودند. در حال حاضر نمی توان در مورد جزئیات این معاملات نظر داد و باید تا اظهار نظر مقامات مسئول در این زمینه منتظر بود.
در معاملات امروز نمادهای پالایشی شراز با معامله یک میلیون و پانصد هزار سهمی در قیمت پایانی ۷۹۹ تومان بسته شد؛ اما در انتهای بازار تا حدودی افت کرد و به نوسان دو نیم درصد مثبت رضایت داد. شبندر دوباره به سمت معاملات منفی رفت و شپنا و شبریز هم در نوسان منفی کامل معامله شدند.
نفت ایرانول امروز در قیمت های ۱۳۰۰ تومان حمایت خوبی داشت اما کم حجم معامله شد. این سهم هم اکنون در کف کانال صعودی کوتاه مدت خود معامله می شود و در صورتی که در همین قیمت ها تثبیت شود، گزینه خوبی برای مجمع خواهد بود. در شکل زیر نمودار روزانه شرکت نفت ایرانول را مشاهده می کنید. احتمال رسیدن سهم به قیمت های ۱۵۹۰ تا ۱۶۰۰ تومان تا قبل از مجمع وجود دارد.
به طور کلی می توان عنوان کرد که مهمترین عامل در سرمایه گذاری در بازارهای مالی توجه به مولفه های کلان اقتصادی است. در حال حاضر این مولفه ها آشفته و منفی می باشند و به همین دلیل هم نزول شاخص آسانتر از صعود آن است. برای سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری درگروه صنایع پتروشیمی را دارند پیشنهاد می دهیم که دست نگه داشته و در قیمت های پایین سهام شرکت هایی را خریداری کنند که اولا از جنبه بنیادی شرایط مساعدی داشته باشند و دوما احتمال تقسیم سود حداکثری برای آنها در مجمع پیش رو وجود داشته باشد. با این ملاحظات ریسک آنها به حداقل کاهش خواهد یافت. رویکرد دیگر نیز برای سهامدارانی است که کمی ریسک پذیرتر هستند و می توانند در سهام شرکت های کوچک در کف قیمتی سرمایه گذاری کنند. به هر حال باید گفت که هر رویکردی را هم که انتخاب کنیم باز هم این کلیت بازار است که می تواند در حرکت سهام ما موثر باشد.