ضعفبارگیری پتروشیمیتندگویان و صعودقیمتها
پتروتحلیل- کتایون دارابی: با شروع هفته آخر تیرماه، بازار پتروشیمی شاهد آرامش بیشتری نسبت به هفته های اخیر بود، به طوری که تنها قیمت تعداد محدودی از کالاها در بازار داخل با تغییر مواجه شدند. این در حالی است که هفته گذشته حجم خریدها در بورس کالا افزایش یافته بود و برخی از معامله گران انتظار داشتند این موضوع آغازگر تحرکی جدید در بازار باشد. گر چه رقابت معامله گران و عطش آنها برای خرید توانست قیمت ها را در بازار داخل با افزایش روبه رو کند، اما به گفته فعالان بازار عدم کشش در بازار داخل مانع ادامه دار شدن روند صعودی قیمت ها شده و به این ترتیب بازار پتروشیمی با توقف همراه شد.
از این رو در هفته جاری فروشندگان بیشتری در بازار حضور داشتند، اما خریداران با توجه به عدم اطمینان به آینده و نوسانات بازار ارز و همچنین نگرانی از تغییر قیمت های پایه در هفته آخر تیرماه ترجیح دادند از خرید صرفنظر کنند، به همین دلیل بیشتر خریداران مصرف کنندگان واقعی بودند که در حد نیاز روزانه خود اقدام به خرید کردند. البته روز شنبه قیمت محصولاتی همچون پلی اتیلن سبک ۰۲۰ و ۰۰۷۵ پتروشیمی بندرامام که متاثر از مبادلات بورس کالا با افزایش ۸۰ تا ۹۰ تومانی در هر کیلو مواجه شده بود، افتی معادل ۲۰ تومان را تجربه کرد. پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ امیرکبیر هم در این روز ۱۰ تومان کاهش قیمت داشت و به مرز ۳۸۵۰ تومان رسید. اما پلی اتیلن های ترفتالات گرید BG به دلیل ضعف بارگیری مجتمع پتروشیمی تندگویان ۸۵۰ تومان گران تر از هفته گذشته پیشنهاد شد، قیمت این کالا در حال حاضر به مرز ۵ هزار و ۶۰۰ تومان در هر کیلو رسیده است و اختلاف قیمت بورس و بازار نقدی این کالا در هفته جاری به مرز ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ تومان در هر کیلو رسیده و بسیاری از مصرف کنندگان واقعی این کالاها را که قادر به خرید از بورس کالا نیستند را دچار نگرانی کرده است. این در حالی است که قیمت پلی اتیلن ترفتالات گرید بطری در بازارهای جهانی ۱۳۸۰ دلار در هر تن فوب شرق دور است، در بورس کالا هم نرخ پایه آن ۳۶۷۲ تومان در هر کیلو طی هفته گذشته رقم خورده است که با احتساب مالیات بر ارزش افزوده و کارمزد تقریبا به ۴ هزارتومان در هر کیلو خواهد رسید.
با این حال در این روز نرخ دلار هم روندی نزولی یافت و به این ترتیب به محدوده ۳ هزار و ۲۳۰ تومان نزدیک شد، اتفاقی که به گمان برخی از معامله گران توانست بازار پتروشیمی را با سکوت بیشتری همراه کند. البته در بازار پی وی سی شایعات بسیار مانع از فروش تاجران در دو روز اخیر شده است؛ چرا که این عده انتظار داشتند با به واقعیت پیوستن شایعات افزایش قیمت ها را شاهد باشند. گر چه برخی از مسایل پیش آمده در پتروشیمی غدیر مانند شروع تعمیرات و همچنین تغییر خط تولید S65 پتروشیمی اروند به S70 توانست بازار پی وی سی را با تغییر قیمتی و در نهایت افزایش روبه رو کند، اما بازار جهانی پی وی سی همچنان در محدوده ۱۰۴۰ دلار در هر تن قرار دارد و نسبت به هفته گذشته تغییری نداشته است، از این رو بعید به نظر می رسد که قیمت پایه این کالا در بورس برای عرضه ها در هفته جاری تغییر کند.
البته بیشتر تاجران بازار و فعالان حوزه پتروشیمی بعید می دانند در هفته جاری به دلیل تغییر جزیی قیمت پایه محصولات پتروشیمی که توسط بورس اعلام شده، قیمت ها در بازار داخل با تغییر عمده ای روبه رو شود. در بازار پی وی سی هم با وجود رشد قیمت ها، تاجران بعید می دانند به دلیل حجم تولیدات بالای پتروشیمی ها و صادرات اندک آنها، تغییر محسوسی در قیمت ها به وجود آید.