دستور جدید وزیر نفت برای صادرات گاز به عمان
همزمان با آغاز دور جدید مذاکرات گازی ایران و عمان در تهران، با دستور زنگنه وزیر نفت یکی از پیمانکاران صنعت نفت مامور انجام مطالعات به منظور ساخت تاسیسات و خطوط لوله دریایی به منظور صادرات گاز ایران از بستر خلیج فارس به عمان شد. به گزارش خبرنگار مهر، ایران و عمان در دور جدید مذاکرات خود در تهران به توافقهای جدیدی دست یافتهاند به طوریکه با دستور بیژن زنگنه وزیر نفت ایران مطالعات و پیمانکار ساخت خط لوله دریایی انتقال گاز ایران به عنان آغاز شده است.
از این رو یکی از پیمانکاران صنایع فراساحلی نفت و گاز ایران مسئول انجام مطالعات ساخت خطوط لوله زیر دریایی و تاسیسات فراساحلی به منظور انتقال گاز میادین ایران همچون کیش به عمان از بستر خلیج فارس شده است.
در همین حال شرکت ملی صادرات گاز ایران هم هفته گذشته از انجام مذاکرات متعدد در سطح کارشناسی با طرف عمانی به منظور نهایی کردن قرارداد صادرات گاز طبیعی ایران به عمان خبر داده بود.
شهریور ماه سالجاری و همزمان با سفر سلطان قابوس پادشاه عمان به تهران، دور جدید مذاکرات گازی ایران و عمان با حضور بیژن نامدار زنگنه و محمدبن حمد الرمحی وزیران نفت ایران و عمان در مجموعه سعدآباد برگزار شد.
با انجام این دور از مذاکرات ایران و عمان یک یادداشت تفاهم جدید به منظور تسریع در صادرات گاز طبیعی ایران به عمان امضا کردند و مقرر شده بود با امضای این تفاهم نامه ساخت خط لوله دریایی مشترک گاز بین دو کشور تسریع شود.
بیزن زنگنه وزیر نفت یکی از مهمترین سیاستهای ایران به منظور صادرات گاز به عمان را حضور در بازار خرده فروشی گاز عنوان کرده و تاکید کرده است: با صادرات گاز به عمان امکان فروش گاز طبیعی ایران به سایر کشورهای منطقه و به ویژه کشورهای آسیایی فراهم می شود.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید همچنین پیش بینی کرده بود با توجه به روند مذاکرات تا پایان سالجاری قرراداد نهایی فروش به عمان تدوین و نهایی شود ضمن آنکه از احتمال تاسیس یک شرکت مشترک بین دو کشور خبر داده بود.
محمد بن حمد الرمحی وزیر نفت عمان هم اخیرا از آغاز عملیات ساخت لوله گاز مشترک گاز ایران - عمان تا سال ۲۰۱۵ میلادی خبر داده است.
به گزارش مهر، ایران و عمان، چهار سال قبل هم در تهران تفاهم نامههایی به منظور مشارکت در طرح توسعه میدان گازی کیش، صادرات گاز طبیعی و ساخت مجتمع پتروشیمی هرمز امضا کردند که تاکنون هیچ یک از این تفاهم نامه عملیاتی و اجرایی نشده است.
پیش از این عمان برای تامین خوراک واحدهای LNG و صنایع خود درخواست روزانه ۲ میلیارد فوت مکعب گاز از ایران کرده بود که مذاکرات مربوط به توسعه میدان کیش و صادرات گاز به دلیل اختلاف نظر دو طرف بر روی فرمول فروش از پیشرفت قابل توجهای برخوردار نبوده است.
طرح صادرات گاز میدان کیش به عمان شامل یک خط لوله ۲۰۰ کیلومتری است که بخش عمدهای از آن زیرآب خواهد بود. در فاز نخست پروژه گاز معادل یک میلیارد فوت مکعب و با توسعه فازهای بعدی به سه میلیارد فوت مکعب در روز قابل افزایش است.
در همین حال توسعه تجارت گاز شامل سوآپ و ترانزیت گاز طبیعی هم یکی از محورهای همیشگی مذاکرات تهران - مسقط بوده است که تاکنون جنبه عملیاتی به خود نگرفته است.