کد خبر : 651

نمادهای‌‌متوقف، گزارش‌های‌منتشرنشده

پترو تحلیل- همایــون دارابـــی : بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته در حالی شاهد توقف برخی از نمادها برای انتشار گزارش‌های ۱۲ماهه بود که که همچنان هیچ گزارشی در اختیار بازار قرار نگرفته است.

در هفته گذشته دو نماد عمده پتروشیمی خارک و زاگرس نیز همانند پتروشیمی شازند برای اعلام گزارش ۱۲ماهه متوقف شدند. در کنار این نمادها نفت بهران نیز متوقف شد؛ این در حالی است که تا کنون گزارش‌های ۱۲ماهه شرکت‌ها منتشر نشده و معامله‌گران به دلیل ریسک نبود اطلاعات قابل اتکا قادر به تصمیم‌گیری نیستند.

روز چهارشنبه نیز توقف نماد پتروشیمی زاگرس اندکی پس از شروع معاملات موجب بروز شایعات متعددی در بازار شد.از دیدگاه کارشناسان عدم انتشار گزارش‌های سه نماد پتروشیمی و ۴نماد پالایشگاهی متوقف به عدم تقارن اطلاعاتی بازار دامن زده و احتمال بروز زیان سنگین معامله‌گران را در نمادهای قابل معامله دیگر ایجاد کرده است؛ چرا که همزمان با این توقف‌ها شایعاتی در مورد تغییرات جدی سود نمادهای متوقف منتشر شده است که در صورت صحت یا عدم صحت این شایعات خریداران و فروشندگان که در حال حاضر چاره‌ای جز تصمیم گیری بر اساس شایعات ندارند با ریسک مواجه خواهند بودند.

براساس شایعات منتشره پتروشیمی شازند ۳هزار و ۵۴۰ریال، پتروشیمی خارک ۶هزار و ۲۷۰ریال و پتروشیمی زاگرس ۶هزار و ۲۰۰ریال سود برای سال ۹۱اعلام خواهند کرد که در صورت صحت، تغییری جدی برای گروه پتروشیمی و نمادهای هلدینگی دارای سهام پتروشیمی خواهد بود. در بازار سهام معامله‌گران همچنین در سه سطح سیاسی، اقتصادی و درون بازاری هفته‌ای پر‌تحول را پیش‌روی دارند. در مسائل سیاسی، مذکرات هسته‌ای احتمالا تا پس از انتخابات ریاست جمهوری کشورمان با سکون مواجه خواهد بود.

در سوی دیگر در سیاست داخلی رفته‌رفته فضای انتخاباتی در کل کشور برقرار شده و ده‌ها کاندیدا روند رقابتی را در پیش گرفته‌اند که مسائل اقتصادی در سخنان آنان دارای رویکرد جدی‌تری است. در این فضا سایه انتخابات ریاست‌جمهوری دیگر تحولات را تحت تاثیر قرار خواهد داد.در حوزه اقتصادی هفته گذشته روند بررسی لایحه بودجه سال ۹۲ در کمیسیون تلفیق پس از یک توقف اندک به دلیل نبود مستندات ادامه یافت اما در نهایت کمیسیون پس از بررسی در رای‌گیری مقدماتی کلیات لایحه بودجه ۹۲ را رد کرد تا روز سه شنبه صحن مجلس موضوع را بررسی کند. در صورتی که صحن مجلس نیز کلیات لایحه را رد کند، لایحه به دولت عودت داده خواهد شد تا کلاف لایحه بودجه سال ۹۲ پیچیده‌تر شود. در صورت رد این لایحه در صحن، احتمالا مجلس برای سه ماهه آخر دولت نیز طرح سه دوازدهم دیگری را تجویز خواهد کرد که این امر به معنای تکرار لایحه ۹۱در نیمه نخست سال ۹۲ خواهد بود.

این امر می‌تواند برای شرکت‌های فعال در بورس به ویژه در حوزه معدن و پتروشیمی به دلیل عدم تصویب تغییرات در نرخ خوراک و عوارض خبر مثبتی باشد. در همین رابطه معاون بودجه معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور گفت: تعداد رای موافق و مخالف اعضای کمیسیون تلفیق به کلیات لایحه بودجه ۹۲ یکسان و ۲۲ بوده است.

رحیم ممبینی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، افزود: اعضای کمیسیون تلفیق مجلس ۵۵ نفر هستند که در هنگام رای دادن به کلیات لایحه بودجه ۹۲ تعداد ۴۴ نفر حاضر بودند که از این تعداد ۲۲ نفر رای موافق و ۲۲ نفر رای مخالف داده‌اند، بنابراین این گونه نبود که آرای مخالف بیشتر از موافق کلیات باشد.

معاون بودجه معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور در مورد گفته سخنگوی کمیسیون تلفیق مبنی بر عدم انطباق لایحه بودجه با اسناد بالادستی و سند چشم‌انداز با رد این ادعا گفت: این مطالب کلی است و اتفاقا لایحه بودجه ۹۲ دقیقا در راستای اسناد بالادستی تهیه شده و از انضباط مالی بالایی برخوردار است.

وی گفت: پارسال هم چنین اتفاقی افتاد و در تجدید نظر و رای گیری مجدد تلفیق کلیات لایحه بودجه تصویب شد.

در حوزه اقتصادی کارشناسان هفته گذشته شاهد تصمیم‌گیری اولیه برای حذف ارز مرجع و تبدیل نرخ یک هزار و ۲۲۶تومانی به نزدیک ۲هزار و ۵۰۰تومان بودند؛ این امر برای آخرین صنایعی که ارز مرجع دریافت می‌کنند می‌تواند در‌بر‌گیرنده تحولات مهمی باشد. در این میان دو صنعت دارو و غذایی بیشترین تاثیر را از این تغییر دریافت می‌کنند، هر چند که هنوز مشخص نیست شرکت‌های دارویی و غذایی می‌توانند نرخ‌های خود را نیز مطابق با این تصمیم تغییر دهند. اما در صورت انجام این تصمیم می‌تواند اقتصاد این شرکت‌ها را به میزان قابل ملاحظه‌ای تحت تاثیر قرار دهد.

در همین حال در مسایل اقتصادی بازارهای جهانی شاهد ادامه کاهش ارزش برخی از ارزهای عمده و طلا بودند؛ همین امر شرایط پیچیده‌ای را برای فلزات پدید آورده است. گرایش به تغییر سرمایه‌گذاری از مواد خام و طلا به سهام، منجر به رکورد‌شکنی‌های سنگینی در شاخص‌های بازارهای سهام شده است.

در این میان بهای فلزات رنگین با اندکی تقویت همراه شد؛ بهای مس به ۷هزار و ۵۵۴دلار در هر تن رسیده است. بهای سه فلز روی، سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب یک هزار و ۸۶۴دلار، ۲هزار و ۵۳دلار و یک هزار و ۸۷۸دلار گزارش شده است. در بازار فولاد نیز هفته گذشته نوسان بهای دلار موجب تلاطم در بازار شد؛ بهای بیلت فولادی در بورس لندن نیز ۱۶۵دلار در هر تن تعیین شده است.

در معاملات فلزات هفته گذشته بورس فلزات شاهد عرضه بهتری از محصولات بود تختال فولاد خوزستان با قیمت ۱۴هزار و ۲۵۶ریال معامله شد. معاملات انواع تیرآهن ذوب با مازاد تقاضا روبه‌رو شدند که سبب رشد قیمتی محصولات نسبت به قیمت‌های پایه گردید.

اما در سطح منطقه، بیلت صادراتی CIS به دلیل ضعف تقاضا از محدوده قیمت ۵٣۵-۵٢٠ دلار تن قبل به حدود ۵١٠ دلار تن فوب دریای سیاه افت کرده است. در بازار سنگ‌آهن، اقبال برخی شرکت‌های فولادسازی چین به بازار سنگ‌آهن موجب شد تا بهای این محصول خام در بنادر اصلی چین به بالاترین میزان آن در یک ماه اخیر برسد؛ هرچند چشم‌انداز مبهم تقاضای فولاد در ماه‌های آینده باعث شده است که فولادسازان چینی با احتیاط بیشتری دست به خرید سنگ‌آهن بزنند.

بهای سنگ‌آهن پس از لمس کف سه ماهه آن در اواسط ماه مارس به تدریج رو به افزایش نهاد به طوری که از آن زمان تاکنون حدود ۵ درصد رشد داشته است. با این وجود، بهای این محصول خام استراتژیک هنوز برای رسیدن به سقف تاریخی خود یعنی ۱۵۸/۹ دلار باید بیش از ۱۴ درصد دیگر رشد کند.

میزان واردات سنگ‌آهن چین که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده این محصول در جهان محسوب می‌شود، در ماه مارس به ۵۵/۶۴ میلیون تن رسید تا کمی نسبت به کف چهار ماهه آن که در ماه فوریه ثبت شده بود، بالاتر بیاید. هرچند همین حجم واردات نیز پس از حجم ثبت شده در ماه فوریه، کمترین میزان واردات سنگ‌آهن چین در ۵ ماه اخیر بوده است.

انتظار می‌رود که با نزدیک شدن فصل رونق ساخت و ساز و افزایش تقاضای فولاد، اقبال شرکت‌های فولادسازی چینی به بازار سنگ‌آهن نیز بیشتر شود اما با توجه به موجودی نسبتا قابل توجه محصولات فروش نرفته در انبارهای این شرکت‌ها، به نظر می‌رسد که آنها تمایل نداشته باشند، رقمی بسیار بالاتر از قیمت‌های کنونی برای خرید سنگ‌آهن بپردازند.

خلیج فارس دوباره می‌آید

در تحولات درون بازار، معامله‌گران هفته آینده با عرضه مجدد هلدینگ خلیج فارس مواجه خواهند شد. در حالی که بازار همچنین در انتظار هلدینگ نفت و گاز تامین اجتماعی به عنوانی یکی از ارزنده‌ترین شرکت‌های هلدینگی که پرتفوی متنوع از صنایع پتروشیمی را دارد نیز هست. هلدینگ نفت و گاز تامین به دلیل برخورداری از ۷/۴۶ درصد سهام فن آوران، ۹/۳۱ درصد پتروشیمی امیرکبیر، ۱۳درصد پالایشگاه اصفهان، ۱۲درصد مارون، ۵۶درصد پتروشیمی آبادان، ۵۲درصد نفت پاسارگاد، ۴۸درصد ایرانول و ۲۵درصد جم و ۱۷درصد برزویه دارای اهمیت در صنعت پتروشیمی است. عرضه مجدد هلدینگ خلیج‌فارس احتمالا با حواشی همراه خواهد بود. براساس برخی مقررات در شرایطی که عرضه اول هلدینگ در ۲۸ اسفند با نرخ ۹۹۵تومان خریداری نشد، سازمان خصوصی‌سازی احتمالا بیش از ۱۰درصد قادر به کاهش قیمت نخواهد بود. همین امر نیز باعث شده است تا بازار کمتر شاهد روند تامین نقدینگی برای این عرضه باشد. به ویژه آنکه تجربه عرضه‌های اولیه‌ای نظیر ایرانول، نفت پاسارگاد و حتی پخش البرز نیز نشان داده است که شرکتی که قرار است با حجم مبنایی معادل فولاد مبارکه بر صدر بازار تکیه بزند، کار سختی برای ثبت قیمت خود دارد.

در همین حال معاون سازمان خصوصی‌سازی درخصوص عرضه دوباره هلدینگ خلیج فارس تصریح کرد: در این مدت بازار فرصت کافی داشته تا نهادهای زیر‌مجموعه این هلدینگ را بررسی و ارزیابی مجددی انجام دهد؛ سازمان خصوصی‌سازی هم با توجه به اینکه تقاضای قیمتی سال گذشته را تجربه کرده این بار هم ارزیابی جدیدی انجام خواهد داد.

به گفته وی در روز سه شنبه تقاضای سامانه و شرایط بازار مد نظر قرار می‌گیرد و متناسب با آن عرضه انجام و معامله صورت گیرد.

محمدتبار در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، در مورد قیمت‌گذاری ارزش سهام هلدینگ خلیج‌فارس و این مساله که به اعتقاد برخی کارشناسان برای ایجاد جذابیت عرضه باید حدود ۲۵ درصد کمتر از قیمت قبلی، قیمت‌گذاری شود، گفت: معمولا در اغلب بورس‌های جهان قیمت سهام عرضه‌های اولیه که به IPN معروف است، اندکی از ارزش ذاتی آن سهم پایین‌تر است تا برای سرمایه‌گذار جذابیت داشته باشد.

وی تصریح کرد: این اقدامات همواره صورت می‌گیرد اما قیمت واقعی سهام نباید با قیمت‌گذاری اولیه فاصله زیادی داشته باشد.

معاون واگذاری و امور سهام سازمان خصوصی‌سازی، با بیان اینکه تمام دغدغه این سازمان تعیین و کشف قیمت مناسب سهام است، گفت: هدف ما این است که گرانفروشی یا ارزان‌فروشی در عرضه‌ها به وجود نیاید؛ این سهام متعلق به دولت و در واقع برای مردم است و بنابراین سازمان نمی‌تواند پایین‌تر از قیمت واقعی، آن را عرضه کند.

محمدتبار اظهار داشت: با توجه به بررسی‌های انجام شده و شرایط فعلی بازار سهام، به نظر می‌رسد این بار معامله هلدینگ خلیج فارس قطعی شود. در همین حال در انتهای هفته گذشته خبرهایی در مورد احتمال تاخیر در عرضه هلدینگ خلیج فارس منتشر شد که در همین رابطه رییس امور مجامع شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به عدم اطلاع از خبر توقف واگذاری پتروشیمی‌ها به بخش خصوصی گفت: در صورت درست بودن این مساله‌ از آن استقبال می‌کنیم.

مرتضی رحیمیان در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، در مورد خبر توقف واگذاری پتروشیمی‌ها به بخش خصوصی و اثر این تصمیم بر روی واگذاری هلدینگ خلیج فارس اظهار داشت: این مساله‌ را در حد یک خبر شنیده‌ام و تنها می‌دانم که عرضه هلدینگ خلیج فارس سه‌شنبه قرار است انجام شود. رییس امور مجامع و سهام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پاسخ به این سوال که اگر این خبر درست باشد عرضه هلدینگ خلیج فارس چه وضعیتی پیدا می‌کند، گفت: اگر این چنین باشد از آن استقبال می‌کنیم زیرا معتقدیم صورت‌های مالی و حساب‌های شرکت شفافیت کامل را ندارد و ابتدا باید همه چیز شفاف باشد تا عرضه انجام شود ولی سازمان خصوصی سازی نسبت به عرضه آن اصرار دارد.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل بود که در آن انتظار برای عرضه اولیه هلدینگ خلیج فارس و برخی از فروش‌های تکنیکی اندکی از شاخص کاست. در بازار روز چهارشنبه شاخص در نهایت با افت ۷۳واحدی مواجه شد و به رقم ۴۰هزار و ۵۳۳واحد رسید. پالایشگاه اصفهان با ۴۹ واحد و نماد معاملاتی گل‌گهر با ۳۱ واحد بیشترین تاثیر منفی را داشتند و در مقابل نماد معاملاتی شرکت‌های نفت و گاز پارسیان و فولاد خراسان به ترتیب با ۳۴ و ۲۱ واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند.

در بازار چهارشنبه به‌رغم شروع مناسب، جو انتظار برای اعلام گزارش‌های ۱۲ماهه در کنار فروش‌های تکنیکی برخی از معامله‌گران به دلیل برخورد شاخص و اکثر نمادها با سقف‌های قیمتی و همچنین تامین نقدینگی برای بزرگ‌ترین عرضه اولیه تاریخ بورس موجب کاهش تب و تاب بازار شد. در همین حال توقف نماد زاگرس نیز بر ابهامات افزود و باعث شد تا فشار تقاضا به میزان قابل ملاحظه‌ای به سوی تنها نماد متانولی قابل معامله در بازار نماد فن آوران گرایش پیدا کند. امری که باعث شد این نماد کم گردش با صف خرید چند میلیونی مواجه شود.

این در حالی است که با غیبت زاگرس و همچنین انتشار شایعاتی در مورد میزان پوشش سود پتروشیمی پردیس در سه ماه نخست سال مالی منتهی به ۳۰/۹/۹۲ شرکت نفت و گاز پارسیان با رشد قیمت همراه شد. در همین حال امروز نماد حق‌تقدم افزایش سرمایه شرکت متوقف خواهد شد. در گروه هلدینگی، صندوق بازنشستگی اندکی پس از انتخاب مدیرعامل جدید با اقبال بازار مواجه شد.روز چهارشنبه اعلام شد سیاست تقسیم سود پتروشیمی جم از شرکت‌های زیر مجموعه صندوق بازنشستگی از ۴۰درصد به ۸۰درصد نیز در رشد این نماد موثر بود. این تصمیم می‌تواند تا ۲۰درصد تعدیل سود صندوق را به همراه بیاورد.در همین حال انتظار می‌رود به زودی نماد پتروشیمی جم نیز به بازار سرمایه بپیوندد.در حال حاضر در کنار جم پتروشیمی خراسان از زیر مجموعه‌های هلدینگ نفت و گاز تامین و هلدینگ پارسیان نیز در انتظار عرضه در بازار سرمایه است که انتظار می‌رود در هفته اول اردیبهشت این سهم نیز که روز چهارشنبه برخی از گزارش‌های آن منتشر شد، به روی تابلو برود.در گروه فلزی، بازار روز چهارشنبه شاهد بازگشایی نماد فولاد آلیاژی ایران با انتشار گزارش ۹ ماهه سال ۹۱ و تعدیل سود از ۷۷۰ریال به ۹۱۶ریال بود که به رشد تنها ۷/۰ درصدی شرکت منجر شد. در گروه خودرویی، وضعیت نامناسب شرکت‌های خودرویی نگرانی‌هایی را از حرکت این نمادها به سوی کسب وضعیتی نظیر صدرا به دلیل بدهی‌های بانکی سنگین و عدم فروش مناسب ایجاد کرده است. در صورت عدم حل فوری مشکل بدهی‌های بانکی و فروش شرکت‌های خودرویی، سقوط آنها غیر قابل اجتناب به نظر می‌رسد. در گروه تجهیزات، نماد مپنا پس از چند روز رشد، روز چهارشنبه به فاز استراحت رفت؛ این امر در شرایطی است که تغییر نرخ ارز مرجع و حرکت آن به سمت نرخ مبادله‌ای می‌تواند برای برخی از قراردادهای شرکت‌های پیمانکاری مثبت تلقی شود. در گروه مخابرات، شرکت همراه روز اول اردیبهشت مجمع سالانه خود را با تقسیم احتمالی حداقل ۹هزار ریال برگزار خواهد کرد.در گروه غذایی، قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به هشدار تولیدکنندگان روغن نباتی مبنی بر رو به اتمام بودن ذخایر، از گشایش اعتبار ۴۵۰ میلیون یورویی برای واردات روغن خام در سال جاری خبر داد.

به گزارش مهر، محمد صادق مفتح در دیدار با فعالان صنعت روغن نباتی با اشاره به اینکه روغن از جمله کالاهایی است که تامین آن جزو اولویت یک دولت محسوب می‌شود، گفت: در سال ۹۱ روغن خام جزو کالاهایی است که به جز گندم بیشترازسال گذشته وارد شده است و در فراز و نشیب‌های یازده ماهه سال گذشته به ندرت کالایی پیدا می‌شود که در واردات افزایش داشته باشد. همچنین در این دیدار، قاسم فلاحتی، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی نیز با بیان اینکه انجمن روغن نباتی با توجه به وظیفه‌اش درقبال دولت در خصوص تامین و توزیع روغن کشور، افزود: ۹۰۰ هزارتن از روغن کشور باید به وسیله بخش دولتی در کشور توزیع می‌شد که به درستی و بدون وقفه این امرانجام پذیرفت.

وی با انتقاد از وجود مشکل گشایش اعتبار در میان فعالان اقتصادی، تصریح کرد: ما با مشکل گشایش اعتبار روبه‌رو هستیم که در روزهای پایانی سال گذشته آن را به عنوان اولویت اول اعلام کردیم که شرکت‌ها با استفاده از اعتبار خودشان بخشی را حل کردند و برای بخش باقیمانده آن مدیران دولتی حاضر در جلسه قول مساعدی داده اند که خود اعلام می‌کنند.در گروه بانکی، اتحادیه اروپا در آخرین روز مهلت قانونی برای اعتراض به حل لغو تحریم بانک ملت و صادرات به این حکم اعتراض کرده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، اتحادیه اروپا از قضات دادگاه عمومی این اتحادیه خواسته است در رای خود مبنی بر لغو تحریم‌ها علیه بانک ملت ایران تجدید نظر کند.

دادگاه عمومی اتحادیه اروپا در ژانویه سال جاری از دولت‌های اروپایی خواست مصادره اموال علیه بانک ملت و بانک صادرات را لغو کنند. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری متعادل رو به کاهش بود که در آن ۱۲۵میلیارد تومان سهام معامله شد که ۲۱درصد آن را معامله ۳۷میلیون سهم پالایشگاه بندر عباس تشکیل داد. از ۲۴۶نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۱۲نماد با کاهش قیمت و ۱۳۰نماد با رشد ارزش همراه شدند.

با این کارنامه در کل هفته ارزش معاملات به دلیل قطعی شدن معامله فولاد خوزستان به رقم تاریخی نزدیک به ۴هزار میلیارد تومان رسید. شمار خریداران نیز ۵۱هزار و ۷۹ نفر بود که نسبت به هفته قبل که البته هفته‌ای توام با تعطیلات بود، رشد مناسبی را نشان داد. شاخص نیز در کل هفته ۳۸۳واحد رشد کرد که نزدیک به یک درصد بازدهی را به همراه داشت تا شاخص از ابتدای سال تا‌کنون ۶/۶ درصد رشد کند.

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار