مشاور سابق خزانهداری آمریکا: معافیت چین و هند از تحریم نفتی ایران تمدید میشود
پتروتحلیل-آمریکا در نوامبر دوباره تحریمهایی علیه نفت خام ایران وضع کرد، معافیتهایی هم به بزرگترین خریداران نفت این کشور داد تا بتوانند به واردات نفت از ایران ادامه دهند ولی باید مقدار آن را پایین میآوردند.
مهلت این معافیتها که به هند، چین، ایتالیا، یونان، ژاپن، کره جنوبی، تایوان و ترکیه اعطا شد، در اوایل ماه مه پایان مییابد. مقامات دولت ترامپ چیزی در مورد تمدید معافیتها، اصلاح آنها یا لغو کاملشان نگفتهاند.
در حاشیه کنفرانس سراویک، الیزابت روزنبرگ مدیر برنامه انرژی در مرکز امنیت جدید آمریکا و یک مشاور سابق تحریمها در وزارت خزانهداری آمریکا در مورد معافیتها از تحریمهای ایران با گلوبال پلتس گفتگو کرد:
قیمت نفت چقدر مؤثر خواهد بود؟
قیمت نفت بر تصمیمگیری آمریکا اثر میگذارد. در نوامبر، دولت آمریکا نسبت به قیمت نفت حساسیت نشان داد و هدف صفر کردن صادرات نفت ایران را به تعویق انداخت.
شرایط خاصی بود چون فقط چند روز تا انتخابات میان دورهای مانده بود. حالا هم در آستانه انتخابات کنگره و ریاست جمهوری 2020 قرار داریم.
آیا برای تمدید یا لغو معافیتها قیمت خاصی برای نفت مد نظر است؟
نه قیمت نفت الآن خوب است و فکر میکنم اگر بالاتر برود بهتر هم باشد. بهنظر نمیرسد با اقدامات ونزوئلا خیال دولت آمریکا بتواند راحت شود. آمریکا قرار است روزانه یکمیلیون بشکه نفت دیگر به تولیدش اضافه کند بنابراین یک عدم تعادل پیش میآید. تحریمها جریان نفت خام سنگین را کند میکنند و عرضه نفت پرمین جای آن را نخواهد گرفت. حالا آمریکا باید تصمیم بگیرد که آیا عرضه نفت به بازار بهاندازه کافی هست تا تحریمهای ایران را با آن تطبیق دهد.
انتظار شما چیست؟
بهنظر من آمریکا معافیت چین و هند را از خرید نفت ایران تمدید میکند چون از نظر اقتصادی و سیاسی صفر کردن واردات نفت آنها از ایران دشوار است. شرایط هند سخت است. این کشور هنوز صدها هزار بشکه نفت ایران را وارد میکند چون پالایشگاههایش این نفت سنگین را میخواهند. آنها بخشی از بشکههای ونزوئلا را هم میخرند چون پالایشگاههایشان با این نفت کار میکنند. برای رهبران هند سخت است که به مردمش بگوید آمریکا سیاست اقتصادی و خارجی آن را تنظیم میکند.
اگر همه معافیتها لغو شود چه اتفاقی میافتد؟
اگر معافیتها صفر شوند آنوقت جرائم اقتصادی برای تنبیه مؤسساتی که درگیر معاملات مالی با ایران بودهاند اجرایی میشود. این تحریمها شامل کشتیها، بنادر، دریانوردان، بیمهکنندگان و... میشود. همه اینها یک کشمکش اقتصادی بهوجود میآورد.