افزایش خوشبینی ها در بازار نفت
پتروتحلیل- قیمت نفت خام در معاملات بین المللی اولین روز کاری هفته جاری تحت تأثیر فضای روانی مثبت بازار نسبت به توافق میان تولیدکنندگان بزرگ نفتی بر سر کاهش حجم تولید از ابتدای ماه ژانویه و نیز تضعیف ارزش دلار افزایش یافته و روند صعودی خود را ادامه داد. بدین ترتیب ، قیمت نفت خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه فوریه در معاملات روز دوشنبه با ۴۸ سنت ( ۰/۹ درصد) رشد، در سطح بشکه ای ۵۴/۹۴ دلار به تثبیت رسید. همچنین، قیمت نفت خام WTI در بازار نایمکس نیویورک برای تحویل در ماه ژانویه با ۱۱ سنت ( ۰/۲ درصد) افزایش ، در سطح بشکه ای ۵۱/۷۹ دلار قرار گرفت. بنابراین، حق مرغوبیت نفت خام برنت نسبت به وست تگزاس اینترمدیت برای ماه فوریه از ۱/۴۹ به ۲/۱۱ دلار در هر بشکه افزایش یافت. حصول توافق میان تولید کنندگان بزرگ نفتی در خصوص محدود کردن عرضه نفت همچنان سایه خود را بازار گسترانیده است به طوری که سبب شکل گیری فضای روانی مثبت نسبت به کاهش عرضه نفت خام این گروه از تولید کنندگان از ابتدای ماه ژانویه شده است. در این راستا، تولید کنندگان غیر اوپک نیز در مورد عملی کردن برنامه کاهش حجم تولید نفت خود (۶۰۰ هزار بشکه در روز) در جلسه مشترک با اعضای اوپک در ۱۰ دسامبر با یکدیگر ملاقات خواهند کرد.
البته، برخی از دست اندرکاران بازار پیش بینی می کند که کشور های تولید کننده اوپک و غیر اوپک با توجه به محدودیت زمانی حدود یک ماهه تا اجرای توافق فوق برای استفاده از شرایط بازار و قیمت بالای نفت خام، صادرات نفت خام خود را در ماه دسامبر بیشتر کند. به علاوه، تحلیل گران بازار نفت بر این باورند، حصول توافق مذکور موقتاً توانسته تا حدودی نگرانی ها نسبت به مازاد عرضه نفت خام را تعدیل کند. اما این در حالی است که برخی دیگر از تحلیل گران، امکان برقرای تعادل بین عرضه و تقاضای نفت خام را با توجه به مازاد عرضه فراوان آن در بازار در افق زمانی کوتاه مدت، امری دشوار می دانند.
روند قیمت نفت خام های شاخص در مناطق مختلف
با این وجود بانک گلدمن ساکس نیز اعلام کرد، تعداد دکل های حفاری فعال نفتی آمریکا که در اثر افت قیمت نفت خام در ابتدای سال جاری کاهش یافته بود، در هفته های قبل با توجه به رشد قیمت افزایش یافته و در سال آتی میزان تولید نفت شیل آن حدود ۵۵ هزار بشکه در روز بیشتر خواهد شد. از سوی دیگر، معامله گران در بازار ICE با توجه به خوش بینی نسبت به افزایش قیمت نفت خام طی روز های آینده، در روز دوشنبه خالص موقعیت Long خود را در این بازار افزایش دادند به طوری که حجم آن در معاملات این روز در بالاترین سطح خود طی چهار هفته گذشته قرار گرفت. به علاوه، معامله گرانی که در روز دوشنبه در وضعیت Short قرار داشتند، به دلیل انتظارات خود نسبت به رشد قیمت نفت در روز های آینده در مورد تغییر موضع خود از آن منصرف شدند که این امر موجب تقلیل عرضه قرارداد فیوچرز نفت خام شده و سبب افزایش قیمت قرار داد فیوچرز نفت خام در روز دوشنبه گردید. همچنین، با توجه به ارتباط مستقیم بین بازار فیوچرز و فیزیکی نفت خام ، قیمت نفت خام در بازار تک محموله نیز به تبع آن افزایش یافت. البته علاوه بر موارد فوق، تضعیف بهای دلار در مقابل سایر ارز ها نیز موجب افزایش تقاضا برای مواد اولیه از جمله نفت خام شده و در نتیجه قیمت آنها نیز تقویت کرد.