جان تازه در بازار نفت
با توجه به اینکه بازار نفت به شدت به انتشار اخبار مرتبط با نفت حساس است، هم اکنون سرمایه گذاران آمریکایی منتظر نتایج جلسه دو روزه مقامات رسمی اعضای اوپک در ابوظبی و در واکنش به کاهش نرخ تطابق با سقف تولید هستند
پتروتحلیل-انتشار گزارش دپارتمان نیروی کار امریکا مبنی بر رونق بازار کار و ایجاد ۲۰۹ هزار شغل جدید در ماه ژوئیه، جان تازه ای به بازار نفت بخشیده و موجب افزایش قیمتها شد. بدین ترتیب قیمت نفتخام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه اکتبر در روز چهارشنبه با ۴۱ سنت (۰/۸%) افزایش در سطح بشکه ای ۵۲/۴۲ دلار تسویه شد. همچنین قیمت نفت خام WTI در بازار نایمکس نیز برای تحویل در ماه سپتامبر ۵۵ سنت (۱/۱%) صعود کرد و به بشکه ای ۴۹/۵۸ دلار بالغ شد.
علی رغم اینکه در روز پنج شنبه انتشار خبری مبنی بر بسته شدن یکی از صندوق های پوشش ریسک مرتبط با نفت خام و ناامید شدن معامله گران از تاثیر تحریمهای امریکا بر روند صادرات نفت ونزوئلا به امریکا، منجر به نزولی شدن روند قیمت نفت در بازار ICE و نایمکس شد؛ اما انتشار نرخ بیکاری آمریکا توسط دپارتمان نیروی کار این کشور که حاکی از کاهش نرخ بیکاری و ایجاد ۲۰۹ هزار شغل جدید در ماه ژوئیه بود، مجدد"ا روند بازار را به روند صعودی باز گرداند. اگر چه دادهها نشان می دهد که بخش قابل توجهی از افزایش فرصت های شغلی مربوط به کسب و کار مربوط به مواد غذایی (حدود یک چهارم) بوده است و این افزایش احتمالا" فصلی و مربوط تعطیلات تابستانی است.
عامل دیگری که تاثیر مثبتی روی بازار نفت داشت، احتمال وقوع طوفانی در نزدیکی خلیج مکزیک است که می تواند منجر به افزایش قیمتها شود. بنابراین این خبر موجبات کاهش تمایل معامله گران برای قرار گرفتن در موقعیتهای short را فراهم کرد.
طولانی شدن اشباع بازار نفت منجر به کلافگی بسیاری از عرضه کنندگان نفت شده است تا جایی که حتی عربستان سعودی را که بزرگترین صادرکننده نفت و یکی از کم هزینه ترین تولیدکنندگان دنیا محسوب می شود، وادار به اعمال سیاست های ریاضتی برای مقابله با اثرات پایین بودن قیمت ها کرده است. بزرگترین واکنش به اشباع بازار نفت از طرف تولیدکنندگان اوپک و در قالب توافق کاهش سقف تولید صورت گرفت. اخیرا" عربستان و برخی از صادرکنندگان کوچک عضو اوپک اقدام به تعدیل صادرات خود نموده اند. کاهش صادرات به چین یکی از اقدامات مهم اوپک قلمداد می شود.
درهمین راستا واردات نفت خام چین در ماه ژوئن به یک سوم کل واردات این کشور تقلیل یافته و این درحالی است که در اوایل سال جاری نفت خام خاورمیانه نیمی از سبد وارداتی نفت خام چین را شامل می شد. برخی از تحلیلگران معتقدند؛ اگر چه اوپک با کاهش تولید و صادرات خود قصد مهار روند کاهشی قیمت های نفت را داشته است اما بنظر می رسد تاثیر پایداری بر سطح قیمت ها نداشته و بخشی از سهم بازار آن به رقبایی است که عضو توافق کاهش سقف تولید نیستند، واگذار شده است. اگر چه بخش اعظم کاهش نرخ تطابق با مقادیر تعهد شده مربوط به لیبی و نیجریه که معاف از کاهش سقف تولید هستند می باشد، اما می توان بخش دیگری از کاهش نرخ پایبندی را به دلسردی اعضا از حصول تاثیر دلخواه بر افزایش قیمت نفت نسبت داد. احتمال دارد با تداوم روند افزایشی تولید امریکا درخواست ها برای لغو این توافق از طرف اعضای اوپک نیز بیشتر شد.
به هر حال با توجه به اینکه بازار نفت به شدت به انتشار اخبار مرتبط با نفت حساس است، هم اکنون سرمایه گذاران آمریکایی منتظر نتایج جلسه دو روزه مقامات رسمی اعضای اوپک در ابوظبی و در واکنش به کاهش نرخ تطابق با سقف تولید هستند، در همین راستا گزارش شده است در واکنش سرمایه گذاران به انتظار برای برگزاری جلسه هفته آینده ابوظبی، تعداد دکل های نفتی امریکا با یک واحد کاهش در هفته گذشته به ۷۶۵ واحد رسیده است. این خبر در روز جمعه یکی دیگر از عوامل تقویت قیمت بود.
در مجموع در طول هفته گذشته قیمت های برنت و WTI کم تر از یک درصد کاهش داشته اند و علت اصلی آن افزایش تولید آمریکا و افزایش تولید و صادرات اوپک بود. وجود تقاضای قوی سوخت در بازار امریکا باعث شد که از شدت کاهش قیمت ها در بازار کاسته شود.
گزارش ژوئیه صادرات اوپک، افزایش ۳۷۰ هزار بشکه ای را نشان می دهد که بیشتر مربوط به نیجریه است. همچنین میزان تولید اوپک نیز در اثر افزایش تولید نیجریه و لیبی افزایش داشته است. تولید امریکا نیز به ۹/۴۳ بشکه در روز بالغ شده است که این سطح بالاترین سطح تولید از اوت ۲۰۱۵ است و نسبت به ماه ژوئن سال گذشته ۱۲ درصد رشد داشته است.
در اثر بالا بودن سطح تقاضای تابستان برای سوخت حمل و نقل، سطح قیمت ها نسبت به ماه ژوئن ۱۸ درصد افزایش داشته است. از سوی دیگر پایین بودن قیمتهای ماه ژوئن موجبات کاهش تعداد دکل های حفاری نفت را فراهم گردیده است تا جایی که در سه هفته گذشته میزان کاهش تعداد دکل های حفاری دو برابر شده است. اگر چه این عوامل منجر به کاستن اثرات منفی اشباع بازار بر قیمتهای نفت شده است ولی نظر سنجی وال استریت ژورنال از بانک های سرمایه گذاری در پایان ژوئیه نشان داد که پیش بینی متوسط قیمت های سال جاری برنت با دو دلار کاهش نسبت به پیش بینی ماه ژوئن به ۵۳ دلار تنزل کرده و پیش بینی متوسط قیمت WTI نیز نسبت به ماه ژوئن با ۱ دلار کاهش به ۵۱ دلار تقلیل یافته است.