کد خبر : 40447

نگرانی ها در خصوص قطع جریان صادرات نفت خام اقلیم کردستان از سوی ترکیه؛

ایران؛ محرکی برای افزایش قیمت جهانی نفت خام

برخی تحلیلگران بر این باورند که عدم تایید پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای صورت پذیرفته بین این کشور و شش قدرت جهانی موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک از سوی رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نیز می تواند به محرکی هر چند کوتاه مدت برای افزایش قیمت های جهانی نفت خام تبدیل شود

ایران؛ محرکی برای افزایش قیمت جهانی نفت خام

پتروتحلیل- بهای نفت خام در بازارهای جهانی طی معاملات روز جمعه تحت تاثیر نگرانیها در خصوص تاثیرات طوفان Nate و تداوم روند احتمالی افزایش عرضه نفت خام از سوی ایالات متحده آمریکا با کاهش همراه بود.

بدین ترتیب، قیمت پایانی نفت‌خام برنت در بازار ICE لندن برای تحویل در ماه دسامبر در این روز با ۱/۳۸ دلار (۲/۴درصد) کاهش، در سطح بشکه ای ۵۵/۶۲ دلار قرار گرفت. همچنین، قیمت نفت‌خام WTI در بازار نایمکس برای تحویل در ماه نوامبر نیز با ۱/۵ دلار (۳ درصد) کاهش در سطح بشکه ای ۴۹/۲۹ دلار تسویه گردید. در نتیجه این معاملات، حق مرغوبیت نفت‌خام برنت نسبت به نفت خام وست تگزاس اینترمدیت به ۵/۹۷ دلار در هر بشکه رسید.

قیمت نفت خام در بازار های جهانی طی معاملات روز جمعه عمدتاً متاثر از افزایش نگرانیها در بین معامله گران در خصوص توقف تولید پالایشگاههای حوزه خلیج مکزیک در نتیجه طوفان حاره ای نیت و تشدید عرضه نفت خام از سوی ایالات متحده آمریکا کاهش یافت.

طوفان دریایی نیت با سرعت ۱۱۰مایل بر ساعت برابر با ۱۷۷ کیلومتر بر ساعت، روز شنبه خلیج مکزیک را در نوردید و بر خلاف این تصور که بیشترین تاثیر را بر بخش پالایشگاهی بر جای خواهد گذاشت ۹۲ درصد تولید نفت ایالات متحده آمریکا در خلیج مکزیک را کاهش داد و تنها سه درصد ظرفیت پالایشگاه‌ها را به تعطیلی کشاند. این طوفان باعث شده است تا بیش از ۳۰۰ سکوی فراساحلی خلیج مکزیک تخلیه شود،‌ سکوهایی که قبلا طوفان هاروی آن‌ها را در هم کوبیده بود. گزارش اداره ایمنی و اقدامات زیست محیطی نشان می دهد که این طوفان در روز شنبه تولید حدود ۱/۶ میلیون بشکه نفت در روز و ۲/۴۸میلیارد فوت مکعب در روز گاز طبیعی را مختل نموده است.

از طرفی گزارشات منتشر شده نشان می دهد که صادرات نفت خام ایالات متحده آمریکا در هفته گذشته با ثبت یک رکوردی تازه به ۲ میلیون بشکه در روز افزایش یافت که نگرانیها را در خصوص رشد عرضه نفت خام در بازار و احتمال کاهش تاثیرات توافق صورت پذیرفته بین کشورهای عضو و غیر عضو اوپک جهت تقلیل مازاد عرضه موجود در بازار را افزایش داده است که این موضوع نیز به عاملی تاثیر گذار در کاهش قیمت ها در روز جمعه تبدیل گشت. لازم به توضیح است که تولید نفت خام در گزارش اداره اطلاعات انرژی این کشور(EIA) برای هفته پنجم منتهی به ۲۹ سپتامبر با ۱۴ هزار بشکه در روزافزایش به روزانه ۹/۵۶۱ هزار بشکه رسید. اختلاف قیمت نفت خام WTI و برنت طی چند هفته گذشته به طور میانگین به حدود ۶ دلار به ازاء هر بشکه افزایش یافته که این امر به نوبه خود موجب ایجاد انگیزه برای افزایش تولید نفت شیل درایالات متحده آمریکا شده است.

داد ه های منتشر شده از سوی کمیسیون معاملات فیوچرز بورس کالای این کشور(CFTC) که درروز جمعه منتشر شد نیز نشان می دهد که مجموع خالص تعداد موقعیت های خرید در بورس کالای نیویورک در هفته منتهی به روز سه شنبه هفته گذشته با ۲/۸۵۴هزار قرارداد کاهش به ۳۶۰/۹۰۴ هزار موقعیت رسید . این در حالیست مجموع خالص گروهی موقعیت های فروش با ۸/۰۸۰ هزار قرارداد افزایش به ۱۱۰/۷۳۱ هزار موقعیت رسید که عمدتاً در واکنش به از دست رفتن سطوح حمایتی قیمت ها در هفته گذشته بوده است. البته بسیاری از تولید کنندگان از فرصت پیش آمده( افزایش نسبی قیمت ها و تقویت اختلاف قیمت برنت با WTI) استفاده نموده و با اخذ موقعیت فروش به پوشش ریسک احتمالی ناشی از کاهش قیمت ها اقدام کردند.

علی رغم متغیر های کاهنده مذکور نباید اظهارات روز جمعه عربستان سعودی و روسیه در خصوص تاکید بر تمدید توافق کاهش در تولید اوپک تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی را از نظر دور داشت. قابل ذکر است که در حدود یک سال پیش توافقی برای کاهش ۱/۸ میلیون بشکه درروز بین چندین کشور تولید کننده عضو و غیر عضو اوپک صورت پذیرفت که علی رغم نتایج نسبتاً رضایت بخشی که تا کنون از پایندی این کشورها به توافق صورت پذرفته منتشر شده است هنوز نتوانسته به اهداف مورد نظر خود که برگشت تعادل به بازار بواسطه حذف مازاد عرضه نفت خام است دست یابد.

علاوه بر این موضوع ، نگرانی ها در خصوص قطع جریان صادرات نفت خام اقلیم کردستان از سوی ترکیه افزایش یافته است که در صورت اجرائی شدن آن ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه در روز از حجم صادرات نفت خام این اقلیم ، از بندر جیهان کاسته خواهد شد . کما اینکه برخی تحلیلگران بر این باورند که عدم تایید پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای صورت پذیرفته بین این کشور و شش قدرت جهانی موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک از سوی رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نیز می تواند به محرکی هر چند کوتاه مدت برای افزایش قیمت های جهانی نفت خام تبدیل شود. در پایان شایان ذکر است که شرکت بیکر هیوز نیز گزارش هفتگی خود در خصوص تغییر در تعداد دکل های حفاری ایالات متحده آمریکا را د روز جمعه منتشر کرد که نشاندهنده کاهش ۲ واحدی آنها در این گزارش است که در نهایت تعداد دکلهای حفاری فعال در این کشور را به ۷۴۸ دستگاه رسانیده است.

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار