کد خبر : 20008

وزیر اقتصاد مدافع حضور پتروشیمی ها در بورس

به گفته مدیرعامل بورس کالا، وزیر اقتصاد همواره مدافع سرسخت حضور پر رنگ این محصولات در بورس کالای ایران بوده و بر لزوم شفافیت بازار محصولات پتروشیمی در بستر بورس کالای ایران تأکید داشته است.

به گزارش سنا، مدیرعامل بورس کالا با بیان اینکه وزیر اقتصاد همواره مدافع سرسخت حضور پر رنگ این محصولات در بورس کالای ایران بوده، گفت: دکتر طیب نیا بر لزوم شفافیت بازار محصولات پتروشیمی در بستر بورس کالای ایران تأکید داشته است. حسین پناهیان در پاسخ به این سئوال که منظور از روان سازی معاملات در این حوزه چیست؛ می گوید: ایجاد امکان دسترسی فعالان بازار بدون محدودیت (در قالب مکانیسم عرضه و تقاضا) و کشف قیمت بهینه و امکان تأمین مالی و ایجاد بستر امن را می توان از قواعد روان سازی بازار نام برد.

او نبود امکان خرید محصولات پتروشیمی برای مشتریان خرد، نبود امکان انعقاد قراردادهای بلندمدت بین مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در بستر بورس و همچنین نبود امکان خرید کافی برای برخی کالاهای عرضه شده در بورس و محدودیت های مربوط به فروش اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس را از دغدغه های مطرح شده توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان می کند که در این راستا بورس کالا پاسخ های لازم را هم در قالب مکاتبات اداری و هم در عمل در دستور کار قرار داده و اقدامات مقتضی مورد نیاز برای رفع آنها و روان سازی معاملات این دسته از محصولات را پیش بینی و اجرا کرده است.

پناهیان در خصوص نبود امکان خرید محصولات پتروشیمی برای مشتریان خرد تصریح کرد: راه اندازی سامانه معاملات مشتریان خرد و تجمیع سهمیه چند ماهه این مشتریان از اقدامات بورس کالا در این زمینه است که این موضوع به صورت مکتوب به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شده است. او درباره عدم امکان انعقاد قراردادهای بلندمدت بین مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در بستر بورس می گوید: تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی می توانند با عرضه مناسب محصولات خود در بورس کالای ایران به صورت سلف، امکان برنامه ریزی دقیق را به مصرف کنندگان کالاها بدهند؛ که این موضوع علاوه بر ایجاد فرصت برای برنامه ریزی دقیق کسب و کار، امکان تأمین مالی برای تولیدکنندگان این محصولات را فراهم می کند که همان شیوه ای است که در مورد محصولات صنعتی و معدنی هم اکنون اجرای می شود.

به گفته مدیرعامل بورس کالا هیچ محدودیتی از سوی بورس برای فروش اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس وجود ندارد؛ بلکه بورس همواره پیگیر و همگام با سیاست های اعتباری عرضه کنندگان است. عرضه محدود محصولات پتروشیمی در بورس کالا پناهیان موضوع نبود امکان خرید کافی برای برخی کالاهای عرضه شده در بورس را نیز یکی از مواردی عنوان کرد که همواره مطرح می شود.

وی در این خصوص توضیح داد: این موضوع به ماهیت بازار برخی محصولات پتروشیمی مربوط می شود و دلیل آن نیز نبود تناسب مقدار عرضه با مقدار تقاضا شده از این محصولات است. او در اینباره توضیح داد: به عبارتی به دلیل عرضه محدود محصولات پتروشیمی در بورس توسط مجتمع های تولیدی، تقاضای بسیار زیادی برای آن شکل گرفته و وجود مازاد تقاضا موجب می شود تا به دلیل فزونی قابل توجه تقاضا نسبت به عرضه کالا، امکان خرید کالا به اندازه مورد نیاز برای تمامی مشتریان وجود نداشته باشد.

این مقام ارشد در بورس کالا دلیل عرضه ناچیز مجتمع های تولیدی در بورس را قیمت پایه نادرست این محصولات می داند و ادامه داد: تا تیر ماه سال ۹۳ با لحاظ نرخ ارز مبادله ای برای تبدیل قیمت های فوب به قیمت های داخلی اعمال می شد و بر اساس اطلاعات بورس، در این دوره زمانی حدود ۴۷ درصد عرضه محصولات پتروشیمی با مازاد تقاضا و مشکل عدم تناسب عرضه و تقاضا مواجه بودند؛ این در حالی است که با اصلاح شیوه قیمت گذاری این محصولات از تیر ماه سال گذشته، در حال حاضر فقط ۷ درصد محصولات پتروشیمی عرضه شده در بورس، با مازاد عرضه مواجه هستند؛ از این رو، چنان چه محصولات پتروشیمی با قیمت منطقی و به مقدار مورد نیاز توسط مجتمع های پتروشیمی در بورس عرضه شوند، تمامی مشتریان اعم از مشتریان خرد و عمده مجتمع های پتروشیمی قادر به خرید از بورس خواهند بود.

ارسال نظر

آخرین اخبار
ادامه اخبار