تداوم برتری قیمتی نفتا کشورهای حوزه خلیج فارس
امارات متحده عربی بزرگترین عرضهکننده نفتا به آسیا – اقیانوسیه بوده، که سهم بازار آن در طی 5 سال گذشته به 26 درصد رسیده، بنابراین تعطیلی در جبل علی و رویس تاثیر قابلتوجهی بر دسترسیپذیری نفتا در آسیا – اقیانوسیه خواهد گذاشت.
پتروتحلیل-برتریهای قیمتی نفتای کشورهای حوزه خلیج فارس به اوجگیری خود همزمان با چشمانداز محدودیت عرضه از پالایشگاههای منطقهای و تقاضای صادراتی قوی از تولیدکنندگان پتروشیمی در آسیا – اقیانوسیه، ادامه داد.
قیمتهای پیشنهادی نفتا پالایشگاههای غرب آسیا در 17 دسامبر به برتری قیمتی 46.50 دلار در هر تن رسید، که بیشترین میزان در نزدیک به دو سال اخیر میباشد. شرکت دولتی KPC کویت محمولههای 50 هزار تنی از نفتا فول رنج برای بارگیری در اواخر ژانویه را با برتری قیمتی 46 تا 47 دلار در هر تن (با ارزیابیهای نقدی غرب آسیا) فروخت. شرکت دولتی قطر انرژی محمولهای 25 هزار تنی از واحد GTL و محمولهای 28 هزار تنی از واحد Oryx GTL برای بارگیری از راس لافان در ماه ژانویه با برتری قیمتی بیشتری در میزان 59 دلار در هر تن فروخت.
برتریهای قیمتی نفتا در منطقه با عملیاتهای نگهداری سنگین برنامهریزی شده پالایشگاهها که عرضه را در سه ماهه اول سال آتی محدود خواهد کرد مورد حمایت قرار گرفته است. شرکت دولتی اینوک دبی تعطیلی در واحد جداکننده میعانات گازی خود در جبل علی با ظرفیت 140 هزار بشکه در روز از تاریخ 15 فوریه تا 16 مارس برنامهریزی کرده است. بگفته معاملهکنندگان بازار، همچنین در بحرین، کویت، عربستان سعودی و مجموعه پالایشگاهی رویس ابوظبی با ظرفیت 817 هزار بشکه در روز، در سه ماهه اول سال آتی عملیاتهای تامین و نگهداری برنامهریزی شده است، اگرچه مقامات این پالایشگاهها همچنان این خبر را تایید نکردهاند.
امارات متحده عربی بزرگترین عرضهکننده نفتا به آسیا – اقیانوسیه بوده، که سهم بازار آن در طی 5 سال گذشته به 26 درصد رسیده، بنابراین تعطیلی در جبل علی و رویس تاثیر قابلتوجهی بر دسترسیپذیری نفتا در آسیا – اقیانوسیه خواهد گذاشت.
براساس دادههای وورتکسکا، صادرات نفتا کشورهای حوزه خلیج فارس در ماه گذشته به میزان رکورد 4.5 میلیون تن (1.34 میلیون بشکه در روز) رسید. اکثر این صادرات روانه آسیا – اقیانوسیه شد. معاملهکنندگان پیش از عملیاتهای نگهداری پالایشگاهها صادرات بالایی برای این ماه نیز پیشبینی میکردند، که حداقل تا کنون 2.25 میلیون تن آن بارگیری شده است.
تقاضای قوی آسیایی
براساس دادههای وورتکسکا، صادرات نفتا غرب آسیا در سال جاری از سطوح پیش از پاندمی با میانگین 3.58 میلیون تن در ماه در مقایسه با 3.38 میلیون تن در ماه در سال 2019، عبور کرده است. و تقاضا از آسیا – اقیانوسیه در سال آتی با توجه به ظرفیت جدید کراکینگ اتیلن میتواند بیش از پیش افزایش یابد.
شرکت HMEL هند، سرمایهگذاری مشترکی میان پالایشگاههای دولتی HPCLو میتال انرژی، برنامه دارد تا در سه ماهه اول 2022 فعالیت واحد اتیلن خود در شهر باتیندا با ظرفیت 1.2 میلیون تن در سال را آغاز کند. آغاز فعالیت این واحد به دنبال عملیاتیسازی کراکینگهای جدید در چین در سال جاری میباشد. واردات نفتا چین در ماه اکتبر با 213900 بشکه در روز و با رشد 47 درصدی نسبت به سال گذشته، به بیشترین میزانهای خود در 16 ماه گذشته رسید. اگرچه تقریباً همه کراکینگهای جدید چین بخشی از تجهیزات پالایشگاههای یکپارچه هستند، اعمال محدودیت دولت بر نرخ بهرهبرداریهای نفتی میتواند همچنان تقاضای واردات نفتا را مورد حمایت قرار دهد.
از آنجایی که کشورهایی در منطقه شامل اندونزی و هند شاهد بهبود مصرف سوخت حمل و نقل همزمان با کاهش محدودیتهای کوید – 19 هستند، تقاضای نفتا در آسیا – اقیانوسیه میتواند به واسطه اوجگیری نیاز اختلاط بنزین، مورد حمایت قرار گیرد.
درحالیکه قیمتهای پروپان نسبتاً بالا هستند، کراکینگهای اتیلن در آسیا –اقیانوسیه نفتا را به عنوان خوراک ترجیح میدهند. قیمتهای پروپان منطقه در 17 دسامبر نسبت به نفتا 14.12 دلار در هر تن برتری قیمتی داشته، اگرچه برای مدت کوتاهی از 2 تا 9 دسامبر در روند تخفیفی قرار گرفتند. براساس دادههای آرگاس، درست است که تعدادی از کراکینگهای کرهای برای 5 تا 10 درصد از عملیاتهای خود از پروپان استفاده کرده، اما احتمال میرود این روند به دلیل بهبود قیمتهای پروپان تداوم نداشته باشد.
تولیدکنندگان پتروشیمی در آسیا – اقیانوسیه هر زمان که قیمتهای پروپان به نسبت نفتا به تخفیفهای 50 دلار در هر تنی میرسد، تمایل دارند تا استفاده از پروپان را به عنوان خوراک در نظر بگیرند. اما با تقاضای پروپان به عنوان سوخت گرمایشی که معمولاً در طی ماههای زمستان اوج میگیرد، احتمال نمیرود که قیمتهای آن در کوتاهمدت تا آن میزان کاهش یابد.